Nizozemska vlada od jeseni ponovno uvodi financijsku pomoć studentima

20.06.2023

Od 1. rujna studenti će ponovno imati mogućnost dobivanja financijske pomoći koju su izgubili još 2015.


Nizozemska vlada odlučila se na ponovno uvođenje Basic grant-a, odnosno novčane pomoći koja se studentima isplaćuje na mjesečnoj bazi te uvelike olakšava financijsko opterećenje studenata, ali i smanjuje nejednakost.

Basic grant ukinut je još 2015. godine kad je država odlučila prioritizirati Student loan zbog kojeg su studentski dugovi u Nizozemskoj narasli za 25.7 milijardi eura. Država od tada nudi nekoliko vrsta zajmova, poput onog za školarinu, troškove života, subvenciju za prijevoz tijekom tjedna ili vikenda te takozvanu dodatnu potporu, koja je za 2023., ovisno o socio-ekonomskom statusu obitelji iznosila maksimalno 416 €.

Od iduće akademske godine studenti ponovno imaju pravo na Basic grant čija su sredstva nepovratna, a jedini su uvjeti da student mora završiti studij unutar 10 godina, nakon čega se, u slučaju ne završenog studija, sredstva moraju vratiti s kamatama te da je zaposlen i radi najmanje 56 sati mjesečno.

Ponovnim uvođenjem osnovne potpore želim mladima omogućiti dobar početak i priliku za napredak. Osim fiksne mjesečne stipendije, više studenata u visokom obrazovanju imat će pravo na dodatnu stipendiju - objasnio je gospodin Dijkgraaf, nizozemski ministar obrazovanja.

Ovo uzima u obzir financijski položaj roditelja u skupinama srednjeg dohotka. Prijedlog zakona također ima za cilj izjednačiti položaj srednjoškolaca u odnosu na njihove kolege u visokom obrazovanju, postavljanjem identičnih uvjeta otplate za sve studente počevši od rujna 2023. To znači da će srednjoškolci također imati rok otplate studentskog zajma do 35 godina, a kamatna stopa na njihov zajam bit će ista kao i za studentske zajmove za visoko obrazovanje.

Za studente koji ne žive s roditeljima, mjesečna sredstva unutar Basic grant-a iznose 274.90 € plus dodatnih 164.30 € privremenog povećanja radi inflacije. Nizozemska je vlada za pomoć studentima izdvojila čak milijardu eura, a svim se studentima koji se žele prijaviti za Basic grant savjetuje da se za isti prijave što prije ispunjavanjem online prijavnice.

Više informacija moguće je pronaći na linku: https://duo.nl/particulier/international-visitor/funding-for-school-and-studies.jsp

Isplate kreću već 1. rujna, a za prijavu je potrebno imati DigiD platformu za koju se moguće registrirati nakon dolaska u Nizozemsku i dobivanja BSN (OIB) broja - https://digid.nl/inloggen
 

Ukoliko vas zanima studij u Nizozemskoj ili inozemstvu, kontaktirajte naše obrazovne savjetnike ili rezervirajte termin za besplatne konzultacije. 

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka