Nizozemska nastavlja uvjete za strane studente i u akademskoj godini 2024./2025.

01.08.2023


Uvjeti za prijem i studiranje stranih studenata u Nizozemskoj za akademsku godinu 2024./2025. ostaju nepromijenjeni. Ipak, nastavljaju se i nagađanja da će trenutno najpoželjnije odredište u inozemstvu zatvoriti svoja vrata studentima iz drugih zemalja.

Nizozemska nudi brojne programe na engleskom jeziku na svojim sveučilištima i postala je odredište broj jedan za međunarodne studente. Visoka kvaliteta obrazovanja, raznovrsni programi i pristupačne školarine posljednjih su godina u Nizozemsku privukli veliki broj međunarodnih studenata.

Prema podacima nizozemske vlade, broj međunarodnih studenata u zemlji narastao je na čak 115 tisuća, a prošle su akademske godine 40 posto svih studenata činili upravo međunarodni studenti, što je povećanje od gotovo 30 posto u usporedbi s 2015. godinom.

Povećani pritisak na nizozemski obrazovni sustav otvorio je raspravu u zemlji o mogućim rješenjima nastalih problema, među kojima su prevelik broj studijskih programa, pretrpane učionice, nedovoljno nastavnog kadra, prijetnja očuvanju kvalitete obrazovanja, nedostatak dovoljnog besplatnog smještaja za studente u nekim gradovima i brojni drugi problemi s kojima se trenutno suočava obrazovni sustav te zemlje.

Početkom 2023. nizozemski je ministar obrazovanja obećao predložiti plan za rješavanje problema u području akademskog obrazovanja u Nizozemskoj i pronaći ravnotežu između privlačenja inozemnih studenata, internacionalizacije visokog obrazovanja i održavanja visoke kvalitete obrazovne usluge.

Prijedlozi su trenutno otvoreni za komentare i preporuke, a ukoliko neki od njih budu prihvaćeni, stupit će na snagu od akademske godine 2025./2026.

Što uključuju predložene zakonske izmjene?


Jezik nastave

Međunarodni karakter visokog obrazovanja u Nizozemskoj će se očuvati, a stimulirat će se i korištenje više stranih jezika u obrazovanju. Istovremeno je cilj očuvanje i jačanje prisutnosti nizozemskog jezika. Predloženim izmjenama predviđeno je da će pri prijavi na studij biti potreban prijemni test osnovnog znanja nizozemskog jezika, a svi studenti stranih programa imat će obvezu poboljšati svoju razinu znanja nizozemskog jezika tijekom studija.

Privlačenje stranih studenata važno je i za nizozemsko gospodarstvo, koje pati od nedostatka osoblja u nizu sektora, uključujući obrazovanje, zdravstvo i tehnologiju. U nekim je od tih sektora vladanje nizozemskim jezikom nužno za normalnu funkciju tržišta rada.

Odobravanje novih programa na stranom jeziku
U prijedlogu za raspravu navodi se da bi se prilikom odobravanja novih programa na engleskom jeziku trebala obratiti pažnja na nekoliko ključnih stavki:

  • dostupnost nastavnog kadra i specifičnosti tržišta rada u regiji u kojoj se sveučilište nalazi
  • ako pojedina regija bilježi gospodarski pad, međunarodna priroda programa i sveučilišta bit će dobrodošli
  • u nedostatku nastavnog osoblja za podučavanje na nizozemskom, prednost će se dati međunarodnim programima
  • svaki bi međunarodni program trebao bi imati i svoju inačicu na nizozemskom jeziku unutar zemlje


U prijedlogu također stoji da se navedene okolnosti pri odobravanju novih stranih programa trebaju uzeti u obzir u cjelini, a ne pojedinačno.

Maksimalan broj studenata


Predloženim izmjenama zakona predviđeno je i određivanje kvota za broj studenata na pojedinim područjima studijskih programa kako bi se izbjeglo preopterećenje. Trenutno je to moguće samo za studijske programe u cjelini, no uvođenje ograničenog upisa za određeni smjer pomoći će u sprječavanju prevelikog upisa studenata.

Također, kada je nastavni kapacitet ograničen, postojat će i ograničenje kvota za studente iz zemalja koje nisu članice EU. Takva bi izmjena osigurala lakši pristup nizozemskim i europskim studentima.

Prijedlozi izmjena zakona koji se odnose na obrazovanje stranih studenata otvoreni su za komentare do 15. rujna 2023. Očekuje se da će do njihova usvajanja i stupanja na snagu, nizozemski ministar obrazovanja već krenuti u dogovore sa sveučilištima kad je u pitanju zapošljavanje kadrova, prilagodba prijema stranih studenata, prilagodba potrebama lokalnog tržišta rada te učinkovito i pravovremeno informiranje o mogućnostima studentskog smještaja.

Ukoliko već sada razmišljate o studiju u nizozemskoj u akademskoj godini 2024./25., ne morate brinuti o nepovoljnom utjecaju ovih promjena. Ipak, preporučamo stjecanje osnovnog znanja nizozemskog jezika što će zasigurno pozitivno utjecati na budući studij, ali i na potencijalnu karijeru u Nizozemskoj nakon završetka studija.

U međuvremenu, kao odgovor na preopterećenost nizozemskog obrazovnog sustava, razvijaju se nova tržišta poput Belgije i Italije, čija renomirana sveučilišta, uz francuski i talijanski, nude i brojne programe na engleskom jeziku.

  Trebaš pomoć pri odabiru studija ili samo tražiš više informacija?Javi nam se za besplatne konzultacije!

Ključne riječi:
studiranje u nizozemskoj

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka