Načini financiranja studija i srednjoškolskog obrazovanja u inozemstvu

24.12.2019

Kako će izgledati budućnost naše djece? Teško je reći, ali ono što im služi i kao sidro, ali i kao pokretač, jest obrazovanje. Ono je najsigurnije ulaganje u budućnost.


Naša je odgovornost otvoriti im put prema najboljim obrazovnim mogućnostima, koje će ih pripremiti da se prilagode i uspješno nose sa svijetom kojemu, čini nam se, nedostaje razumijevanja. Ali obrazovanje nema granica.

Ako težimo prema odabiru osnovnih i srednjih škola u inozemstvu, naša najvažnija odgovornost, kao roditelja, je pružiti financijsku podršku svojoj djeci. Obrazovanje, pogotovo ono srednjoškolsko, u inozemstvu može biti prilično skupo i ključno je osigurati da su očekivanja postavljena pravilno i da se mogu osigurati potrebni iznosi. Primjerice, u Velikoj Britaniji je iznos za privatnu srednju školu i internat koji uključuje školarinu, smještaj i prehranu, negdje oko 40 000 funti godišnje, u Švicarskoj oko 85.000 švicarskih franaka, u Portugalu 24.000 eura, a u Španjolskoj 21.000 eura. Međutim, mora se računati na još nekoliko dodatnih troškova poput uniforme, transfera i skrbnika za određene zemlje.

Osim privatnih srednjih škola, tzv. neovisnih internata, u Velikoj Britaniji postoje i internati čiju školarinu subvencionira država, a roditelji britanskih i europskih učenika plaćaju smještaj i prehranu za njihovu djecu. Prosječni trošak ovakve škole je 13.000 funti godišnje.

Najčešći način financiranja je onaj iz vlastitog džepa, gdje roditelji osiguravaju cijeli iznos potreban za pokrivanje školarine, smještaja i hrane te troškova prijevoza i života. Međutim, postoje i druge metode za djelomično ili potpuno smanjenje troškova. To su:

1. Stipendije za izvrsnost

Godišnje, većina privatnih srednjih škola tj. neovisnih internata izdvaja iz svog proračuna kako bi učenicima s posebnim sposobnostima osigurale zaslužne stipendije. One se sastoje od djelomičnog ili potpunog smanjenja troškova školarine, a postoci se razlikuju od slučaja do slučaja. Troškovi smještaja i prehrane umanjuju se u vrlo rijetkim slučajevima. Vrijednost stipendija za izvrsnost varira između 5% i 100% iznosa školarine. Broj i iznos dodijeljenih stipendija razlikuju se ovisno o svakoj školi. Neke elitne škole i srednje škole nude ove stipendije kao bonus za izvanredne rezultate ili vještine učenika, a umanjenja troškova mogu biti samo simbolična.

Stipendije za izvrsnost mogu se ponuditi od trenutka početka školovanja, od upisa (često samo u slučaju upisa u ključne godine obrazovanja, kao što su godina 7. (11+ godina), godina 9. (13+ godina), 12. godina (u britanskom obrazovnom sustavu (16+ godina)) ili tijekom školovanja. Ovakve stipendije vrijede samo jednu godinu, ali većina škola produžava te stipendije i za sljedeće godine, ako učenik ispunjava određene uvjete i ako održi akademski nivo prema očekivanom.

Vrste stipendija koje se dobivaju na temelju izvrsnosti mogu biti: akademske, sportske, glazbene ili umjetničke (primijenjena umjetnost, digitalna umjetnost i ostali oblici umjetnosti), a dodjeljuju se samo najboljim učenicima u tim područjima. Osim u gore navedenim područjima, područja u kojima se stipendira izvrsnost mogu biti i znatno šira, poput računalne znanosti, dizajna ili tehnologije. U nekim školama mogu se i kombinirati stipendije, ali nikada neće prelaziti određeni postotak koji je škola navela kao maksimalni.

Akademske stipendije dodjeljuju se učenicima koji su uspješno prošli prijemne ispite za jedan, dva, tri ili čak sve predmete koje će odabrati za nastavak srednjoškolskog obrazovanja, ovisno o programu i o školi. Razina zahtjevnosti ispita povezana je sa stupnjem selektivnosti škole.

U periodu od 18. do 19. siječnja 2020. godine, Kings Colleges (Velika Britanija) u suradnji s IntegralEdu održat će natječaj za dodjelu dviju akademskih stipendija koja će pokrivati 50% ili 100% školarine, što će roditeljima djece koja se tamo prijavljuju znatno olakšati prijavljivanje u te škole jer će u tom slučaju ostati za pokriti iznos smještaja i prehrane koji je do 25.000 funti godišnje. U natječaju će moći sudjelovati samo učenici koji su se već prijavili za ovaj College te su dobili ponudu.

Druge stipendije koje se nude u istom razdoblju:

  • D'Overbroeck's College (Velika Britanija) - Do 6000 funti od školarine za one koji su primljeni na IGCSE program; - Sixth Form, A-Level: do 25% školarine.
  • Sidcot School (Velika Britanija) - Do 10% od školarine
  • Cardiff Sixth Form College (Velika Britanija) - Do 50% od školarine za inozemne učenike
  • Brillantmont International School (Švicarska) - Do 20% školarine za učenike u 8. i 9. razredu.
  • Oxford Sixth Form College (Velika Britanija) - Do 40% školarine za učenike koji su primljeni na program GSCE, A-levels ili BTEC.


Sportske stipendije su stipendije koje gledaju sportska postignuća do trenutka kada je učenik podnio zahtjev za stipendiju, ali pod uvjetom da škola ima taj sport u svojoj ponudi te da ima svoj tim u tom sportu za koji će učenik moći igrati.

Glazbene stipendije se dodjeljuju učenicima koji su posebno talentirani u sviranju nekog instrumenta ili pjevanju, a moraju proći audiciju pred komisijom ili poslati svoj video, ukoliko to škola dopušta.

Umjetničke stipendije se dodjeljuju izrazito talentiranim učenicima u umjetničkom polju, bilo to u glumi, plesu, primijenjenoj ili digitalnoj umjetnosti. Ovisno o školi, za prijavu se može tražiti portfelj ili prezentacija s radovima učenika.

2. Financijska pomoć

Često zna biti zbunjujuće što u engleskom jeziku postoje dvije vrste stipendija tj. ono što bi se prevelo stipendija na osnovu primanja roditelja (tzv. financijska pomoć tj. bursary na engleskom) i stipendije za izvrsnost (scholarship na engleskom). Godišnji proračun za dodjelu financijske pomoći je uvijek ograničen u školama, a većina privatnih škola ih ni ne nudi. Međutim, postoje razne zaklade i tvrtke koje ponekad osiguravaju ovakve stipendije, ali one su malobrojne i za njih je velika konkurencija.

Financijska pomoć tj. bursary znači smanjenje troškova školarine, ali ne i smanjenje troškova smještaja i prehrane, onim učenicima koji ispunjavaju akademske uvjete za upis u školu, ali dolaze iz obitelji koje možda ne mogu pokriti cijeli iznos školarine. U obzir se uzimaju dohodak svakog roditelja, imovina, dob djece u školskoj dobi i svi ostali izvori prihoda, ako postoje. Prijava za ovu vrstu stipendija se radi iznova svake godine, jer se financijsko stanje može promijeniti.

Vrlo često ovakve su financijske pomoći dostupne samo učenicima iz zemlje u kojoj je škola, a ponekad samo učenicima koji žive u istoj općini ili županiji. Međutim, neke škole odobravaju prijavu i djece koja nisu iz zemlje u kojoj se nalazi škola, a često se mogu prijaviti samo državljani članica EU. Ponekad se financijska pomoć može kombinirati sa stipendijom za izvrsnost, a neke škole će ograničiti uzimanje samo jedne stipendije, odnosno one koja ima veći iznos i povoljnija je za učenika.

3. Privatne stipendije

Privatne stipendije mogu biti značajna opcija financiranja. Učenicima ovakve stipendije daju pravne osobe (najčešće tvrtke ili zaklade) ili fizičke osobe koje su se odlučile na ovakvu vrstu filantropije. Trajanje i iznos stipendije utvrdit će obje strane, uzimajući u obzir maksimalni iznos koji se može dodijeliti. Stipendije će se dodijeliti na temelju ugovora potpisanog između pravne ili fizičke osobe koja dodjeljuje stipendiju i korisnika stipendije (ako je maloljetan, onda će ugovor potpisati korisnikov zakonski zastupnik).

Bitno je znati da se u takve ugovore vrlo često stavlja klauzula koja će od korisnika zahtijevati da, nakon završetka traženog obrazovanja, radi određeno razdoblje za tu pravnu ili fizičku osobu koja mu je osigurala stipendiju.

4. Bankovni kredit

Ova se mogućnost također može smatrati oblikom financiranja, iako je to onaj koji uključuje vraćanje, osim troška školarine, smještaja i prehrane, i kamate banci koja je odobrila kredit. Ponude banaka su raznolike, a prije ovakvog koraka nužna je temeljita analiza financijske situacije u obitelji. Bitno je da, nakon što dijete ode u školu, roditelji i dalje, uz kredit, mogu podržavati i financijski osiguravati učenika.

Za dodatna pitanja i BESPLATNE konzultacije možete nam se obratiti s povjerenjem na info@integraledu.hr ili telefonom na 01/ 468 3381. Rado ćemo Vam pomoći!

#srednješkoleuinozemstvu #studijuinozemstvu #besplatnekonzultacije

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka