Kako do stipendije za studij u Ujedinjenom Kraljevstvu?

10.11.2023

Unatoč visokim iznosima školarina, UK nudi brojne pogodnosti za studente koji dolaze iz Europske unije


Troškovi školarina i životni troškovi tijekom studija u Engleskoj mogu biti prilično visoki, no taj izdatak može donijeti višestruke koristi. Osim visoke kvalitete obrazovanja, studiranje u Engleskoj nudi iznimnu raznolikost programa, omogućujući studentima da kombiniraju različite smjerove i biraju dodatne izborne predmete prema vlastitim interesima. Suvremeni laboratoriji i specijalizirani prostori obrazovnih institucija pružaju studentima mogućnosti istraživanja u područjima poput bioznanosti, medicine, farmacije, te simulacije stvarnih životnih situacija, poput snimanja i stvaranja posebnih efekata u filmskoj i televizijskoj industriji, ili pak simuliranja letenja.

Preddiplomski studiji traju tri ili četiri godine, a na četverogodišnjim programima studenti imaju mogućnost prakse ili razmjene u trajanju od godinu dana. Programi se klasificiraju prema pristupu i specijalizaciji, poput BA, BSc, BEng i drugih preddiplomskih diploma. Diplomski programi traju jednu ili dvije godine, a u posljednje vrijeme raste popularnost online studija.

Prestiž, tradicija i mnoge prilike predstavljaju ključne prednosti obrazovanja u Engleskoj, koja privlači više od 485.000 stranih studenata na preko 150 sveučilišta i 50.000 studijskih programa. Engleska je središte nekih od najprestižnijih obrazovnih institucija na svijetu, uključujući Oxford, Cambridge, UCL, King's College London, i drugih koji godišnje privlače znatan broj hrvatskih studenata. Mnogima upravo Engleska pruža idealno okruženje za početak uspješne profesionalne karijere, a diploma stečena na britanskom sveučilištu predstavlja prvi korak prema tome.

 

Popularna sveučilišta i stipendije

Coventry University

Sveučilište Coventry najbrže je rastuće sveučilište u Ujedinjenom Kraljevstvu i ukupno četvrto najveće u zemlji. Ima dva glavna kampusa: jedan u središtu Coventryja gdje se provodi većina studijskih programa i jedan u središtu Londona koji je usmjeren na studijske programe poslovanja i menadžmenta. Neke od najpoznatijih kompanija s kojima Sveučilište Coventry surađuje su Jaguar, Land Rover, Aston Martin, Microsoft, IBM, HSBC, Barclays, Gucci, Interpol, the Ritz hotel, Lufthansa i Airbus. Neki od popularnih programa su: Aerospace Systems Engineering, Automotive and Motorsport Engineering,  Biological and Forensic Sciences, Sport and Exercise Sciences i mnogi drugi. Sveučilište nudi stipendije za studente iz EU u obliku popusta na školarinu.

University of Essex

Sveučilište je osnovano 1964., a danas ima preko 13.000 studenata iz 136 zemlja što ga čini jednim od najmultikulturalnijih sveučilišta u Velikoj Britaniji. Studiji se protežu na tri fakulteta: Faculty of Humanities, Faculty of Social Sciences i Faculty of Science and Health. Tijekom godina ovo se sveučilište isprofiliralo kao jedno od sveučilišta u Velikoj Britaniji s najkvalitetnijim obrazovanjem i mnogobrojnim istraživačkim aktivnostima. Studenti ga preferiraju zbog blizine Londona i pristupačne cijene smještaja. Najpopularniji studijski programi su Acting, producing and stage management, Biochemistry, Creative Writing, Criminology, Genetics, Robotics i slični. Sveučilište nudi stipendiju u iznosu do 5000£ umanjenja školarine za EU studente.

Middlesex University

Middlesex je sveučilište u Londonu s kampusima u Dubaiju, na Mauricijusu i Malti. Investicija u vrijednosti preko 200 milijuna funti uložena je za poboljšanje kampusa te studenti sada imaju na raspolaganju brojne sportske sadržaje, tematske knjižnice, kantinu, moderni laboratoriji, predavaonice i prostore za druženje i zabavu. Sveučilište održava partnerstva s 250 sveučilišta širom svijeta, a među popularnim programima su i Art and Designs, Business, Cinematics and Games, Computer Science, Healthcare i brojni drugi. 

Brunel University London

Na Sveučilištu Brunel u Londonu studira otprilike 14 tisuća studenata od kojih je oko 20% međunarodnih pa su internacionalni studenti ključan dio raznolike zajednice. Studentski život centriran je u kampusu koji pruža sve što bi studentima moglo zatrebati – sportske sadržaje, raznolik umjetnički centar, Studentski savez, molitvene prostore, smještaj u kampusu, a sve nadomak središnjeg Londona. Sveučilište nudi popust na iznos školarine od 8 000, 9 750 ili 12 000 funti na godinu.

City University of London

City University of London nudi preko 150 diplomskih studija koji pripremaju studente za buduću karijeru. Popularni diplomski studiji uključuju smjerove kao što su Law, Business, Economics, Engineering, Politics, Literature, Media i slični. Sveučilište nudi popust na iznos školarine za prvu godinu studija u iznosu od 6 125 do 12 250 funti.

University of Northampton

Sveučilište Northampton ističe se kvalitetom obrazovnih programa koje nudi, mogućnostima za stipendije (automatske stipendije – za koje se ne treba prijaviti), potporom koju nudi studentima (npr. služba za pomoć pri zapošljavanju) i lokacijom. Popularni preddiplomski studiji su Advertising and Digital Marketing, Business Management (6 pathways – Economics, Entrepreneurship, Finance, HR, Law and Marketing), Events Management, Fashion Marketing & Promotion te Creative film, television & digital media production. Studenti mogu odabrati i specijalizirane smjerove poput BA Hair, Make-up and Prosthetics for Stage & Screen. Među popularnim diplomskim studijima su MSc Accounting & Finance, MSc Business Analytics, MSc Computing (Internet Technology & Security), MSc Financial & Investment Analysis, MSc International Marketing Strategy i drugi. Svim internacionalnim studentima sveučilište nudi 30% popusta na iznos školarine.
 
University of Westminster

Sveučilište Westminster međunarodna je obrazovna institucija s poviješću dugom 175 godina. Tri središnja londonska kampusa (Cavendish, Marylebone i Regent) te Harrow kampus zajedno imaju više od 20.000 studenata iz više od 150 zemalja. Programi koje nudi ova institucija usmjereni su na pripremu studenata za njihov profesionalni život, u kojem kreativni i predani studenti mogu razviti potrebne vještine i iskustvo za uspjeh u međunarodnom poslovnom okruženju. Sveučilište Westminster proglašeno je jednim od 100 najboljih međunarodnih sveučilišta u svijetu i među 10 najboljih u Londonu na ljestvici Times Higher Education. Popularni studijski programi su Accounting, Finance and Economics, Architecture and Interiors, Biosciences, Business and Management, Criminology, Fashion, Human Resource Management, Journalism and Mass Communication, Law, Marketing i brojni drugi. Sveučilište nudi stipendiju u obliku popusta na iznos školarine do 4500 britanskih funti.
 

Više o sveučilištima u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i stipendijama, možete saznati na našem besplatnom virtualnom eventu Study in UK, 16. studenog od 14 sati. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem linka.

Ukoliko vas zanima studij u inozemstvu, javite nam se za besplatne konzultacije. Svoj termin možete rezervirati ovdje.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka