Iskustvo studenta – studij i život u Velikoj Britaniji iz prve ruke

30.04.2023

Obrazovni sustav Velike Britanije najkvalitetniji je u Europi te se mnogi studenti odlučuju svoje obrazovanje nastaviti upravo na britanskim sveučilištima.


Kako bismo vam približili kako je to studirati u Velikoj Britaniji, prenosimo vam iskustvo Rrona, studenta iz Zagreba koji već dvije godine živi u Londonu i studira na cijenjenom sveučilištu City, University of London.

1. Student si koji je svoje obrazovanje započeo u Hrvatskoj, ali odlučio si započeti ispočetka u Velikoj Britaniji. Jesi li zadovoljan tom odlukom? Koja bi razlike u ova dva obrazovna sustava istaknuo?

Jako zadovoljan i presretan zbog toga što sam donio tu odluku koja mi je iskreno pružila i puno više nego što sam očekivao. Najveća razlika je u tome što je obrazovanje u Velikoj Britaniji puno sistematičnije i potpuno prilagođeno studentima. Uči se na real life situacijama i imam dojam da sve što učim mogu primijeniti odmah nakon završetka studija. U mom prijašnjem obrazovanju nedostajao mi je upravo taj element znanja primjenjivog u svakodnevnim situacijama. Rad u grupama i umrežavanje s ljudima iz cijeloga svijeta je neprocjenjivo i takvo što nisam siguran bi li imao priliku iskusiti bilo gdje u Europi, kamoli u Hrvatskoj. Studiram Business Management, Digital Innovation and Entrepreneurship na City, University of London i stvarno ne mogu biti zadovoljniji.

2. Kakav je kampus? Imaju li studenti priliku za dodatne aktivnosti u području za koje su zainteresirani?

Cijelo sveučilište je prekrasno, uređeno, sređeno i maksimalno tehnološki opremljeno. Knjižnica je prostrana, sadrži sve potrebne materijale i uvijek je ugodna radna atmosfera. Što se tiče dodatnih aktivnosti, za svakoga se može naći nešto. Sport je na nivou, moguće je razvijati se u mnoštvu različitih disciplina. Ista situacija je i sa studentskim klubovima koji su jako vrijedni kad student želi razvijati specifične interese. Music department ima glazbene sobe s velikim brojem instrumenata koje mogu koristiti. Kreativni smjerovi također imaju odlične uvjete za razvijanje svojih vještina. Ono što je meni posebno zanimljivo je business centar u kojem se nalaze prostorije s kompjuterima i primjerice ekrani na kojima je moguće pratiti stock market.

3. Studirao si i prije i za vrijeme pandemije COVID-19, je li se kvaliteta studija smanjila prelaskom na online model?

Iskreno, predavanja uživo i online ne mogu se usporediti. Profesori su odlični i doživljaj je slušati ih uživo, sudjelovati u raspravama s ostalim studentima, postavljati pitanja. Naravno, i online predavanja su kvalitetna. I dalje smo svrstani su grupe i održavamo online kontakt, a puno sam ljudi ove godine upoznao upravo kroz zajedničke projekte i zadatke. Projekti su i dalje jako zanimljivi i kvaliteta učenja kroz praktične aktivnosti nije se smanjila. Svi studenti koji su ostali u Londonu unatoč online predavanjima nisu pogriješili. Bez obzira na mjere, život u Londonu uvijek je zanimljiv, dinamičan i pun prilika za učiti nove stvari, razvijati vještine, upoznati ljude i zaposliti se na odlično plaćenim studentskim poslovima za koje sam sad imao više vremena.

4. Živio si i u studentskom domu i sada u stanu; opiši razlike u načinu života i financijama?

Dom je sjajan za početak zbog upoznavanja što većeg broja ljudi, umrežavanja, povezivanja s ljudima sličnih interese, ali i stvaranja baze za život izvan doma. Na prvoj sam godini u domu upoznao svoje sadašnje cimere s kojima sam se brzo povezao i dogovorio da ćemo sljedeću akademsku godinu živjeti u stanu. Živimo u stanu u kojem imamo zajedničke prostorije, svatko ima odvojenu veliku spavaću sobu i prekrasan pogled. Stan daje veću slobodu i više mogućnosti, a jeftiniji je od doma!

5. S kojim si pretpostavkama krenuo u proces upisa studija u Velikoj Britaniji, jesi li mislio da je to financijski nedostižno i je li se to mišljenje promijenilo?

Mislio sam da će financijski teret biti težak, ali mišljenje mi se promijenilo. Uz dobro plaćene studentske poslove koje sam radio i radim rekao bih da je lako izvedivo voditi lagodan studentski život u Londonu. Studentima je za vrijeme akademske godine dopušteno raditi 20 sati dnevno, a kada nemaju obaveze za sveučilištu neograničeno. S 20 radnih sati tjedno koje ni ne osjetim živim i više nego dobro, čak uspijem i uštedjeti dovoljno da dođem u Zagreb kad mi završe obaveze na fakultetu. Na hranu se potrošim oko 120-150£ mjesečno što nije puno te si bez problema mogu priuštiti tjedne izlaske u pubove ili restorane. Da mi roditelji nisu u mogućnosti plaćati stan uzeo bih zajam kao što su to moji cimeri učinili jer je to stvarno odlična pogodnost koja ide na ruku studentima. Fakultet nudi i takozvani hardship fund za studente koji se bar djelomično financijski sami uzdržavaju; opisao sam im situaciju u kojoj radim kao dostavljač i pokrivam troškove života ovdje te su mi vrlo brzo odgovorili s financijskom pomoći od 1000£. Uz to nude i financijsku pomoć isključivo za tehnološku opremu koja nam je potrebna, pogotovo u doba online predavanja. Svi studenti koji si ne mogu priuštiti potrebnu opremu dobiju potrebna sredstva. Uzeo sam zajam za troškove školarine koji studentima također ide na ruku. Nakon završenog studija vraćat ću novac ako mi plaća bude prelazila određen iznos i to samo 7% od svote koja prelazi taj propisani iznos. Ako ću imati dobru plaću vraćat ću zajam neprimjetno.

 

6. Poruka neodlučnim studentima koji se i dalje premišljaju oko upisa studija u UK-u?

Studiranje u Velikoj Britaniji odlična je prilika koju bi svatko tko razmišlja o studiju u inozemstvu trebao iskoristiti jer je omjer cijene i kvalitete obrazovanja sjajan. Studenti koji dođu studirati u UK upoznat će multikulturalno društvo koje u kojem se neće osjećati kao stranci te će se povezati s ljudima koji su tamo iz istog razloga kao i oni. Studiranje u ovakvoj okolini po meni je jako vrijedno jer, uz odlično obrazovanje, upoznajem različite kulture i učim adekvatno komunicirati u svakoj situaciji, što će mi svakako koristiti u mojoj budućoj karijeri!

 

Upiši i ti idealan studij u Velikoj Britaniji, javi nam se!.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka