Internship USA: Praksa koja te vodi do karijernih prilika

22.05.2024

Inspirativno iskustvo stjecanja stručne prakse na Internship USA programu s nama je podijelila Marta Barić-Pilić, inženjerka geodezije koja već 6 mjeseci u New Yorku radi na projektiranju Subwaya


Za sve one koji su nedavno diplomirali i traže priliku za stjecanjem novih vještina, korisnih znanja ili izlazak iz komfor zone, Internship USA program omogućuje sve to i mnogo više.


Stažiranje može trajati do 12 mjeseci te dopušta dodatni mjesec za turističke aktivnosti nakon završetka programa. Za prijavu je potrebno imati 18 godina, dobro poznavati engleski jezik i imati želju za stjecanjem iskustva u području povezanom sa završenim studijem.


Program omogućuje praksu u različitim područjima, a područje mora biti povezano sa studijem. Svoje iskustvo s programa s nama je podijelila Marta Barić-Pilić, inženjerka geodezije koja Internship obavlja u tvrtki 50 States Engineering koja je specijalizirana za geodetske izmjere te inženjerske usluge planiranja izgradnje i uređenja zemljišta.


Zašto si se odlučila za sudjelovanje na Internship USA programu? 


Kada bih se mislima mogla vratiti na početne godine studija Geodezije i kada bih me netko pitao gdje u budućnosti želim živjeti, sigurna sam da bi tada moj odgovor bio Zagreb ili rodna Požega. Tri sam ljeta provela u Maineu, zaljubila se u prirodu i ljude te mi je želja bila okušati se i profesionalno u Americi. Kako mladom profesionalcu Amerika nudi jako puno, tako se i meni ostvarila želja da radim u inženjerskom uredu na projektima izgradnje Subwaya na području New Yorka i New Jerseya. Voljela bih kada bi se i drugim mojim vršnjacima nudila takva prilika jer sam sigurna da bi im to bio iskorak u poslovnom i u privatnom smislu.


Kako ti je raditi i jesi li zadovoljna svojim poslodavcem?


Često se ulovim u razmišljanju koliko sam zahvalna na cijelom ovom iskustvu, da su mi baš ovi ljudi stavljeni na put. Daju mi priliku da naučim o profesiji, o životu ovdje, slobodno mogu reći da su mi primjer.


Misliš li da će ti ovo iskustvo pomoći u daljnjoj poslovnoj karijeri?


Apsolutno sam sigurna da će mi ovo iskustvo otvoriti neka nova vrata za koja nisam znala da postoje. Osim projekata na kojima radim, ova avantura dala mi je neprocjenjivo bogatstvo vjere u samu sebe. Ponekad se ulovim u razmišljanju, ako sam došla u New York živjeti sama, što je to da ja ne mogu? Ovo iskustvo mi je pomoglo i savladati neke strahove koje sam prije imala. Recimo, nisam si mogla zamisliti da se svaki dan vozim podzemnom željeznicom u New Yorku - svi moji prijatelji znaju da mi je to bio najveći strah. Evo, ovo je treći metro pass da sam kupila, tako da i to dobro funkcionira! Koliko se znam nasmijati kada si osvjestim da radim na projektiranju istog tog Subwaya.


Život u New Yorku sigurno je ispunjen svakakvim događajima, kakvo je tvoje iskustvo upoznavanja grada, događaja i društvenog života? 


Svakodnevno upoznajem nove kulture, isprobavam nove kuhinje i okuse, zapisujem si recepte - to mi je hobi. New York je grad u kojem vjerujem da možete susresti sve nacionalnosti naše planete pa tako i njihove kuhinje. Volim odlaske u teatar pa mi je Broadway show često na rasporedu. Pogledala sam i dva baleta u Lincoln centru!


Planiraš li putovati tijekom svojeg boravka u Americi? Imaš li već neke lokacije u planu?


Polako planiram rutu, još imam dovoljno vremena da odlučim gdje želim putovati. Jedno je sigurno, a to će biti ponovni susret s mojim prijateljima u Maineu, točnije u Southwest Harboru jer je tamo zapravo sve počelo. Htjela bih obići nacionalne parkove koje još nisam uspjela vidjeti (Yellowstone i Rocky Mountain).


Što bi savjetovala studentima koji žele otići na Internship USA program? Imaš li kakvih savjeta?


Savjetovala bi im svakako da se ohrabre i odluče na jedan ovakav put i životno iskustvo koje će im biti od neprocjenjive važnosti. Iako se ponekad dogode nepredvidive situacije, svakako sam uvjerenja da će im taj izlazak iz zone komfora uvelike pomoći u osobnom napretku. Amerika nam nudi mnoštvo novih promišljanja i pogleda na svijet, a na nama je samo da ih objeručke prihvatimo. 

Nedavno mi je prijateljica poslala ovaj odlomak iz knjige Daniela Humma, chefa i vlasnika restorana 11 Madison: 


It inspires me to know that right now, someone is stepping foot in New York for the very first time, scared in an unfamiliar place but ready to leave their mark on the world.

 

Ako vas zanimaju programi kulturološke razmjene u SAD-u, Internship, Trainee ili Work and Travel USA, rezervirajte svoj termin za besplatne konzultacije na linku i saznajte sve informacije.

Ključne riječi:
work and travel internship usa

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka