Fontys UAS – jedno od najboljih sveučilišta primijenjenih znanosti u Nizozemskoj

09.09.2021

Zanima te studij u inozemstvu, posebice studij u Nizozemskoj?


Sveučilište Fontys jedno je od najvećih sveučilišta primijenjenih znanosti u Nizozemskoj koje moraš istražiti, a nalazi se u dijelu Nizozemske koji je okarakteriziran kao brzorastući i najinovativniji u cijeloj zemlji.

Informacije iz prve ruke

Ovoga rujna imaš priliku slušati informativne prezentacije te razgovarati s predstavnicima sveučilišta Fontys na našim događajima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli!

IntegralEdu Roadshow započinje 21. rujna u Splitu, 22. rujna prolazi kroz Rijeku te se 23. rujna nastavlja u Puli. Inicijativa uključuje posjete srednjim školama u navedenim gradovima, informativne prezentacije o studiranju u inozemstvu te besplatne konzultacije s obrazovnim savjetnicima iz agencije IntegralEdu, kao i predstavnicima nizozemskog sveučilišta Fontys University of Applied Sciences. Sudjelovanje je besplatno, a svoje mjesto možeš zauzeti ovdje.

World Education Fair, najveći događaj posvećen obrazovanju u inozemstvu na ovim prostorima, održat će se 25. rujna u Hotelu Dubrovnik u dva izdanja. Odaberi želiš li sudjelovati uživo u Zagrebu ili online prijavom putem linka.

O sveučilištu Fontys UAS

Sveučilište primijenjenih znanosti Fontys broji preko 44 tisuće studenata u nekoliko kampusa smještenih na jugu Nizozemske, a tri najveća nalaze se u gradovima Eindhoven, Tilburg i Venlo. Naziv Fontys potječe od latinske riječi fons što znači izvor, a misija sveučilišta je da svojim programima i opremljenim kampusima bude upravo to – izvor znanja i mogućnosti za njihove studente. Fontys nudi velik broj preddiplomskih i diplomskih studijskih programa iz područja ekonomije, tehnologije, zdravstvene zaštite, socijalnog rada, sporta i obrazovanja učitelja, a navedene je programe moguće studirati na engleskom i njemačkom jeziku.

Ovo se sveučilište, uzimajući u obzir čimbenike poput zadovoljstva studenata predavačima i sadržajem studija, stope uspjeha studenata, informatičke opreme i usmjerenosti prema praksi, smatra jednim od najboljih sveučilišta primijenjenih znanosti u Nizozemskoj. Posebno se ističe u području inženjerstva, informatike, logistike te poslovne administracije i upravljanja.

Iskustvo studentice iz Hrvatske

Kako biste dobili informacije iz prve ruke, zamolili smo Karlu, studenticu iz Hrvatske koja je svoj studij započela na Fontys UAS-u, da nam kroz nekoliko pitanja predstavi Fontys i svoje iskustvo vezano za studij u inozemstvu.

1. Predstavi studij i Fontys UAS iz svoje perspektive?

Fontys je poseban po tome što, osim što je university of applied sciences te je samim time nastava više orijentirana na praksu nego teoriju, brine za svakog pojedinca i želi da se svi studenti osjećaju dobrodošlo što se ogleda u samom pristupu profesora i mentora prema studentima. Pored toga nudi smjerove o kojima u Hrvatskoj možemo samo maštati, a koji su orijentirani na budućnost. Takav je i Digital Business Concepts smjer koji studiram, predmeti kao što su Futurology i New Media and Digital Age i puno drugih pomalo zvuče čak i nestvarno.

2. Kako je koncipirana nastava? Jesu li projekti zanimljivi? Kakvi su profesori?

Nastava je daleko od one na koju ste navikli u srednjoj školi gdje je komunikacija tijekom sata u većini slučajeva jednosmjerna. Ovdje su svi uključeni u diskusije i poželjno je izreći svoje mišljenje kakvo god ono bilo, neovisno je li u ‘skladu’ s profesorovim. Profesori su totalno opušteni te im se uvijek obraćamo s ti, odnosno zovemo ih njihovim imenom, uvijek su tu za nas i spremni su pomoći i izvannastavnog okvira. Projekti su jako zanimljivi, pogotovo grupni i oni koji nam omogućavaju da radimo za, kako nizozemske, tako i svjetski poznate tvrtke, te im pomažemo u rješavanju određenih izazova koje nam predstave. Nastava se uglavnom bazira na razumijevanju teorije i njene primjene radije nego učenja definicija određenih pojmova što nam daje mogućnost da tijekom samog školovanja naučimo kako stvari funkcioniraju u tvrtkama i steknemo potrebnu praksu prije samog zaposlenja.

3. Kakve su dodatne aktivnosti; sportske ekipe, znanstveni/umjetnički sadržaji i slično?

Situacija s koronom je trenutno malo poremetila rad sportskih centara, ali daleko od toga da se nema što za raditi u slobodno vrijeme, sami Fontys se trudi što više organizirati in-person događanja i aktivnosti koje nisu povezane s predavanjima, tipa piknika na kampusu kojem se mogu pridružiti i profesori i studenti. Faks također nudi ambassador program za Fontys studente diljem Nizozemske te tako pomaže trenutnim i budućim studentima da se povežu i bolje upoznaju prije samog dolaska budućih studenata u Nizozemsku.

4. Imaš li dovoljno slobodnog vremena za studentski život koji nema veze sa studijem?

Vremena se uvijek nađe, bitno je dobro se organizirati i posvetiti projektima pravovremeno, kampanjsko učenje ovdje ne prolazi baš najbolje, ali zato ne treba izdvojiti ni previše vremena svaki dan da se završi određen dio projekta. Ako se zadaci odrađuju redovito, nakon svakog predavanja uvijek ima vremena za druženje s prijateljima i dobar izlazak. U zadnje vrijeme su to većinom nekakvi piknici u parkovima i izleti ili kućna druženja.

5. Radiš li možda? Možeš li se samostalno financirati radeći i primajući državne subvencije?

Trenutno ne radim jer sam konstantno na relaciji Zagreb-Tilburg, ali imam dosta prijatelja koji rade te primaju državne subvencije. Upravo to im omogućuje pokrivanje svih troškova, od najamnine i općenitih troškova života pa sve do školarine. Nebrojeno prijatelja je upravo zbog toga potpuno financijski neovisno o svojim roditeljima.

6. Najveće prednosti života u Nizozemskoj i studiranja na Fontysu?

Najveće prednosti studiranja na Fontysu su prilike koji sam faks pruža tijekom studiranja, poznanstva koja stječemo tijekom raznih projekata za tvrtke te sami koncept koji je više orijentiran na praktičan dio nastave nam daje više mogućnosti zaposlenja kada diplomiramo jer već imamo znanje i iskustvo koje tvrtke traže. Pored toga, na 2. i 3. godini imamo priliku otići na razmjenu i stažirati u tvrtki te smatram da je to jedna od najvećih prednosti zato što veliki broj studenata već pri završetku studija baš zbog stažiranja i poznanstva koja su tamo stekli uglavnom i nastavi raditi u istoj tvrtki u kojoj su donedavno bili pripravnici.

7. Možeš li dati savjet neodlučnim budućim studentima koji i dalje razmišljaju hoće li upisati Fontys ili ne?

Iskreno, bila sam u istoj poziciji i tijekom cijelog procesa upisa neprestano sam razmišljala jesam li donijela pravu odluku i istina je da što god mi je netko rekao i dalje nisam to sama iskusila i nisam mogla znati hoću li se pronaći u svemu tome. Tek nakon odlaska i prvih par tjedana na faksu shvatila sam da je ovo pravi izbor za mene i nisam požalila zbog svoje odluke ni u jednom trenutku. Svima koji su još neodlučni bih poručila da nema razloga biti u strahu, Fontys je stvarno što se toga tiče uvijek na strani studenata i stavlja ih na prvo mjesto, ako silne prilike i mogućnosti koje sam prethodno navela nisu dokaz tomu onda ne znam što je!

Zanima za više informacija o sveučilištu Fontys, studiju u Nizozemskoj ili studiju u inozemstvu općenito? Posjeti Integralove obrazovne događaje, sudjeluj na prezentacijama i individualnim konzultacijama te saznaj odgovore na sva pitanja. Sudjelovanje je besplatno, a svoje je mjesto potrebno rezervirati registracijom preko sljedežih poveznica: IntegralEdu Roadshow i World Education Fair.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka