Doživi SAD kroz ovih 10 filmova

22.04.2020

U vremenu dok svi iščekujemo nove vijesti o nastavku Work and Travel USA programa ne preostaje nam ništa drugo već u miru svoga doma prepustiti se čarima američkih koji će na najbolji način predstaviti američku kulturu i pobuditi američki duh u nama.


Bilo da volite starije klasike ili novije filmove, kronološkim redoslijedom donosimo vam 10 filmova za sve one koje žele doživiti SAD.

Citizen Kane (1941)

Film započinje smrću tajkuna Charlesa Fostera Kanea koji je bio sve samo ne jednostavan čovjek. Nakon što je vijest uzburkala američku javnost, mnogi novinari su željeli otkriti detalje Kaneovog sadržajnog života. Među tim novinarima je i Jerry Thompson, reporter koji se odluči razgovarati s najbližim prijateljima i suradnicima te polako stvarati priču kontroverznog čovjeka. Film koji je označio revoluciju u snimanju i koji je dugo godina bio rangiran na 1. mjestu najboljih američkih filmova svih vremena definitivno je razlog da se udobno smjestite i pogledate ovo remek djelo.

Godfather (1972)

Iako ova kriminalistička drama u prvom redu opisuje zastrašujuće obiteljske poslove Corleonovih, također daje dobar uvid u život u Americi s druge strane zakona sredinom 20. stoljeća. Uloge sicilijanske mafije odglumili su legendarni Marlon Brando, Al Pacino i mnogi drugi poznati glumci, a rečenica poput „Dat ću mu ponudu koju neće moći odbiti“ najbolje oslikava moć koju je poznata obitelj imala u društvu. Za mnoge ugledne portale i institute ovaj film je jedan od najboljih svih vremena, a o čemu se točno radi najbolje je da provjerite sami.

Annie Hall (1977)

Poznati redatelj Woody Allen u vlastitom filmu glumi glavnu ulogu intelektualca i komičara koji u New Yorku živi tužan i neuspješan ljubavni život sve dok se ne zaljubi u junakinju iz naslova filma. Kroz ovu romantičnu komediju može se vidjeti kako dvije osobe imaju različit pogled na vezu te razloge nastajanja problema.

When Harry met Sally (1989)

Glumci ove romantične komedije pokušavaju dati odgovor na vječno pitanje: “Da li je moguće prijateljstvo između muškarca i žene?“. Nakon što su se upoznali i intenzivno razgovarali o navedenoj temi tijekom zajedničkog puta, nisu došli do konstruktivnog rješenja. Nakon toga, krenuli su svojim putem, završili studij, zaposlili se i započeli druge veze. Ipak, nakon što ih je život nakon nekog vremena opet spojio, saznali su da imaju mnogo toga zajedničkog. Odgovor na vječito pitanje možete pronaći u ovom posebnom filmu.

Forrest Gump (1994)

Film započinje zanimljivom scenom u kojoj mladi Forrest na autobusnoj stanici priča priču o svome životu raznim slušateljima na kojima se mogu vidjeti različite reakcije. U školi upoznaje djevojku Jenny u koju se i zaljubi. Nakon što je odbacio pomagala za noge, Forrest iskazuje veliku sposobnost za trčanjem. Uskoro diplomira, prijavljuje se u vojsku i biva poslan u Vijetnamski rat. U ratu je upoznao prijatelja Bubbu, nakon čije smrti mu se promijenio život. Kroz film su Forrest i Jenny ponovno susreli, a kako je sve završilo najbolje je da provjerite sami.

A Walk to Remember (2002)

Ova tinejdžerska romantična drama opisuje odnos povučene i skromne Jamie, koja je kći svećenika i česti predmet ruganja među kolegama, te Landona Cartera, nasilnika koji zbog incidenta pod utjecajem alkohola završava u rukama policije. Nakon što je Carter kažnjen s dobrotvornim radom, u dramskoj sekciji upoznaje mladu Jamie koja uskoro počinje shvaćati da je privlači mladi buntovnik. Kako se njihova ljubavna priča razvila možete pogledati u predivnom filmu A Walk to Remember.

Million Dollar Baby (2004)

Clint Eastwood kao redatelj filma i glumac igra ulogu nemotiviranog starog boksačkog trenera čiju pažnju pokušava dobiti amaterska boksačica Maggie. Zbog velikih napora i treniranja djevojka od milijun dolara uskoro dobiva priliku za meč s prvakinjom u Las Vegasu. U jednom trenutku u izjednačenom meću nakon gonga dobiva nedozvoljeni udarac nakon čega ostaje paralizirana. U nastavku filma mogu se vidjeti teške scene iz bolnice koje ovoj sportskoj drami daju dodatnu dimenziju te unutarnja borba trenera zbog odluka koje mora donijeti.

12 Years a Slave (2013)

Solomon Northupa ime je čovjeka koji je unatoč teškom životu u kojem je otet i prodan trgovcu robljem želio dokazati da je slobodan čovjek. Film koji je napravljen po istinitom događaju nije za one slabijeg želudca, a scene nasilja u nekim dijelovima su jako izražene. Unatoč svim neprilikama, Solomon se uz malo sreće uspijeva izbaviti iz ropstva i vratiti kući u Washington svojoj obitelji. Radnja filma se odigrava u sredini 19. stoljeća i dobro prikazuje nepravdu i svu surovost života tog vremena.

American Sniper (2014)

Film snimljen po istinitom događaju opisuje scene američkog vojnika u Iraku i život nakon rata koji je obilježen teškom bolešću. Redatelj filma Clint Eastwood želio je u prvi plan staviti tretman i teškoće s kojima se vojnici susreću nakon rata, ali i poruku da je rat pakao na svijetu i da nema pravog pobjednika.

Boyhood (2014)

Ono po čemu je ovaj film definitivno jedinstven je to što je sniman 12 godina s istim glumcima, gdje glavnog glumca Masona pratimo od njegovih ranih školskih dana u Austinu do odlaska na fakultet, pružajući tako panoramsku sliku američkog djetinjstva i mladosti. U filmu možemo vidjeti kako se Mason razvija iz mladog naivnog dječaka koji je u vječitoj svađi s obitelji u pametnog tinejđera koji se uspijeva u životu.

#WorkTravelUSA #workandtravelamerika #zanimljivosti #američkifilmovi

Povezane vijesti

Nove informacije o izdavanju viza za Work and Trav...

Predsjednička proklamacija koja je stupila na snagu 22. lipnja 2020., a koja je onemogućila izdavanje J-1 viza potrebnih za odlazak na radni program, nije produžena te je ukinuta 31. ožujka ove godine...
02.04.2021 Vidi više

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka