10 stvari o američkoj kulturi koje trebaš znati

08.04.2020

Život u SAD-u za buduće sudionike Work and Travel USA programa bit će zabavan i uzbudljiv.


Međutim, kako bi se što bolje prilagodili situacijama koje vas očekuju, potrebno je pobliže upoznati američku kulturu. Možda ćete se za neke američke navike pitati "Zašto to rade?" ili "Što to znači?". Zbog toga, s vama ćemo podijeliti najvažnije stvari koje trebate imati na umu prije nego što krenete na Work and Travel avanturu!

XXXL

Dok se druge zemlje ističu kao praktične i kompaktne, Amerikanci često preferiraju veličinu i luksuz. Nemojte biti iznenađeni ogromnim kamionima i terencima koji se probijaju po cesti i parkiralištima. Oni obožavaju svoj prostor te za njih veličina može biti itekako praktična. Ovakav način razmišljanja također se odnosi i na američku hranu gdje većina restorana poslužuje vrlo velike porcije zbog čega nije rijetkost da se obroci ponesu kući.

"Mogu li dobiti za van?"

Većina Amerikanaca uvijek je u pokretu - čini se da oni stalno trče na poslovne sastanke i društvene izlaske. Zbog toga često nemaju vremena za “normalan“ obrok na kojeg smo mi naviknuli, a česti izraz kojeg ćete čuti je: “24 sata dnevno mi nisu dovoljna!“. Zato ih možete često vidjeti kako hodaju sa šalicama kave, pićima ili hranom zapakiranom za put.

Izlasci

Amerikancima su izlasci i druženja najveći izvor zabave. Skoro na svakom kutu većih ili manjim gradova možete okusiti hranu različitih svjetskih kuhinja, poput talijanske, meksičke, kineske i ostalih.

Sportski fanatici

Mnogi stanovnici Amerike vole pratiti sport, a najpopularniji su američki nogomet, bejzbol i košarka. Iznenadit ćete se kada vidite da klasični nogomet, koji se igra u Europi i ostatku svijeta, nije toliko popularan. Sport može biti važan faktor spajanja i razdvajanja, a tijekom sezone ćete sigurno vidjeti kako vaši kolege stupaju u oštre rasprave o tome čija je momčad bolja.

Natjecateljski duh

Kao mnoge druge kulture, Amerikance uzbuđuje natjecanja. Od najranije dobi, djecu se ohrabruje da mnogo rade i daju sve od sebe kako bi uspjele u raznim zadatcima, posebice u obrazovanju, sportu i drugim hobijima. Sveučilišta su jako natjecateljski raspoložena pa roditelji pripremaju svoju djecu u već ranoj dobi.

Politička korektnost

S obzirom da u Americi postoji mnogo različitosti, uobičajena je praksa da se uvijek poštuju druge kulture i ljudske različitosti, osobito u komunikaciji i izražavanju vlastitih ideja. Nepisano je pravilo da se ne koriste riječi ili izrazi koji bi mogli biti objašnjeni kao napadački ili uvredljivi ovisno o tome u čijem ste društvu. Tvoji kolege mogu biti druge dobi, spola i rase, a politička korektnost je način da se pomogne svakome da se osjeća dobro u grupi.

Čavrljanje

Mnogo Amerikanaca voli razgovarati o temama kao što su vrijeme, sport ili popularna televizijska emisija. Nemojte biti iznenađeni ako vam neznanac dobaci popularnu temu dok čekate u redu za autobus, trgovinu ili u dizalu.

Samostalnost

Biti samostalan u Americi veoma je cijenjeno. Mnoga djeca i tinejdžeri odlaze vrlo rano od kuće na duža vremenska razdoblja kako bi posjetili ljetne kampove ili otišli na putovanja. Nakon završetka srednje škole često biraju sveučilišta daleko od svojih rodnih gradova, gdje samostalno slijede karijeru te obavljaju kućanske poslove poput kupovine, kuhanja i pranje rublja.

Raznovrsnost

Amerika je posebna po tome što možete pronaći ljude različitog porijekla, kultura, vjerovanja i tradicija. Ne može se reći da postoji tipičan Amerikanac, a upravo to je ono što je čini tako zanimljivim mjestom. Običaji se razlikuju od mjesta do mjesta, stoga izađite i istražite bilo koju kulturu koju vam domaćin nudi.

Diskusije

U privatnom i poslovnom životu, Amerikanci su poznati po tome da se vole izjasniti i slijediti ono što žele. Sigurno ćete se susresti s kolegama koji se ne boje reći svoje ideje, dok je u razgovoru s nadređenima normalno i poželjno tražiti objašnjenje ili izraziti svoje mišljenje i stavove.

Za koliko si činjenica znao/čuo? Da li bi nešto dodao?

#WorkTravelUSA #zanimljivosti #workandtravelamerika

Povezane vijesti

Nove informacije o izdavanju viza za Work and Trav...

Predsjednička proklamacija koja je stupila na snagu 22. lipnja 2020., a koja je onemogućila izdavanje J-1 viza potrebnih za odlazak na radni program, nije produžena te je ukinuta 31. ožujka ove godine...
02.04.2021 Vidi više

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka