Kako pronaći smještaj na inozemnom sveučilištu?

13.05.2020

Upali ste na željeni studij u inozemstvu i što sad? Sad kreće rješavanje svih praktičnih zadataka prije samog odlaska na sveučilište.


Budući da pri upisu na studij u inozemstvu rezultate upisa dobijete prije kolega koji ostaju u Hrvatskoj, u mogućnosti ste riješiti i sve ostale praktične probleme prije početka ljeta i praznike provesti u miru! Najveći od tih zadataka je pronalazak smještaja. Kako ćete tražiti smještaj ovisi od države do države, ali i o gradu i sveučilištu na kojeg odlazite. Kakav ćete smještaj pronaći uvelike utječe na doživljaj studentskog života i mogućnosti za učenje ili upoznavanje novih kolega.

Budući da traženje smještaja može predstavljati jedan od većih izazova, dok će selidba u novu okolinu predstavljati najveći izazov, sastavili smo kratak popis mogućnosti i pravila kojih se valja držati:

  • Počnite s traženjem smještaja na vrijeme, već kad ste dobili ponude i odlučili na koji studij odlazite

  • Razgovarajte sa studentima koji već jesu na tom sveučilištu – osim što će imati korisne savjete gdje i kako je moguće pronaći dobar smještaj, možda poznaju kolege koji odlaze iz kakve sobe ili traže cimere

  • Informirajte se o cijenama i kvartovima grada u kojeg odlazite

  • Ako poznajete koga u gradu u kojega odlazite zamolite ako bi vam mogli pogledati smještaj prije potpisivanja ugovora

  • Uvijek tražite ugovor na engleskom jeziku kako biste bili sigurni da niste propustili koju stavku prije potpisivanja

  • Ne paničarite, iako se ovo čini kao zastrašujući zadatak – svi koji su otišli na studij u inozemstvo su pronašli smještaj

Ujedinjeno Kraljevstvo

U Ujedinjenom Kraljevstvu imate mogućnost izbora između dvije opcije: sveučilišni ili privatni smještaj. Oko 40% studenata živi u studentskim domovima, a ostatak živi u privatnom smještaju.

Privatni smještaj se može razlikovati – može biti riječ o standardnom privatnom stanu dijeljenom s cimerima ili o zgradi ili kući izgrađenoj isključivo za potrebe studenata. Takve građevine, kuće ili zgrade, sastoje se od velikog broja soba i zajedničkih dnevnih prostorija.

Smještaj u studentskom kampusu se ne razlikuje uvelike od takvog smještaja, ali ima svoje prednosti i mane. Prednosti su što sveučilište garantira smještaj na kampusu svim svojim brucošima, što ste smješteni s kolegama sa sveučilišta, što se nalazi u sklopu ili na bliskoj udaljenosti od sveučilišta i što ne morate brinuti o dodatnim režijama. Za razliku od toga, privatni smještaj može biti jeftiniji, ali u njegovu cijenu treba dodatno uračunati režije, može biti na bilo kojoj lokaciji, a cimeri vam mogu biti studenti, ali i ne moraju.

Ako se prijavljujete za sveučilišni smještaj u kampusu, IntegralEdu će za vas napraviti prijavu, samo se na vrijeme obratite našim obrazovnim savjetnicima na mail info@integraledu.hr.

Sobe na kampusima se, naravno, razlikuju te morate napraviti svoj izbor – želite li stanovati u standardnoj sobi s dijeljenim kupatilom, s privatnim kupatilom (ensuite) ili želite studio. Sobe će se razlikovati po cijeni, standardne s dijeljenim kupatilom će biti najjeftinije, a studio će biti najskuplji, a iznajmljuju se za vremensko trajanje akademske godine. Za smještaj se možete prijaviti čim dobijete sve ponude i potvrdite svoj prvi izbor studijskog programa.

Nizozemska

Za razliku od Ujedinjenog Kraljevstva, u Nizozemskoj ne postoji opcija kampusa kao sveučilišnog smještaja. Određena sveučilišta će u svojoj ponudi imati sobe koje su u blizini sveučilišta, ali i dalje će se raditi o privatnom smještaju kojeg iznajmljujete preko sveučilišta. Budući da je takvih soba ograničen broj, preporuča se traženje privatnog smještaja čim odlučite na koje sveučilište i u koji grad odlazite.

Nizozemska je prethodnih godina imala problem manjka studentskog smještaja, u novije vrijeme je to nadoknađeno izgradnjom novih kompleksa, ali se svejedno preporuča čim ranije traženje smještaja kako biste imali mogućnost čim kvalitetnijeg izbora.

U Nizozemskoj će također cijena ovisiti o kvaliteti smještaja i veličini, tj. standardu, grada u kojeg odlazite. U manjim gradovima cijena sobe u stanu okvirno iznosi oko 450 eura mjesečno, dok u većim gradovima cijena raste.

Danska

Kao i u Nizozemskoj, sveučilišnog smještaja nema ni u Danskoj. Postoje studentski domovi, ali kao i u Nizozemskoj oni su u privatnom vlasništvu, a u njihovom najmu sveučilište sudjeluje eventualno kao posrednik. Sobe su najčešće s dijeljenim životnim prostorima i kupaonom, rjeđe s privatnom kupaonom. Cijene soba u domovima ili u stanovima su u rasponu 350-500 eura, a na taj iznos treba uračunati i dodatan iznos režija, ako je riječ o privatnom smještaju.

Što i kako ponijeti

Sve sobe, privatne ili sveučilišne, opremljene su samo osnovnim stvarima. Što to uključuje? Obično to uključuje osnovni namještaj – krevet, radni stol i ormar. To znači da morate ponijeti ili kupiti vlastitu posteljinu, vješalice, minimum kuhinjskog pribora, a sve ostalo ovisno o vlastitim željama (hoće li se netko osloniti na alarm na mobitelu ili ipak ponijeti starinsku budilicu da ne zakasni na predavanja ovisi o studentu). Ovisno o državi u koju idete trebat će ponijeti adapter za utičnice, a svakako ponesite barem jednu bilježnicu, kemijsku i prijenosno računalo :)

Što sa stvarima tijekom ljeta

Završetkom studijske godine, najčešće u lipnju, svi studenti jedva čekaju otići doma. Budući da se studentima u inozemstvu dom nalazi poprilično daleko, moraju naći rješenja za stvari koje su donijeli kad su se doselili i za stvari koje su u međuvremenu kupili. Neka sveučilišta će nuditi vlastiti prostor za skladištenje, ali negdje neće biti takve mogućnosti. U tom slučaju imate dvije mogućnostiostaviti stvari na čuvanje novim kolegama koji su smješteni u privatnom smještaju ili poslati natrag stvari kurirskom službom (npr. DHL, TNT, Eurosender).

U svakom slučaju, pri odluci za studij u inozemstvu se javi IntegralEdu obrazovnim savjetnicima za besplatne konzultacije putem linka, a više o pojedinoj državi i sveučilištima pročitaj u online katalogu obrazovanja u inozemstvu.

Ključne riječi:
studij u inozemstvu smještaj

Povezane vijesti

Corvinus University of Budapest – studiji ekonomij...

Oko 11,500 studenata raspoređeno je na 12 institucija sveučilišta pod vodstvom stručnjaka svake discipline. Glavna zgrada ovog skoro stogodišnjeg sveučilišta uvrštena je na...
12.10.2021 Vidi više

Olakšan ulazak u UK svim potpuno cijepljenim građa...

Svi oni koji su potpuno cijepljeni u zadnjih 14 dana, imat će pravo ulaska u zemlju. Među priznatim cjepivima su: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson. Putnici koji pu...
24.09.2021 Vidi više

MODUL University Vienna – sveučilište usmjereno na...

Informiraj se na nadolazećem World Education Fairu, najvećem događaju posvećenom obrazovanju u inozemstvu na ovome području. Sudjelovanje je besplatno, potrebno je samo registrirati se! Zagreb, Hotel...
16.09.2021 Vidi više

Dundalk Institute of Technology – vodeća tehnološk...

Informiraj se na nadolazećem World Education Fairu, najvećem događaju posvećenom obrazovanju u inozemstvu na ovome području. Sudjelovanje je besplatno, potrebno je samo registrirati se! Zagreb, Hotel...
16.09.2021 Vidi više

Fontys UAS – jedno od najboljih sveučilišta primij...

Sveučilište Fontys jedno je od najvećih sveučilišta primijenjenih znanosti u Nizozemskoj koje moraš istražiti, a nalazi se u dijelu Nizozemske koji je okarakteriziran kao brzorast...
09.09.2021 Vidi više

Što je to obrazovno savjetovanje i zašto ga odabra...

Odabir i upis željenog studija u inozemstvu uzbudljiv je, ali i kompleksan proces koji podrazumijeva detaljno informiranje o studijskim programima, obrazovanju u inozemstvu, uvjetima i kriterijima sve...
26.08.2021 Vidi više

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka