Sveučilišta Oxford i Cambridge – kako povećati vjerojatnosti za upis

03.05.2023

Želja vam je upisati prestižna sveučilišta Oxford i Cambridge?


Vjerujemo da ste svjesni konkurentnosti prilikom upisa ovih sveučilišta, ali i činjenice da postoje načini pomoću kojih možete povećati svoje vjerojatnosti da ih upišete. Važno je krenuti na vrijeme, a u ovome ćemo vam članku predstaviti nekoliko savjeta koji će vam olakšati proces upisa na sveučilišta Oxford i Cambridge.

Planirajte na vrijeme!

Vrhunska sveučilišta poput Oxforda, Cambridgea i najkonkurentniji programi kao što su medicina, veterina, stomatologija i pravo zahtijevaju puno više od obične sveučilište prijave za obrazovanje u inozemstvu. Uz standardne dokumente za prijavu studenti prolaze dodatne selekcijske postupke te na zahtjev moraju dostaviti certifikat engleskog jezika i druge testove poput UKCAT-a, LNAT-a, BMAT-a i slično.

Ako vam je želja studirati na vrhunskim sveučilištima poput Oxforda i Cambridgea, razmišljanje i planiranje obavezno je, a s prijavama bi trebalo započeti i nekoliko godina prije završetka srednje škole.

Ocjene

Imate li u planu konkurirati za upis na sveučilišta kao što su Oxford ili Cambridge, vaše ocjene od prve do završne godine srednje škole moraju biti na razini. Također, morate biti proaktivni u upisivanju izbornih predmeta koji odražavaju vaše interese i ambicije.

Dodatne aktivnosti

Izvrsne ocjene nisu garancija upisa na ova sveučilišta. Dodatne aktivnosti odraz su vaših želja, ambicija i angažmana jer produbljuju i proširuju znanje o željenim područjima te vas izdvajaju od ostatka odličnih učenika. Izvannastavne aktivnosti uključuju sudjelovanje u projektima, tečajeve, konferencije, volontiranje, napisane radove i slično.

Priprema za prijemne ispite

Prijemni ispiti na kojima Oxford i Cambridge inzistiraju oduzimaju mnogo vremena i izrazito su važni. Primjerice, prijemni ispit iz fizike na Oxfordu održava se u studenom, a obuhvaća cijeli nastavni plan i program A razine – što podrazumijeva da učenik ili uz pomoć instruktora nauči dijelove gradiva koji u školi nisu obuhvaćeni. Kvalitetna priprema nije moguća ako se sredinom listopada odlučite poslati prijavu i tek tad započnete s pripremom za prijemni ispit u studenom. Dakle, iz navedenih i brojnih drugih razloga važno je s pripremom za upis na ova sveučilišta krenuti na vrijeme! Naša preporuka je da iskoristite jedno ljeto i upišete neke od programa za prijavu na Oxford i Cambridge koje možete pogledati na našim stranicama.

 

Mudro birajte!

Naš je glavni savjet da uvijek odaberete studijske programe koji su u skladu s vašim željama, interesima i talentima jer ćete tada uživati u svom obrazovanju i daljnjoj karijeri. Ako imate različite interese i dobro se snalazite u nekoliko područja, uvijek možete upisati program profesionalne orijentacije koji će vas usmjeriti prema području koje vam odgovara najbolje.

Prilikom odabira smjera na sveučilištima Oxford i Cambridge birajte mudro. Naš je prijedlog da uvijek preispitate svoju motivaciju za odabir određenog smjera. Primjerice, ako želite studirati ekonomiju i menadžment da biste u Londonu ostvarili karijeru u bankarstvu ili računovodstvu, vjerojatno ćete biti podjednako uspješni, a u nekim slučajevima i traženiji, s diplomom iz matematike. Većina studenata koji su završili matematiku karijerno su se ostvarili u tim područjima te su traženi zbog svojih vještina i sposobnosti da kreiraju složene računarske modele.

Top 10 najpopularnijih Oxbridge smjerova s najviše prijava i stopom upisa od:

Economics and Management: University of Oxford ima stopu upisa od 7%

Computer Science: University of Oxford ima stopu upisa od oko 9%

Architecture: stopa upisa na arhitekturu na University of Cambridge je oko 10.7%

Medicine: studij medicine teško je upisati na bilo kojem kvalitetnom sveučilištu u inozemstvu, a Oxford ima stopu upisa of 11%

History and Politics: stopa upis za ovaj studij na Oxfordu iznosi 11%

Law and Law studies in Europe: ovo je jedinstvena diploma koju nudi University of Oxford te je omogućena malom broju studenata, a stopa upisa je 11%

Economics: Cambridge ima stopu upisa od 13.8%

Fine Art: za diplome likovne umjetnosti na Oxfordu stopa upisa je samo 14%

Human Sciences: ovaj program nije lako pronaći na svakome sveučilištu te je stopa upisa na Oxfordu 14%

Philosophy, Politics and Economics: diploma koju nema na većini sveučilišta, a čija stopa upisa nije veća od 15%

Donosite odluke informirani

Uz odabir područja, postoji mnogo faktora koji mogu utjecati na vašu odluku kao što su:

  • veličina sveučilišta;

  • starost;

  • arhitektura;

  • gdje je locirano sveučilište;

  • kultura;

  • društveni život.

Prilikom odluke, uzmite u obzir sve faktore koji su vam važni.

 

Vježbajte intervju

Odradite nekoliko intervjua za vježbu kako biste se upoznali s okruženjem i vrstom pitanja te bili sigurni u odgovore na pravim intervjuima.

  • Istražite vrste pitanja koja biste mogli dobiti: intervjui za Oxbridge obično započinju općenitim pitanjima poput zašto želite upisati _? ili koja je vaša najveća slabost? Danas na internet postoje brojni izvori i primjeri pitanja s intervjua za ova sveučilišta.

  • Organizirajte jedan ili dva probna intervjua: primjerice, zamolite profesora vašeg najdražeg predmeta ili područja koje želite studirati da glumi ispitivača. Vježbom ćete dobiti sigurnost i samopouzdanje!

Upotrijebite pomoć i savjete kvalificiranog savjetnika za obrazovanje kako biste osigurali da je vaša prijava uspješno dovršena i predana u roku.

Javite nam se na vrijeme i dopustite da vam olakšamo proces informiranja i prijave te povećamo vjerojatnosti za upis na sveučilišta Oxford i Cambridge.

Koja je naša uloga:

  • pomoć u odabiru pravoga programa koji odgovara sposobnostima i rezultatima učenika;

  • provjera svih zahtjeva za prijavu i postupaka prijave;

  • savjetovanje budućih studenata o tome koji su im dodatni dokumenti i kvalifikacije potrebni, kako se pripremiti i registrirati za polaganje istih;

  • pomoć oko prijave i daljnjih postupaka odabira;

  • preporuka ljetnih Oxbridge pripremnih programa;

  • savjetovanje o polaganju dodatnih predmeta unutar lokalnog kurikula kako biste stekli dublje razumijevanje i relevantnu akademsku pozadinu određenog predmeta.

 

Nikada nije prerano za razmišljanje i pripreme za upis željenih sveučilišta, posebice ako su to Oxford i Cambridge. Kontaktirajte nas i saznajte sve informacije koje će vam pomoći u odluci.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka