Otkrij kako je studirati na jednom od najboljih sveučilišta na svijetu

01.07.2024

Na ovogodišnjoj QS rang listi najboljih sveučilišta našao se i Imperial College London, vrhunsko sveučilište na kojem studira i naša Stela Krajnik.


Nedavno je objavljena nova QS ljestvica koja rangira najbolja sveučilišta na svijetu prema različitim kriterijima. Mnogi ovu ljestvicu smatraju vrlo vrijednim pokazateljom kvalitete sveučilišta i njihovih studijskih programa, a sveučilišta se svojim uspjehom na ljestvici uvijek rado ponose.


Quacquarelli Symonds (QS) tvrtka je koja se bavi analizom visokog obrazovanja, osnovana s ciljem pružanja informacija studentima koji žele studirati u inozemstvu, a kasnije se proširila na širi raspon proizvoda i usluga usmjerenih na visoko obrazovanje. 


Prvi QS World University Rankings objavljen je 2004. u suradnji s časopisom Times Higher Education. QS prikuplja podatke i uspoređuje preko 1500 sveučilišta i 15 700 akademskih programa u čak 104 države, a osim generalnog rankinga, nude i rangiranje po smjerovima te regijama za nadolazeću akademsku godinu. Ljestvice u obzir uzimaju zapošljivost nakon studija, uspjeh studenata, povratak uloženog, raznolikost i mnoge druge faktore.


Na listi su se ove godine našla i naša brojna partnerska sveučilišta koja rado upisuju i učenici iz Hrvatske. Sveučilišta koja možemo izdvojiti su University of Southampton, vrhunsko britansko sveučilište za prirodne znanosti na kojem studenti imaju pravo na umanjenje školarine na osnovu ocjena, Trinity College Dublin kojeg mnogi nazivaju irskim ekvivalentom Cambridgea i Oxforda po kvaliteti obrazovanja, University of Nottingham, Lancaster University te University of the Arts London koje ove godine nosi titulu i drugog najboljeg sveučilišta za programe umjetnosti i dizajna. 


U najboljih pet sveučilišta na svijetu ovaj su se put našli Massachusetts Institute of Technology, Imperial College London, University of Oxford, Harvard University te University of Cambridge.


Imperial College London, drugo najbolje rangirano sveučilište na svijetu nudi studije u području znanosti, inženjerstva, medicine i biznisa, a posvećeni su i znanstvenom istraživanju. Ističu se i po centru posvećenom istraživanju Parkinsonove bolesti, programima Aerospace Engineering, Civil Engineering i Mechanical Engineering, a organiziraju i brojna neformalna druženja znanstvenika i stručnjaka. 


Svoje iskustvo studija s nama je podijelila Stela Krajnik, kojoj smo pomogli da uspješno upiše željeni smjer na Imperial College London. 


Što si studirala kako si se odlučila baš za to sveučilište i program?


Kako sam došla do toga da studiram baš strojarstvo i baš na ovom fakultetu? Pa, kad bolje razmislim nekako je sve vodilo studiju na kojem se sad nalazim. 


Veliki dio svog djetinjstva provela sam istražujući kako stvari funkcioniraju, rastavljajući, sastavljajući ili gradeći nešto novo. Od slaganja Lego kockica do izvođenja raznih pokusa s obitelji ili  tetama u vrtiću zanimalo me kako stvari rade. Kako sam odrastala stvari su postajale sve kompleksnije.


Iako sam uvijek bila izvrstan učenik cijelo moje osnovno i srednjoškolsko obrazovanje matematika i fizika bile su moje najdraže područje interesa. To je bilo nešto što iskonski  razumijem i jednostavno sam se tu pronašla. 


Naravno. Razmišljala sam što bih studirala. Interesi su se mijenjali. Od matematike pa do fizike, informatike. Valjda to tako svima bude. Svaki put kad bi naučila nešto novo otvorio bi mi se cijeli novi svijet.


Kako se cijeli život bavim sportom, osim plivanja, naravno da pratim i ostale sportove. Tako mi je negdje početkom srednje škole automoto sport postao jako zanimljiv. Odlazila sam s roditeljima na Grobnik, posjetila Rally natjecanja i utrke Formule 1. Osim o sportu i utrkama sve više me zanimalo kako ta vozila funkcioniraju, kakvi su to strojevi, što se nalazi pod haubom? Željela sam saznati više, istražiti, naučiti. 


Novi interes pobudio je brojna pitanja pa sam počela malo istraživati i naišla kako se kod nas svake godine održava Formula student Alpe Adria. To je međunarodno studentsko natjecanje na kojem studentski timovi dizajniraju, konstruiraju, testiraju i utrkuju se u prototipovima trkaćih automobila koje su sami stvorili. 


Bila sam srednjoškolka. Bez znanja i iskustva, ali prijavila sam se biti volonter. Tamo sam otkrila cijeli novi svijet. To je bilo jedno izvrsno iskustvo gdje sam naučila toliko puno da se svake godine ponovno vraćam. Nastavila sam volontirati. Sljedeći put u Rally Team-u Vrga. Tamo sam ušla u garažu i zaprljala ruke. Stvari su postajale sve zanimljivije i ideja o tome što želim studirati postala je potpuno jasna.


Samo, gdje? Uvijek sam tražila više i bolje. Nije neskromno reći čak i najbolje. Amerika je vrlo kratko bila opcija, ali ubrzo sam shvatila da Europa može ponuditi jednako dobro obrazovanje, čak i bolje. Ono što sam ja željela bilo je studirati na najboljem mogućem fakultetu. Jer da bi bio najbolji u budućnosti moraš uložiti u što je moguće bolje obrazovanje sada. I tako, nakon hrpe istraživanja i konzultiranja shvatila sam da to mora biti Imperial College London. Danas je taj fakultet na drugom mjestu u cijelom svijetu. Nisam mogla bolje odabrati.


Cijeli ovaj proces događao se krajem trećeg razreda srednje. Brzo sam shvatila kako je engleski sustav malo drugačiji od našeg i prijave za fakultete kao i prijemni ispiti počinju već početkom 4. razreda srednje dok se kod nas nastava tek zahuktava, a mi nismo ni blizu spremni. 


Sam proces upisa dugotrajan je i zahtjevan. Tu nam je uskočila i ogromnu pomoć pružila agencija IntegralEdu. Dogovorili smo inicijalni sastanak i tamo sve definirali. Sve je teklo brzo i bez greške uz veliku podršku i puno gotovo svakodnevne komunikacije. Dok sam ja učila, djelatnici agencije IntegralEdu sigurnom rukom su nas vodili kroz postupak. 


Za početak su nas usmjerili na koji način se rade prijave, na što treba obratiti pažnju, koju dokumentaciju treba pripremiti, prevesti, ovjeriti, pazili na rokove i brinuli o svim važnim detaljima koje mi ne znamo da postoje, a vjerujte ima ih stvarno puno.


Napokon sam krajem kolovoza dobila pozitivan odgovor. Mojoj sreći nije bilo kraja.
Postala sam studentica na Imperial College u Londonu! Nakon upisa, prijavila sam se za studentski smještaj. Većina fakulteta svojim brucošima osigurava smještaj u studentskom domu. Dobila sam sobu uz sami fakultet i veselila se budućnosti.


Kakvo je bilo tvoje iskustvo studiranja tamo? Što ti se najviše svidjelo i zašto? 


Krajem studenog otputovala sam u London. Uselila sam u dom i počela istraživati.
Studirati tamo je neopisivo. Sve je podređeno studentu. Imaju knjižnicu na pet katova! Otvorenu 24 sata za korištenje. Fakultet također. Svaki student ima svog tutora (mentora) kojem se može obratiti bilo kada i za bilo što. Profesori su prijateljski i otvoreni, na raspolaganju stalno kao i stariji studenti. Svi su tu da uče. Praktičnog rada ima puno, prati se razvoj industrije, sudjeluje se i radi na živim projektima.


Imaju jako puno raznih aktivnosti gdje svatko može naći svoj interes i društvo. Nastavila sam plivati, natjecati se, ali i igrati vaterpolo. Postala članica Formula student tima, Imperial Racing i upravo sa svojim kolegama izrađujem svoj prvi trkaći automobil. Izuzetno sam ponosna jer sam odabrana da budem Student Ambassador te ponosno predstavljam i promoviram svoj fakultet.


Nastavila sam volontirati ovo proljeće kao član tima Servisnog parka na World Rally Croatia 2024. A ovo ljeto sam primljena u Audi Development Camp i svima se hvalim kako ću baš tamo odraditi svoju praksu.


Život je lijep. Učim, živim, rastem i grabim u budućnost najvećim koracima.
 

Što bi poručila svima koji razmišljaju o studiju u inozemstvu? 


Tko god ima želju otići studirati u inozemstvo moja preporuka je – iskoristi mogućnosti, odvaži se i idi!  Osim što se neizmjerno osamostališ, upoznaš bezbroj novih ljudi iz svih krajeva svijeta, vidiš neki drugačiji način života i gradiš svoj put. Učiš biti građanin svijeta. Steći iznimno obrazovanje je privilegija i toga treba biti svjestan!

 

Ako vas zanima više informacija o studiju u inozemstvu, javite nam se za besplatno savjetovanje i više informacija. Svoj termin možete rezervirati putem linka.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka