Coventry University – iskustvo studentice iz Hrvatske #2

08.06.2021

Coventry University jedno je od najpopularnijih sveučilišta u Engleskoj, a razlog su vrhunsko obrazovanje u inozemstvu, najmoderniji objekti, motivirajuće okruženje i položaj u blizini Londona.


Coventry University proglašeno je britanskim sveučilištem godine prema iskustvu studenata u The Times and Sunday Times Good University Guide 2019. Coventry je jedino sveučilište u Velikoj Britaniji koje je otvorilo upise u srpnju kako bi i ove godine EU studenti ostvarili pravo na financijsku potporu prilikom studija u Velikoj Britaniji koju su imali prije Brexita te je ova mogućnost izrazito pogodna za ovogodišnje maturante!

Kako bi što većem broju studenata iz EU-a omogućilo vrhunsko obrazovanje u njihovoj instituciji, ovo je sveučilište prilagodilo koncept studiranja te tako većem broju studenata dalo priliku da studiraju uz olakšavajući financijski aspekt. Svi EU studenti koji upišu studij u Velikoj Britaniji do 31. srpnja ove godine ostvaruju pravo na studentski zajam koji u potpunosti pokriva troškove školarine tijekom cijelog razdoblja studija u inozemstvu. Za prijavu na studije studenti su obavezni sveučilištu dostaviti samo svjedodžbe, motivacijsko pismo i pismo preporuke.

Nika, studentica Automotive and Transport Design studija na sveučilištu Coventry s nama je podijelila svoje iskustvo studiranja na britanskom sveučilištu Coventry koje vam prenosimo kako bismo Vam predstavili informacije iz prve ruke te Vas ohrabrili u velikoj odluci odabira studija u inozemstvu!

Opis studija Automotive and Transport Design

Studiram Automotive and Transport Design na Coventry Universityju. Smjer je namijenjen kao što mu i samo ime govori dizajnu automobila i ostalih tipova prijevoza, na vodi, u zraku ili na tlu. Prva godina je zapravo postavljanje temelja za iduće godine, moj savjet je pošto je općenita i iako možda znate u kojem biste točno smjeru išli s ovim fakultetom, isprobati što više dizajna različitih tipova prijevoza, kako biste iskusili sve jer vas možda nešto neočekivano iznenadi ili vam se svidi.

Koncept nastave

Prvi semestar nastava se odvijala u blended obliku što je značilo mješavina online nastave i uživo. Zbog sigurnosnih mjera bio je samo jedan dan na kampusu te ostatak tjedna online. Međutim, bila su dva dana u tjednu od kojih je jedan bio slobodan za rad na projektu dok je drugi bio za izborni predmet (ADD VANTAGE MODULE), a ostatak slobodan. Prvi je semestar bio namijenjen vježbanju tehnika, puno skiciranja i temelju dizajna.

U drugome semestru zbog situacije nastava je bila potpuno online. Raspored se promijenio što je značilo da je svaki dan bila nastava dok je petak bio rezerviran za goste predavače iz industrije ili izborni predmet u slučaju da ga pohađate u drugom semestru. U drugom semestru dobili smo predmete ergonomija i inženjerstvo te je fokus semestra bio na funkcionalnosti i dubljem promišljanju oko dizajna.

Projekti

Pošto je ovo strukovni smjer, ne polažu se ispiti već se boduju projekti. Projekti služe kako biste vježbali na svojim tehnikama i primijenili stečeno znanje s nastave. Tijekom prvog semestra bilo je više manjih projekata koji su na karaju tvorili dva veća, dok su drugi semestar projekti počeli biti veći, međutim bilo je i više vremena namijenjeno za njih. Što se tiče tema projekata, one su vrlo šarolike i zanimljive. Primjerice, u drugom semestru jedan projekt je bio osmisliti vozilo na temelju filma, a drugi osmisliti spasilačko vozilo za neku prirodnu katastrofu te inspiraciju za dizajn pronaći u kulturi zemlje u kojoj se ta prirodna katastrofa događa.

Također, cilj fakulteta je što bolje vas pripremiti za rad u industriji stoga je i dio projekata bio grupni rad kako bi vam što bolje prikazali način rada u stvarnim uvjetima te kako biste naučili funkcionirati u timskom radu koji je jako bitan za ovaj tip industrije.

Profesori

Profesori imaju jako puno iskustva i nastava je odlično organizirana, otvoreni su i zanima ih vaše mišljenje. Možete dogovoriti video razgovore s njima ako imate bilo kakvih pitanja ili trebate pomoć oko projekata, tu su za vas. Trude se da vam online nastava bude što jednostavnija i zanimljivija. Također, dogovaraju posebna predavanja sa stručnjacima iz svakog sektora industrije kako bi vam prikazali što vas očekuje ili cijeli proces potreban kako biste došli do određene pozicije. Primjerice, jedan od gostiju bio je glavni dizajner skupocjenih jahti, dok je drugi bio voditelj Mercedes Formule E.

Izborni predmet te dodatne aktivnosti

ADD Vantage module odnosno izborni predmet je obavezan, međutim njega pohađate samo jedan semestar, ovisno o tome koji izaberete i on donosi bodove te ga morate proći inače se prenosi u drugu godinu. Izborni predmet ne mora biti vezan za vaš smjer studija, imate razne strane jezike za odabrati ili rad u profesionalnim programima za koje dobijete na kraju i certifikat te različite vještine koje možete usvojiti putem izbornog predmeta. Lista predmeta je jako velika i izbor je širok i zanimljiv.

Što se tiče sportskih aktivnosti ili klubova u koje se možete učlaniti, izbor je također velik, no ove godine ih dosta nije moglo raditi zbog situacije s Covidom, stoga nisam imala priliku se uključiti u to što me zanimalo. Također, ako itko poželi može sudjelovati u radu na kampusu i udruzi studenata koja aktivno sudjeluje u vođenju sveučilišta, organizaciji događaja i ima svoj glas u donošenju odluka sveučilišta.

Kampus

Kampus je stvarno velik, u centru grada je, povezan sa svime, no nisam ga uspjela sasvim upoznati niti proći zbog situacije te smo samo prvi semestar imali prilike biti na njemu, ali samo u jednoj zgradi. Također, studio gline i rad s glinom iz istog razloga nam ove godine nije bio dostupan.

Knjižnica je bila otvorena i dostupna uz prethodnu rezervaciju prostora. Na stranicama knjižnice mogli ste pronaći sve i naručiti pripremu knjiga ili naći gdje se nalaze te ih sami pokupiti, a neke imate dostupne i u online obliku te ako vam koja zatreba možete poslati zahtjev knjižnici kako biste ju nabavili.

The Hub je zgrada kampusa u kojoj se nalaze kafići, uredi, kantina i prostori za učenje te druženje. U njoj imate, osim hrane i druženja, pristup kompjutorima i printerima. Ako ste smješteni u domu koji unutar svoje ponude ima i hranu, to će vam biti posluženo u hubu, u kantini, gdje ćete imati doručak i večeru. Također, za vrijeme karantene (samoizolacije) vam dostavljaju hranu na vrata.

Organizacija vremena

Uz projekte vremena za studentski život ili posao ima međutim treba biti jako dobro organiziran i posvećen radu. Osobno nisam radila, ali moja je prijateljica koja studira također na Coventryju radila uz studij te uspijevala imati dovoljno vremena za faks. Bitna je organizacija vremena i disciplina jer s projektima, i vjerojatno jednako tako ispitima ili esejima, imate veliku slobodu, sami odrađujete modele i raspored vremena kako biste došli do rezultata, a profesori su tu da vam pomognu.

Dojmovi

Velika Britanija te studiranje u njoj je jednostavno posebno iskustvo zbog kojega nećete požaliti. Upoznavanje novih kultura, različitih ljudi i načina na koji funkcioniraju sistemi i države, kao i koncept obrazovanja doprinosi ovome jako zanimljivom iskustvu koje će vas upotpuniti kao osobu i proširiti vaše vidike.

Savjet

Trudite se i ne brinite oko kvalitete radova jer ona dolazi vremenom i praksom. Uživajte u svom studiju, kao i u cjelokupnom iskustvu!

 

Za više informacija o sveučilištu Coventry ili studiju u inozemstvu općenito, kontaktirajte nas!

Ključne riječi:

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka