International University of Monaco - studij u najluksuznijem dijelu Europe

06.06.2023

Posjetili smo International University of Monaco (IUM), sveučilište koje, osim što se može pohvaliti smještajem na jednoj od najluksuznijih lokacija u Europi, nudi zanimljive programe i aktivnosti koje savršeno reprezentiraju identitet Monaka.


Naglasak je na održivom pristupu poslovanju te na konceptu luksuza, poduzetništva i inovacija

IUM okuplja oko 800 studenta, studij se odvija u potpunosti na engleskom jeziku, a sveučilište nudi smjerove na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Svi oni koje zanima Business Management, Marketing & Communication i Digital Business Development svakako će pronaći nešto za sebe, a osim ovih smjerova, prediplomski studij nudi čak 7 specijalizacija.

Smjerovi na diplomskom studiju uglavnom su iz područja poslovanja, a temelje se na ponudi aktivnosti i identitetu Monaka - Finance, Luxury Management (jedna od specijalizacija je Yachting Management), Sports Business Management, International Management te najnoviji studij Sustainability and Innovation Management.

Kako ne bi sve ostalo samo na teoriji, studenti imaju obveznu praksu kako bi stekli znanja iz realnog sektora, a također im se nude i brojne mogućnosti razmjene. Kad se sve zbroji, studenti preddiplomskog studija na ovom sveučilištu provode 10 mjeseci u učionici i 6 mjeseci na praksi.

Za osobe već u poslovnom svijetu, sveučilište nudi MBA i DBA studije, za koje je ključno dugogodišnje radno iskustvo koje će oni koji se odluče na ovakav oblik studija, putem različitih projekata moći povezati s nastavnim sadržajem.

Svi njihovi programi završavaju s capstone projektom gdje studenti mogu birati kako žele predstaviti stečeno znanje i vještine - primjerice putem izrade poslovnog plana s mentorom i pripremom za proces inkubacije.
 

Moda, luksuzne jahte i Formula 1

Iako se nalazi u središtu zbivanja, u gradu koji često privlači one najdubljih džepova, iznos školarine na Sveučilištu u Monaku u rangu je s većinom privatnih sveučilišta u EU. Za školarinu je potrebno izdvojiti 13 600 € na godinu, a nerijetko najuspješnije studente nagrađuju stipendijama.

Putem gostujućih predavanja, terenske nastave i brojnih projekata, mnogi su studenti već od prve godine povezani sa svim bitnim događanjima, a s obzirom na to da je fokus na praktično znanje, uvijek se nađu i prilike za networking. Ova je kombinacija prava odskočna daska za visoke menadžerske pozicije, a čak se 40% studenata zaposli u Monaku po završetku studija.

Samo nekoliko minuta hoda od sveučilišta, cijene drastično padaju

Često na sam spomen Monaka mnogima prvo na pamet padaju visoki troškovi života, što ne iznenađuje previše s obzirom na glas koji prati ovu destinaciju. Ipak, popriličan broj studenata živi i u Nici te u manjim mjestima između Nice i Monaka, a svakodnevno putuju vlakom jer je postaja tik uz zgradu sveučilišta, a cijene drastično padaju odmah nakon prelaska granice u Francusku. Godišnja karta za vlak za studente iznosi svega 110€, tako da smještaj otprilike 20 minuta vožnje vlakom od sveučilišta može iznositi već oko 400€ mjesečno.

Upisi čak dva puta godišnje

Za preddiplomski studij sveučilište uz sam akademski uspjeh veliki naglasak stavlja na motivacijski intervju koji smatraju ključnim dijelom upisnog procesa koji može prevagnuti u pozitivan odgovor čak i uz slabiji akademski uspjeh, dok je za diplomski studij uz motivacijski intervju potreban i životopis te motivacijsko pismo.

Studij je moguće upisati čak dva puta godišnje, u rujnu i siječnju, a osim široke ponude programa i aktivnosti, sveučilište veliku pažnju posvećuje studentima i njihovim potrebama i problemima, a malo je reći da imaju službu za sve - od toga usluga pomoći ili savjeta za smještaj, zdravstveno osiguranje, odabir liječnika do pomoć pri odabiru prakse, brojne radionice, dodatne aktivnosti i slično.

 

Ukoliko vas zanima više informacija, dogovorite termin besplatnih konzultacija s našim obrazovnim savjetnicima i saznajte kako do studija u Monaku.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka