Glavne zablude o studiranju u inozemstvu i mjesto gdje možete saznati točne informacije!

03.10.2022

Obrazovanje u inozemstvu tvoja je karta za put oko svijeta!


San o studiranju u inozemstvu često uključuje brojne dvojbe i nesigurnosti, kao i nepotpune informacije na temelju kojih mnogi misle da je upis studija u inozemstvu nešto neostvarivo ili nedostižno. 

Saznajte neke od zabluda o studiranju u inozemstvu i posjetite najveći sajam o obrazovanju u inozemstvu na kojem možete dobiti odgovore na glavna pitanja koja zanimaju buduće studente i njihove roditelje!

Glavne zablude o studiranju u inozemstvu

ZABLUDA: Ocjene iz srednje škole presudne su za upis studija u inozemstvu.
ISTINA: Sveučilišta u inozemstvu stavljaju naglasak na brojne stvari, a ocjene nisu prioritet. No, motivacijsko pismo svakako je dokument koji će igrati važno ulogu u selekcijskom procesu.

ZABLUDA: Sveučilišta u inozemstvu su preskupa i isplativije je studirati u drugom gradu ili privatnim sveučilištima u Hrvatskoj.    
ISTINA: Postoje brojne pristupačne obrazovne opcije u inozemstvu. Primjerice, korisno je znati da se na nizozemskim sveučilištima naknada za prvu godinu studija za sve preddiplomske programe upola smanjuje i iznosi tek oko 1000 eura. Štoviše, u Nizozemskoj postoji vrlo pogodan sustav financiranja studenata putem bespovratnih sredstava i subvencija, kako za pokrivanje sveučilišnih, tako i životnih troškova, kojima država olakšava proces studiranja inozemnim studentima. Obrazovanje u Danskoj i Švedskoj je besplatno, a u Belgiji iznosi oko 900 eura godišnje. Uz to, ne zaboravite na brojne prilike za studentske poslove!

ZABLUDA: O studiju u inozemstvu mogu krenuti razmišljati te se za njega pripremati isto kad i za studije u Hrvatskoj.
ISTINA: Nikada nije prerano za informiranje o sveučilištima u inozemstvu, a preporuka obrazovnih savjetnika, ako za to postoji ambicija, je 2. ili najkasnije 3. razred srednje škole. Razlog? Prijave se otvaraju na početku 4. razreda i pametno je do tada imati spremnu svu prijavnu dokumentaciju. Oni koji prvi pošalju prijave, prvi dobivaju odgovore sveučilišta te mogu početi tražiti smještaj i planirati odlazak u inozemstvo na vrijeme!

ZABLUDA: Nemoguće je pronaći smještaj u Nizozemskoj.
ISTINA: Trenutno najveći mit o studiranju u Nizozemskoj. Moguće je, kao što je već navedeno, uz prijavni proces koji je odrađen na vrijeme! Uz spremnu i poslanu dokumentaciju u listopadu, na početku četvrtoga razreda, moguće je.

ZABLUDA: Sveučilišta u inozemstvu mogu upisati samo gimnazijalci.
ISTINA: Ne! Mnoga vrhunska i moderna sveučilišta, posebice u Nizozemskoj i Austriji, usmjerena su na upis upravo učenika strukovnih škola koji u svom obrazovanju žele što više prakse i radnog iskustva. Ponovno, motivacija je važnija od uspjeh u srednjoj školi! 

Najčešće postavljena pitanja

Kako dobiti potpune i pravovremene informacije o studiranju u inozemstvu? Kako se informirati o cijenama školarina i troškovima života te načinima kako financirati studiranje u inozemstvu, uključujući kredite, zajmove, potpore i stipendije?

Sajam svjetskog obrazovanja agencije IntegralEdu jednostavan je način da dobijete odgovore na sva pitanja na jednom mjestu, potpuno besplatno! Stručni obrazovni savjetnici i predstavnici međunarodnih sveučilišta kroz prezentacije i besplatne konzultacije predstavit će sveučilišta i studijske programe u inozemstvu te sve informacije koje studenti moraju znati prije novog života u inozemstvu.

WORLD EDUCATION FAIR, Zagreb

Ove subote, 8. listopada, u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik održat će se najveći sajam posvećenom obrazovanju u inozemstvu – World Education Fair.

Sajam okuplja predstavnike nekih od najboljih sveučilišta i obrazovnih destinacija u svijetu te ćete kroz individualno savjetovanje moći saznati kako izgleda obrazovni sustav u Nizozemskoj, Italiji, Austriji, Danskoj, Švicarskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Slovačkoj, Americi, Velikoj Britaniji i svim ostalim europskim destinacijama. 

Neke od impresivnih intitucija koje možete upoznati su Tilburg University, Radboud University, TU Eindhoven, University of Southern Denmark, ESSEC Business School.

Dolaskom na sajam ostvarujete i 240 HRK popusta na program karijernog usmjeravanja!

 

Zanimaju vas sveučilišta, srednje škole, jezični tečajevi u inozemstvu? Srednjoškolske razmjene u SAD-u? Work and Travel ili Internship USA program? OVAJ SAJAM POKRIV SVE!

Neke od informativnih prezentacija koje možete poslušati:

•    10:00 SREDNJA ŠKOLA JE VRIJEME ZA PUTOVANJA! KOJU LOKACIJU BIRAŠ – AMERIKU, ENGLESKU ILI NEŠTO TREĆE?
Tečajevi jezika, srednjoškolske razmjene, srednje škole u inozemstvu.

•    11:00 OBRAZOVANJE U INOZEMSTVU NIJE NEDOSTIŽNO – KAKO GA FINANCIRATI?
Školarine, zajmovi, stipendije, prilike za rad.

•    12:00 MOJE WORK AND TRAVEL ISKUSTVO! Stvari koje morate znati prije odlaska na najpopularniji program kulturne razmjene u Americi.
Zaradi, putuj i upoznaj nove kulture!

•    13:00 Sve o Universities of Applied Sciences – sveučilištima s visokom stopom zapošljivosti!
Moderna sveučilišta usmjerena na praktičnu primjenu znanja i radno iskustvo.

•    14:00 Priprema za studij u inozemstvu – vodič za učenike 2. i 3. razreda i njihove roditelje!
Od ideje do realizacije. 

•    15:00 Ostvari karijeru u IT sektoru uz studijske programe budućnosti.
Suvremeni studiji i inovativne specijalizacije za svjetske trendove u IT sektoru.

•    16:00 MEDICINE, BIOMEDICINE, BIOMEDICAL ENGINEERING? FIND YOUR PERFECT FIT!
Saznaj kako upisati navedene studije na nekim od najboljih sveučilišta u inozemstvu.

Zanima vas više? Pročitajte i prijavite se za događaj ovdje.

Prema podacima UNESCO-ovog instituta za statistiku, trenutno u inozemstvu studira više od 10 tisuća Hrvata, a lokacije su brojne – Velika Britanija, Amerika, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Danska, Italija samo su neke od njih. Mladi u Hrvatskoj nedovoljno su informirani o pristupačnom vrhunskom obrazovanju, a događaji poput World Education Faira za cilj imaju približiti prilike za razvoj mladima.

Informirajte se potpuno besplatno i napravite prvi korak prema najboljim svjetskim sveučilištima. Studiranje u inozemstvu – tvoja karta za put oko svijeta!

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka