Studij u Velikoj Britaniji

Sve što trebaš znati o top sveučilištima u Velikoj Britaniji, rokovima prijava, stipendijama i više!

Brexit novosti

 

Od 1. siječnja 2021. uvjeti za upis na studij u Velikoj Britaniji se bitno mijenjaju za hrvatske studente, kao i za student iz ostalih zemalja Europske unije!

Školarine i stipendije

Školarine će tako iznositi od 10 000 do 25 000 britanskih funti godišnje za preddiplomski studij te od 15 000 do 75 000 britanskih funti godišnje za diplomski studij. Međutim, zato će stipendije koje mogu ostvariti budući studenti iz Hrvatske biti izdašnije i ponegdje pokriti čak 30% troška školarine! U nastavku stranice potraži više informacija o tome. 

"Pre-settled", "settled" status i studentska viza

Prijavu za EU Settlement Scheme potrebno je obaviti ako se nalazite u Velikoj Britaniji najkasnije na dan 31. prosinca 2021. U slučaju uspješne prijave, ona može rezultirati dobivanjem "pre-settled" ili "settled" statusa. Nije moguće odabrati za koji status se prijavljujete, a prijavu je potrebno poslati do 30. lipnja 2021.

  • "Settled" status

Pravo na "settled" status imaju oni EU građani koji se nalaze u Velikoj Britaniji najkasnije na dan 31. prosinca 2020. i koji su živjeli tamo u kontinuiranom periodu od 5 godina. 

  • "Pre-settled" status

Ako niste boravili u Velikoj Britaniji u kontinuiranom periodu od 5 godina, ali ste započeli život u toj državi najkasnije na dan 31. prosinca 2020. imate pravo na "pre-settled" status. Također ćete imati pravo ostati u Velikoj Britaniji idućih 5 godina, odnosno od datuma kad ste dobili "pre-settled" status. 

  • Studentska viza

Svi oni koji žele studirati u Velikoj Britaniji od 1. siječnja 2021. obavezni su proći proces viziranja. Prijava za studentsku vizu iznosi 348 britanskih funti. Za više informacija, obrati se IntegralEdu obrazovnim savjetnicima.

Studiji na Sveučilištima Oxford i Cambridge imaju posebne uvjete te posebne selekcijske procese. Rok za prijave na ta dva sveučilišta počinje 1. rujna godinu prije nego što želite upisati, a završavaju za 6 tjedana, tj. 15. listopada. Nije moguće se prijaviti i za Oxford i za Cambridge, već se mora odabrati jedno od ta dva sveučilišta.

Preddiplomski studiji (BA, BSc, BEng, Bachelor) traju tri godine, a ponekad postoji i mogućnost produžetka studija za jednu godinu tzv. sandwich godinu. Za vrijeme sandwich godine studenti odrađuju praksu i prikupljaju iskustvo na svom području studija ili odlaze na studentsku razmjenu na jedno od partnerskih sveučilišta diljem svijeta. Prijave za preddiplomske studije odvijaju se putem UCAS sustava, za koji je IntegralEdu službeni upisni centar, a preporučeni rok za slanje prijave je 15. siječnja zadnje godine srednje škole. Prijava je moguća i nakon 15. siječnja, no tada će sveučilišta pogledati prijavu samo ako je još uvijek ostalo slobodnih  mjesta na željenom studijskom programu.

 


Diplomski studiji (MA, MSc, MEng, Master, Postgraduate) traju jednu godinu, odnosno 12 mjeseci. Prijave za diplomske studije traju tijekom čitave godine, no idealno vrijeme za poslati prijavu je kroz veljaču-ožujak zadnje godine preddiplomskog studija.

EU studenti u Velikoj Britaniji mogu raditi uz studij i to do 20 sati tjedno. Britanska sveučilišta pobrinula su se studentima omogućiti i što bolje uvjete smještaja, tako da većina sveučilišta nudi svojim studentima smještaj unutar sveučilišnog kampusa. Brojna sveučilišta čak se i obvezuju osigurati smještaj na kampusu studentima prve godine ako se prijave na vrijeme. 

Pogledajte iskustvo našeg studenata koji je upisao studij u Velikoj Britaniji!

Dostupne stipendije i snižene školarine za akademsku godinu 2021./2022.

UNIVERSITY OF NORTHAMPTON

Sveučilište će automatski nuditi stipendije za izvrsnost u obliku smanjenja školarine do 30%. Tako cijena studijskog programa može doseći maksimalan iznos od 9 100 britanskih funti, odnosno manje od standardnih 9 250 funti. Stipendija će se dodijeliti za sve tri godine preddiplomskog studija. 

UNIVERSITY OF ESSEX

Dostupne su stipendije u iznosu od 5 000 funti za svaku godinu preddiplomskog studija.

ARTS UNIVERSITY BOURNEMOUTH

Sveučilište dodjeluje stipendije od 3 000 do 5 000 funti, ovisno o odabranoj stipendiji i kategoriji.

OXFORD BROOKES UNIVERSITY

UNIVERSITY OF STRATHCLYDE

University of Strathclyde nudi stipendije za preddiplomske i diplomske studije.

Stipendije za preddiplomski studij iznose od 5 000 do 8 000 funti, ovisno o odabranom području studija te od 5 000 do 10 000 funti za diplomski studij. 

BRUNEL UNIVERSITY

EU studenti imat će pravo na jednak iznos školarine kao i britanski studenti te će se ta školarina primjenjivati u cijelosti trajanja studija.  

ANGLIA RUSKIN UNIVERSITY

Sveučilište dodjeljuje stipendije za izvrsnost u iznosu od 1 000 do 4 000 funti. 

JOŠ SVEUČILIŠTA...

Kao automatsko smanjenje školarine, sveučilište daje stipendije u iznosu od 4 000 funti tijekom čitavog studija.

Još sveučilišta koja su potvrdila snižene školarine na 9 250 britanskih funti:

University of Leicester
Swansea University
University of Hull
University for the Creative Arts
University of Suffolk
Solent University
University of Portsmouth
University of Worcester

 

Od siječnja 2015. godine IntegralEdu je službeni centar za predaju dokumenata putem UCAS sustava. UCAS je jedinstveni sustav prijave na preddiplomske studije svih sveučilišta u Velikoj Britaniji. Naši obrazovni savjetnici educirani su i stručni te već dugi niz godina prijavljuju kandidate putem sustava UCAS i uspješno ih upisuju na željena sveučilišta. Maximalan broj studija koji se mogu prijaviti preko UCAS sustava je 5. Više o roku prijave putem UCAS sustava i iskustvima naših studenata sa studijem u Velikoj Britaniji pogledaj ovdje.

Želiš se upisati na studij u Velikoj Britaniji? Kako ti mi možemo pomoći?

Ako se želiš upisati na studij u Velikoj Britaniji možemo ti pomoći s upisom na gotovo sva njihova državna i privatna sveučilišta u Engleskoj i Walesu i gotovo sve njihove studije na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

Popis sveučilišta u Velikoj Britaniji potraži na linku

Odaberite paket usluga savjetovanja o obrazovanju u inozemstvu koji odgovara vašim mogućnostima. Obratite se našim savjetnicima koji će vas uputiti u pakete naših usluga te njihove cijene.

Adresa: Pierottijeva 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

E-mail: info@integraledu.hr

Broj telefona: +385 (0)1 468 3381

Online radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati. Subotom, nedjeljom i praznicima zatvoreno.

Posjetite nas i na:

  • FB
  • Instagram
  • you-tube

©2020 INTEGRAL GROUP

Kod agencije: HR-AB-01-080953041