Studij u Danskoj

U posljednjih nekoliko godina Danska se dokazala kao poželjna destinacija za mnoge hrvatske studente koji žele kvalitetno obrazovanje usmjereno na rješavanje stvarnih problema tijekom studija i individualni pristup akademskog osoblja. Osim toga - miran i ekološki prihvatljiv način života, visoki standard, besplatna zdravstvena skrb i činjenica da je Danska od strane Svjetske banke izabrana kao najlakša zemlja za poslovanje samo su neke od prednosti koje ova zemlja može ponuditi našim studentima.
Visoko obrazovanje u Danskoj je u potpunosti subvencionarno od države za EU građane, a obrazovne institucije pružaju širok izbor preddiplomskih i diplomskih programa na engleskom jeziku. 


U Danskoj postoji dvije vrste sveučilišta – sveučilišta s praktičnom (university colleges i academies) i sveučilišta s teorijskom važnošću (universities). Svaka vrsta sveučilišta ima svoje prednosti i bitno je znati razlike pri upisivanju kako bi odabrali onu vrstu sveučilišta koja vam odgovara prema preferencijama i željenoj karijeri.

Više o iskustvima naših studenata pogledajte na našem Youtube kanalu!

University colleges i academies


Glavno obilježje ovih sveučilišta su moderni studiji osmišljeni u zadnjih desetak godina koji prate potrebe tržišta rada. Studijski programi na ovim sveučilištima u sebi sadržavaju obaveznu praksu koja traje minimalno 6 mjeseci, a praksa je gotovo uvijek plaćena. Iako sveučilišta pomažu studentima pronaći praksu, studenti se sami prijavljuju na njih te moraju proći intervjue. Praksa se može odraditi bilo gdje u svijetu, a bitno je da program prakse i onoga što će se naučiti tijekom nje prati program studija i studentu daje stvaran uvid u industriju kojom će se baviti u budućoj karijeri.
Studij na ovakvim sveučilištima ima dvije etape:

Kopenhagen.jpg

Academy Profession degree (AP degree) koji traje dvije godine te se za njega dobije 120 ECTS bodova. Primjeri AP programa su: Chemical and Biotechnical Science, IT Technology, Marketing Management ili Multimedia Design
Ovisno o tome koji AP degree student završi, može nastaviti dalje na tzv. Bachelor Top-Up degree studij koji traje godinu i pol dana, a pola godine od tog studija je zapravo obavezna praksa u području studiranja. Nakon završenog Top-Up studija, studenti dobivaju 90 ECTS bodova i stječu naziv Bachelora tj. prvostupnika. Primjeri Top Up studija su Chemical and Biotechnical Technology and Food Technology, Digital Concept Development, Innovation and Entrepreneurship, Web Development ili recimo Product Development and Integrative Technology. Nije moguće upisati Bachelor Top-Up studij bez prethodno završenog AP studija u srodnom području. Studenti koji završe Bachelor Top-Up studij spremni su izaći na tržište rada.


Međutim, postoje i integrirani preddiplomski studij tj. takozvani Bachelor degree studiji koji kombiniraju AP degree i Bachelor Top-Up degree. Takvi studiji traju 3,5 godine te također uključuju obaveznu praksu od minimalno pola godine. Nakon završenog studija studenti ostvaruju 210 ECTS bodova te titulu Bachelora tj. prvostupnika. Ovi studiji su pogodni za studente koji bi htjeli nastaviti svoje daljnje obrazovanje na diplomskom studiju, ali ne nužno, već i ovi studenti nakon završenog studija mogu ići direktno na tržište rada. Primjeri ovakvih studija su: Financial Management and Services, Business Administration and Service Management, Information Management ili Architectural Technology and Construction Management

Mala sirena.jpg
Universities


Studiji na ovakvim vrstama sveučilišta usmjereni su na teoriju i istraživanje. U studije nije uključena praksa, a studenti relevantno radno iskustvo mogu početi tražiti tek nakon što diplomiraju. U zadnjih nekoliko godina, danska je vlada ukinula ili smanjila broj ovakvih studija jer je i potreba za društvenim znanostima, koji se tradicionalno studiraju na ovakvim sveučilištima, svake godine sve manja, a dansko se društvo okreće studiranju modernih studija okrenutih tehnologiji, dizajnu, održivosti i upravljanju, koji prate potrebe tržišta rada.


Bachelor degree ili preddiplomski studij traje 3 godine i donosi 180 ECTS bodova. Nakon ovakvog studija od studenta se očekuje da nastave svoje školovanje jer nemaju radno iskustvo da bi izašli direktno na tržište rada. Studenti mogu nastaviti dalje na diplomski studij u području koje je srodno njihovom završenom preddiplomskom studiju.
Nakon Bachelor studija, studenti nastavljaju na Master degree ili diplomski studij nakon čijeg završetka dobivaju 120 ECTS bodova. Nakon završetka ovog studija, studenti imaju dovoljno znanja da izađu na tržište rada. 

Pazi! Rok za prijave na sve  preddiplomske studije u Danskoj osim na naša partnerska je 5.7., što je prije nego što dobiješ maturu ako si 4. razred srednje škole. Zbog toga se na preddiplomski studij na ostalim sveučilištima u Danskoj možeš prijaviti tek godinu nakon što maturiraš.

Želiš se upisati na studij u Danskoj? Kako ti mi možemo pomoći?

Ako se želiš upisati na studij u Danskoj, možemo ti pomoći s upisom na gotovo sva njihova državna sveučilišta i gotovo sve studije na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

Neka od naših partnerskih sveučilišta u Danskoj su:

  • Business Academy Aarhus

  • Dania Academy University of Applied Sciences

  • IBA International Business Academy

  • VIA University College

  • UCN University College of Northern Denmark

I ostala popularna sveučilišta:

  • Aarhus University

  • Aalborg University

Odaberite paket usluga savjetovanja o obrazovanju u inozemstvu koji odgovara vašim mogućnostima. Obratite se našim savjetnicima koji će vas uputiti u pakete naših usluga te njihove cijene.