Sa svoja 4 službena jezika, raznolikom kulturom, prelijepim pejsažem, te mirnom i sigurnom okolinom Švicarska nije samo popularna turistička destinacija, već je i idealno mjesto za obrazovanje. Privatne škole u zemlji imaju tradiciju pružanja individualiziranog, inovativnog i kvalitetnog programa za učenike srednjih škola koji dolaze iz cijeloga svijeta.
 

Kako se razlikuje?

Švicarski obrazovni sustav je decentraliziran i autonoman te je poznat kao jedan od najboljih u svijetu. Službeni jezik odgovarajućeg kantona je i jezik na kojem se odvija nastava u školi. Različite regije imaju posebna obilježja i pravila vezana uz obrazovanje. Osnovnoškolsko obrazovanje počinje od 4-6 godina, ovisno o kantonu. Prosječno traje 7-9 godina, od kojih prva razina traje 3-5 godina, dok druga traje 3 ili 4 godine.

 

Matura koja se polaže u Švicarskoj na kraju srednje škole je dvojezična. Engleski i francuski su jezici koji su optimalan izbor za sve strane studente koji imaju visoku razinu znanja oba jezika. Nakon položene mature učenici dobivaju svjedodžbu koja služi kao kvalifikacija za upis na sveučilišta.


Osim švicarskog obrazovnog programa, privatne škole nude i druge odgovarajuće obrazovne programe idealne za strane studente. Prilikom mature učenici primaju međunarodno priznate kvalifikacije.

 

Koji je način podučavanja?

Kurikulum za Swiss Maturité Fédérale od 13 do 15 godina uključuje obvezne predmete, 3 strana jezika i dodatne izborne predmete.

 

Međutim, osim švicarske mature djeca mogu odabrati britanski GSCE ili A – Levels program, francuski Baccalauréat, Njemački Abitur ili IB (International Baccalaureate) program i steći pripadajuće kvalifikacije.

 

Jezični predmeti također mogu varirati ovisno o odabranom obrazovnom sustavu i programu.

 

Kada je pravo vrijeme za upis u školu?

Privatne srednje škole u Švicarskoj imaju mnogo iskustva s upisima učenika iz cijeloga svijeta te su prilagodili svoje programe na način da prelazak iz drugačijeg obrazovnog sustava bude što lakši i prihvatljiviji. Učenici u dobi od 14 i 15 godina mogu se direktno upisati čak i s prosječnom razinom znanja jezika, te tijekom prve godine slušati dodatne jezične satove. No upis u više razrede srednje škole zahtijeva visoku razinu znanja jezika i dobre ocjene.

 

Izbor škole ovisi o dobi učenika, stupnju obrazovanja, razini znanja jezika, budućem obrazovanju i njegovim ili njezinim planovima.

 

Kolike su školarine?

Školarine ovise o školama, programima i mogu varirati od 55 do 75 tisuća švicarskih franaka godišnje.