Studij u Francuskoj

jonas-allert-UVJbr6Zpw3E-unsplash.jpg
Library

Francuski visokoobrazovni sustav glasi za jedan od najsloženijih obrazovnih sustava za internacionalne studente. Složenost se očituje u tome što osim tradicionalnih sveučilišta, l'Université, u Francuskoj postoje i visoke škole, école normale supérieure te grande école. Visoke škole, odnosno école, smatraju se elitnijima i prestižnijima te ih je i teže upisati. Studentima iz drugih zemalja takav je sustav često težak za shvatiti i upisati te je među međunarodnim studentima ipak najpopularnije tradicionalno sveučilište.

l'Université

Sveučilišta su popularna među internacionalnim studentima iz dvaju razloga – na većini sveučilišta ne postoje prijamni ispiti te velik iznos školarine subvencionira francuska Vlada. Za upis ovih sveučilišta potrebno je imati državnu maturu, a nude studije prava, ekonomije, medicine, tehničke ili društvene studijske programe, baš kao i sveučilišta u Hrvatskoj. Sva sveučilišta u Francuskoj državna su, a školarine variraju od 181 € za preddiplomske, 250 € za diplomske te 380 € za doktorate.

École normale supérieure

Takozvane više škole su visokoobrazovne ustanove u Francuskoj koje mogu biti kako državne, tako i privatne. Za ove škole prolazi se iznimno selektivan upisni proces koji može trajati mjesecima. Osim preddiplomskih, nude i diplomske studije. Međutim, ovakve ustanove ne mogu dodijeljivati diplomske diplome već studenati uglavnom odlaze na sveučilišta koja su partneri s njihovom školom kako bi dobili diplomu diplomskog studija. Većina osoba koje završe ove škole rade u javnoj upravi.
 

Grande école

Slične prethodno spomenutim višim školama, visoke škole su, također, ustanove visokog obrazovanja u Francuskoj, s iznimno malim kvotama i vrlo zahtjevnim selekcijskim postupkom. Pripreme za njihov selekcijski postupak počinju nakon završene srednje škole, traju dvije godine te se nazivaju CPGE. Ove se škole specijaliziraju u vrlo uskim područjima studiranja tj. određena će škola nuditi studije samo iz područja umjetnosti, druga samo iz tehničkih znanosti, treća iz poslovanja, itd. Osobe koje završe ove škole smatraju se samom elitom francuske akademije, a poneke firme regrutiraju svoje zaposlenike samo iz jedne ili dvije škole te diplomante drugih obrazovnih ustanova ne uzimaju u obzir. 

Kako su gotovo sve ovakve ustanove privatne, školarine za njih mogu doći od 1000 € do 15000 € godišnje.

Pazi! Velika većina studija na francuskim sveučilištima je na francuskom jeziku zbog čega će ti biti potrebna minimalna razina od B2 ili C1 koju moraš potvrditi službenim certifikatom francuskog jezika koji se naziva DELF.

Želiš se upisati na studij u Francuskoj? Kako ti mi možemo pomoći?

Ako se želiš upisati na studij u Francuskoj, možemo ti pomoći s upisom na određena državna i privatna sveučilišta. Za provjeru mogućnosti upisa preko IntegralEdu potrebno nas je prije toga kontaktirati.

Neka od najpopularniji svečilišta u Francuskoj su:

  • ENS - Paris

  • University of Pierre and Marie Curie

  • Paris-Sud University - Paris 11

  • University of Strasbourg

  • EP - Palaiseau

  • Paris Diderot University

  • Joseph Fourier University

  • Aix-Marseille University

  • Paris Descartes University

  • Montpellier University

Odaberite paket usluga savjetovanja o obrazovanju u inozemstvu koji odgovara vašim mogućnostima. Obratite se našim savjetnicima koji će vas uputiti u pakete naših usluga te njihove cijene.