Studij u Austriji

Uz Njemačku, Austrija je zbog blizine, kvalitete obrazovnog sustava, ali i povijesnih poveznica i niskih školarina, desetljećima jedna od najomiljenijih obrazovnih destinacija za hrvatske studente. Tome također pomaže i činjenica da više od 25% svih studenata u Austriji čine strani studenti, a studenti iz Hrvatske i susjednih zemalja su jedni od mnogobrojnijih.

Dvojni sustav visokog obrazovanja

Kao i većina drugih zapadnih zemalja, i Austrija je jedna od zemalja u kojoj se visokoobrazovne institucije dijele na universities i universities of applied sciences

Universities "die Universität"

Austrija ima 35 sveučilišta od kojih su 6 umjetničkih sveučilišta, 3 medicinska sveučilišta te 13 privatnih sveučilišta. Većina preddiplomskih studija na austrijskim sveučilitima traje 3 godine, dok mali broj traje 4 godine. Na sveučilištima se studiraju tradicionalni studiji poput poslovanja, medicine, psihologije, sociologije, prirodoslovnih znanosti, veterine, rudarstva, itd. Diplomski studiji koji slijede nakon preddiplomskih za veliku većinu studenata, traju 2 godine, ili u iznimnim slučajevima godinu dana. 

Za neke studijske programe ne postoje prijamni procesi niti ograničen broj studenata koje primaju, međutim, za studije poput medicine, veterine i stomatologije, prijamni procesi su vrlo kompleksni i dugotrajni te uključuju poznavanje kako prirodoslovnih znanosti tako i napredno poznavanje latinskog jezika.

Universities of Applied Sciences "die Fachhochschule"

Ovaj tip sveučilišta orijentiran je na praksu i stjecanje praktičnog znanja još tijekom studija, tako da se od studenata ne očekuje da nakon preddiplomskog studija nastavljaju dalje na diplomski studij. Većina ovakvih sveučilišta će se specijalizirati u posebnim područjima poput poslovanja, tehničkih znanosti i slično. Prakse tijekom studija su sastavni dio studijskog programa bez kojeg se ne može diplomirati, a nakon diplome studenti koji završe ova sveučilišta su spremni za tržište rada. Kako su za neke studijske programe potrebne posebne vještine i znanja, većina studija će imati prijemne ispite te ograničen broj studenata koje primaju. Vrlo često studenti koji studiraju na ovakvim sveučilištima i rade uz studij što im fleksibilnost studijskih programa kakva se može naći na ovim sveučilištima, uvelike omogućava. 

Većina sveučilišta svoje studije nudi na njemačkom jeziku, međutim, svake se godine otvara sve više studija na engleskom jeziku.

Pazi! Velika većina studija na austrijskim sveučilištima je na njemačkom jeziku zbog čega će ti biti potrebna minimalna razina od B2 ili C1 koju moraš potvrditi službenim certifikatom njemačkog jezika.

Želiš se upisati na studij u Austriji? Kako ti mi možemo pomoći?

Ako se želiš upisati na studij u Austriji, možemo ti pomoći s upisom na određena državna i privatna sveučilišta. Za provjeru mogućnosti upisa preko IntegralEdu potrebno nas je prije toga kontaktirati.

Neka od naših partnerskih sveučilišta u Austriji su:

 • Webster University Vienna

 • MODUL University Vienna

 • FH Kaernten (Carinthia University of Applied Science)

te ostala popularna sveučilišta:

 • Universität Wien

 • WU Wien

 • TU Wien

 • Universität für angewandte Kunst 

 • Universität Klagenfurt

 • Universität Graz

 • FH OÖ - Fachhochschule Oberösterreich

 • Universität Linz

 • Universität Salzburg

Odaberite paket usluga savjetovanja o obrazovanju u inozemstvu koji odgovara vašim mogućnostima. Obratite se našim savjetnicima koji će vas uputiti u pakete naših usluga te njihove cijene.

Adresa: Pierottijeva 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

E-mail: info@integraledu.hr

Broj telefona: +385 (0)1 468 3381

Online radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati. Subotom, nedjeljom i praznicima zatvoreno.

Posjetite nas i na:

 • FB
 • Instagram
 • you-tube

©2020 INTEGRAL GROUP

Kod agencije: HR-AB-01-080953041