Sve što trebate znati prije odabira jezičnog tečaja u inozemstvu

02.04.2020

Zasigurno je ljeto najdraže i dugo iščekivano godišnje doba, posebice za djecu i mlade koji tad imaju dobro zasluženu pauzu od domaćih zadaća.


Ljeto je doba razvoja i otkrivanja novih strasti i interesa. A svaki roditelj želi pružiti svom djetetu priliku za takva iskustva pomoću kojih će Vaše dijete rasti izvan svoje komfor zone.

Upravo zato je ljetni jezični tečaj u inozemstvu u multikulturnom okruženju savršena opcija. Koristi takvog iskustva su brojne. Postoji širok izbor jezičnih tečajeva u inozemstvu, ali kako odabrati onaj pravi? Evo nekoliko stvari koje biste trebali uzeti u obzir i odgovori na Vaša pitanja.

1. Koje su strasti i interesi Vašeg djeteta?

Kao roditelj, možda ćete htjeti nakloniti svoje interese koji su u suprotnosti s njihovima. Pronađite zlatnu sredinu. Na primjer, kad dijete želi naučiti jahati konja ili neki baviti se vodenim sportom ili čak robotikom, a Vi želite da poboljša svoju znanje engleskog, potražite opciju jezičnog tečaja u inozemstvu koji nudi kombinaciju tih elemenata. Kad dijete pogleda katalog jezičnih tečajeva u koje nudi IntegralEdu vidjet će da postoje kombinacije kojih se možda ne biste ni sjetili.

Ovo su vrste međunarodnih jezičnih tečajeva:

  • Rekreativni/standardni jezičnih tečajevi: oni uključuju 20 šk. sati tjedno učenja odabranog stranog jezika (engleski, španjolski, talijanski, portugalski, njemački, ruski itd.) plus kreativne i/ili rekreativne aktivnosti (plivanje, tenis, nogomet), umjetničke aktivnosti, ples, lov na blago, talent show, kulturne večeri, gastronomiju, karaoke i izlete.
  • Specijalizirani jezični tečajevi: oni uključuju školske sate stranih jezika i specijalizirane aktivnosti. Nasuprot rekreacijskim, ovakvi tečajevi uključuju 20 školskih sati učenja + 20 sati sportskih aktivnosti (nogomet, košarka, golf, jahanje, tenis itd.), glazbe, plesa, fotografije, STEM-a, za Mlade lidere, novinarstva itd. U kontrastu s aktivnostima rekreativnih kampova, unutar ovih sportske treninge vode profesionalni treneri.
  • Akademski jezični tečajevi: - Intenzivni jezični tečajevi s fokusom na intenzivno učenje odabranog stranog jezika uključuje veći broj šk. sati. - Jezični tečajevi za pripremu ispita za međunarodno priznate jezične certifikate (IELTS, TOEFL, PET, FCE, CAE, TestDaF, DELF / DALF, DELE, itd.). - Međunarodni akademski tečajevi s pripremama za polaganje završnih ispita kao što su američki GCSE, britanski A-Levels, međunarodni IB programi. - Tečajevi s fokusom na razvoj akademskih i jezičnih vještina za upis na sveučilište, simulacije intervjua, pripreme motivacijskog pisma, individualno savjetovanje za profesionalnu orijentaciju, tematski seminari, posjete prestižnim sveučilištima i ostalo.

Kao važna sastavnica međunarodnog jezičnih tečajeva uz učenje i poboljšanje znanja stranog jezika, idealna je mogućnost da se odabrani ljetni tečaj održava u zemlji odgovarajućeg jezika, iz očitih razloga. Svaki jezik na ovoj planeti prožimao je kulturu mjesta na kojem se formira, obogaćuje i mijenja. Izleti uključeni u program međunarodnih tečajeva predstavljaju iskustvo znanja u tom smislu, bilo to posjeti gradovima, muzejima, povijesnim spomenicima ili ostalim turističkim atrakcijama koji su dio suvremenog života. Mladi zaljubljenik u britansku kulturu, koji će izabrati engleski ljetni tečaj, bit će oduševljen kada će vidjeti Shakespeareovo rodno mjesto - Stratford-upon-Avon, niz impresivnih dvoraca, ali i London Eye ili British Museum. Također, impresivni gradski gradovi, plaže, prekrasna gastronomija sigurno su na popisu štovatelja španjolske kulture. Ovisno o kulturnim afinitetima, klimi, udaljenosti, letovima ili troškovima, u ponudi IntegralEdu nalaze se sljedeće destinacije: Australija, Austrija, Francuska, Velika Britanija, Belgija, Kanada, Švicarska, Njemačka, Italija, Latvija, Malta, Meksiko, Portugal, Rusija, Španjolska i SAD.

2. Koji su kratkoročni i dugoročni osobni ciljevi koje bi ljetni tečaj u inozemstvu trebao ispuniti?

Evo kratkog popisa mogućih ciljeva:

  • Naučiti ili poboljšati znanje stranog jezika
  • Istražiti određena područja (npr. biznis, medicina, STEM, dizajn interijera, pravo, psihologija, multimedija i web aplikacije, IT, inženjering, režija itd.)
  • Upoznati određene europske škole ili sveučilišta (Nizozemska, Njemačka, Italija, itd.), Ujedinjeno Kraljevstvo i sjeverna Amerika (uključujući Kanadu) gdje bi mogli studirati u budućnosti, kao što su: Sveučilište u Oxfordu, Sveučilište u Cambridgeu, Sveučilište Berkeley, Sveučilište Stanford itd.
  • Eksperimentirati i poboljšati vlastite vještine - sport, umjetnost, glazba kroz međunarodne ljetne tečajeve koji sadrže željene aktivnosti
  • Upoznati nove prijatelje u međunarodnom okruženju
  • Postati samostalan
  • Posjetiti i istražiti nova mjesta
  • Odmaknuti se od tehnologije da bi imali stvarno iskustvo učenja
  • Razviti samopouzdanje...

...I popis se nastavlja. IntegralEdu savjetnik može Vas i Vaše dijete uputiti kako što bolje zacrtati svoje ciljeve i pronađu ljetni tečaj u inozemstvu idealan za Vas.

3. Koliki iznos možete izdvojiti za ljetni tečaj u inozemstvu?

Obrazovanje je najbolje ulaganje koje možete učiniti za svoje dijete, ali važno je postaviti jasan budžet koji možete učiniti dostupnim. Stoga je važno vidjeti što je uključeno u ljetni tečaj u inozemstvu i koji su dodatni troškovi:

  • Vrsta smještaja: kampus ili obitelj domaćin;
  • Obroci: puni pansion ili polupansion, samo doručak ili bez obroka;
  • (Ne)uključene aktivnosti dostupne uz doplatu;
  • (Ne)uključeni izleti uz nadoplatu;
  • Prijevoz od/do zračne luke: uključeno da/ne

Važno je uzeti u obzir i troškove avionske karte (plus naknadu pratnju za maloljetnu osobu), džeparac prema ukupnom proračunu. IntegralEdu savjetnik pomoći će Vam u izradi sveobuhvatnog izračuna.

Pored navedenog, potrebno je uzeti u obzir da određeni organizatori ljetnih kampova u inozemstvu mogu također imati naknade za registraciju i koje je potrebno dodati ukupnim troškovima. Stoga je važno pobrinuti se da znate za sve troškove.

Što se tiče prijevoza od/do zračne luke, u nekim je slučajevima organiziran samo u određenom vremenskom intervalu i potrebno je uzeti u obzir raspored leta kako bi se u njega uklopili. U suprotnom, mogu se pojaviti značajni dodatni troškovi za prijevoz izvan preporučenog rasporeda ili se ne mogu organizirati u druge sate. Također za velike udaljenosti, troškovi prijevoza mogu biti izuzetno visoki (čak i do £ 240 u jednom smjeru).

4. Je li Vaše dijete spremno za ljetni tečaj u inozemstvu?

Ako će ovo biti prvi ljetni kamp za Vaše dijete u inozemstvu i pitate se je li on prave dobi, dobro je znati da ne postoje posebne ograničenja što se tiče „prave“ dobi. Za svako dijete je pravo vrijeme, i upravo zbog toga su dostupne ponude za djecu već od 3. godine.

Najvažnije je da ćete se Vi i Vaše dijete osjećati ugodno s idejom da ćete provesti barem 2 tjedna odvojeni jedno od drugog. Evo nekih stvari koje morate uzeti u obzir prije donošenja odluke:

  • Želi li Vaše dijete ići na jezični tečaj ili je to samo Vaša želja? Važno je da roditelji i djeca to žele, barem podjednako, jer se razdvojenost može biti na obje strane. I takva bi situacija bi mogla zasjeniti iskustvo.
    Ali kad jednom Vaše dijete stigne na kampus, sasvim je prirodno da će prvih dana osjećati nostalgiju za domom. Nakon što se sprijatelji i osjeti atmosferu mjesta, željet će što više produžiti boravak svoj boravak tamo.
  • Je li dijete dovoljno neovisno? Bilo da ide na grupni polazak ili pojedinačno, važno je znati da će to biti pod nadzorom osoblja jezičnog centra i da postoje stroga pravila u vezi s programom, ponašanjem učenika i njihovom sigurnošću. Dakle, problem neovisnosti odnosi se na to koliko se dijete može brinuti za osobnu higijenu, učenja novih stvari i interakcije s novim ljudima. U svakom slučaju, steknut će neovisnost, a to je jedna od mnogih prednosti ljetnog tečaja u inozemstvu.
    Ako grupni polazak i pojedinačni nisu mogućnosti koje su pogodne za Vas i Vaše dijete, onda je dobro znati da postoji i opcija dnevnog kampa (djeca sudjeluju u tečajevima i dnevnim aktivnostima na kampusu, te popodne ili navečer, preuzimaju ih roditelji i dovode sutradan ujutro natrag na kampus), ali i prilika da kod kuće uči s učiteljem (kućna nastava).

Klasična shema je da će prve godine otići na grupni polazak, a sljedeće godine na individualni. A tada, što dijete stekne neovisnost i produbi svoje jezične vještine, akademski će kampovi postajati sve privlačniji.

5. Koja je vrsta smještaja bolja?

  • Kampus
    Intenzivna socijalizacija, kulturna raznolikost, eksperimentiranje načina života učenika - to su glavni aspekti smještaja na kampusu. Ovisno o smještajnim objektima koje nudi škola i dobi djece, bit će im dodijeljene različite vrste soba (jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne). A da bi multikulturalno iskustvo bilo što intenzivnije, organizatori se pobrinu da iste nacionalnosti budu pomiješane u različitim sobama.
  • Obitelj domaćin
    Za one koji vole obiteljsku atmosferu i žele znati više o drugim kulturama, ovo je dobra opcija. Neki organizatori ljetnih tečajeva u inozemstvu mogu imati smještaj u kampusu i/ili kod obitelji domaćina. Obitelji su pažljivo odabrane te mlađe polaznike svakodnevno prate u školu.
  • Hotel / apartman
    Ove opcije nude neki jezični centri za mlade u dobi od 16 godina ili za obitelji koje odabiru ljetne tečajeve ili programe za djecu i odrasle.

 

6. Koja vrsta međunarodnog tečaja najviše odgovara Vašem djetetu: grupni ili individualni polazak, dnevni kamp ili kućna nastava?

  • Grupni polazak
    Idealna su za prva iskustva u ljetnom kampu u inozemstvu jer, posebno roditeljima, pružaju dodatnu sigurnost. Dijete putuje sa grupom djece i sa hrvatskim voditeljom grupe. Predstavnici jezičnog centra skupinu preuzimaju u zračnoj luci i prevoze do kampusa, gdje će biti smješteni. Na odredištu se pridružuju grupi međunarodne djece. Također, dobro je znati da je ponuda grupnih polazaka ograničena, u odnosu na pojedinačne.
  • Individualni polazak
  • Iako naziv može sugerirati da je namijenjen neovisnijoj djeci, dobro je znati da se sve odvija pod nadzorom. Maloljetni polaznici će putovati s članom posade avioprijevoznika, koji će ga na aerodromu preuzeti, pratit tijekom leta do odredišne zračne luke, gdje će preuzeti prtljagu zajedno s polaznikom i povezat ga s predstavnicima kampa. Ova se usluga (pratnja maloljetnika) nadoplaćuje se na avionsku kartu i nudi je većina zrakoplovnih kompanija.
  • Dnevni kamp
    Neka djeca nisu spremna ili premlada da prespavaju na kampusu ili kod obitelji domaćina. Možda radije želite provoditi popodne i večeri zajedno, nakon što završe aktivnosti dnevnog kampa. Pojedini organizatori međunarodnih kampova nude i ovu mogućnost. Dakle, od 3. godine života

Vaše dijete može imati takvo iskustvo. Na taj način roditelji mogu imati zasluženi i opuštajući odmor, a dijete se razvijati na zaigran način.

  • Kućna nastava ili jezični tečajevi kod kućnog učitelja
    Učiti s učiteljem, rekreirati se uz sve vrste aktivnosti zajedno s njim, ovo čak može biti vrlo posebno iskustvo za dijete, mladu ali i za odraslu osobu. Osim činjenice da ima iskustvo življenja sa zavičajem i upoznavanja lokalne kulture unutar njega, tečajevi se mogu personalizirati, ovisno o željenim ciljevima polaznika, bilo da govorimo o stjecanju općih jezičnih vještina, pripremama za certificirane ispite, kulturne ili druge specijalizirane tečajeve.
  • Obiteljski odmor
    Zašto ne? Moguće je i da Vi učite ili poboljšati znanje stranog jezika, dok dijete prati program dnevnog kampa.

Osim navedenih vrsta kampova, postoje mnoge druge kategorije međunarodnih kampova, ovisno o njihovom sadržaju i ciljevima, kao što su: rekreativni kampovi, specijalizirani kampovi, akademski kampovi ili tematski kampovi.

7. Koji je optimalni period ljetnog kampa u inozemstvu?

Idealno minimalno trajanje je 2 tjedna. Tako će dijete imati vremena za integriranje, poboljšanje znanja, druženje i istraživanje po volji. Također, mnogi ljetni kampovi u inozemstvu imaju programsku strukturu od najmanje 2 tjedna. Neki organizatori ljetnih kampova u inozemstvu nude mogućnost prijave polaznika na tjedan dana, ali uglavnom polaznici žele produžiti boravak na najmanje 2 tjedna. To je moguće, sve dok postoje slobodna mjesta za smještaj u sljedećem razdoblju. Ako odaberete ovu opciju, važno je osigurati financijska sredstva za produženje boravka i za izmjenu podataka o letu.

8. Alergije, prehrambena ograničenja, dijeta

Ako Vaše dijete pati od alergije bilo koje vrste (hrana, određeni lijekovi itd.), sigurno ćete pitati je li prikladno poslati svoje dijete na ljetni tečaj, posebno izvan zemlje. Nažalost, trenutni okolišni uvjeti povećavaju sklonost alergijama, a broj alergičnih osoba značajno se povećao u posljednjim desetljećima. Organizatori međunarodnih tečajeva ozbiljno shvaćaju ove aspekte, zbog čega je vrlo važno informirati Vašeg IntegralEdu savjetnika o bilo kojoj vrsti alergije od koje dijete pati kako bi se osiguralo da osoblje jezičnih centara mogu spriječiti njihovo aktiviranje tijekom boravka djeteta, koliko je to moguće. Što se tiče ograničenja prehrane ili dijeta koje pripadaju određenoj religiji ili kulturi, njih može uvažavati osoblje škole, pod uvjetom da su obaviješteni od trenutka prijave.

9. Kako odabrati destinaciju za ljetni tečaj?

Izbor se može izvršiti uzimajući u obzir kulturne srodnosti, blizinu, vrstu programa, predložene ciljeve, troškove, sigurnost ili strani jezik. IntegralEdu savjetnik može Vam pomoći u donošenju odluke u odnosu na zemlju odredišta, uzimajući u obzir Vaše kriterije.

Dobro je znati da gotovo svi ljetni tečajevi u inozemstvu iz IntegralEdu ponude imaju obrazovnu komponentu i sam tečaj stranih jezika. Naravno, najbolje je strani jezik poboljšati u zemlji gdje se govori kao službeni.

Ovdje možete pronaći kontakte IntegalEdu savjetnika koji će Vam pomoći u izboru najboljeg jezičnog tečaja za Vas i Vaše dijete.

#Jezičnitečajevi #učenjejezikauinozemstvu

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka