Sve što trebaš znati o financiranju studija - Velika Britanija

06.05.2020

Odlukom upisa studija u inozemstvu, potrebno je uzeti u obzir i financijsku stranu.


Velika Britanija glasi za najbolju destinaciju što se tiče visokog obrazovanja u Europi, a s time i nudi nekoliko mogućnosti financiranja studija. Odgovori na najčešća pitanja potraži u nastavku članka.

Na poveznici možeš pročitati više o financiranju studija u Nizozemskoj.

Cijena školarine

Sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu glase za najbolja u Europi, a to postižu upravo ulaganjem u svoj sistem obrazovanja. Studiji imaju školarine, jer za tu cijenu sveučilišta nude najbolje obrazovanje i mogućnosti zaposlenja. Naime, preko 55% studenata u 6 mjeseci nakon završetka preddiplomskog studija pronađe posao u struci za koju su se obrazovali, a dio nastavlja svoje obrazovanje na diplomskom studiju. Školarina za preddiplomske studije u Engleskoj iznosi 9250 £, a za diplomsku razinu prosječno 7000 £.

Kako platiti školarinu za studij u Velikoj Britaniji?

Ujedinjeno Kraljevstvo je razvilo sistem otplate školarine kroz zajmove koje studenti otplaćuju nakon studija i zaposlenja.

Za preddiplomsku razinu zajam iznosi koliko i školarina – 9250 £. Taj novac se uplaćuje direktno sveučilištu. Za diplomsku razinu studija iznos zajma za akademsku godinu 2020./2021. povećan je na 11222 £! Za razliku od zajma za preddiplomski studij, na diplomskoj razini taj novac će biti uplaćen na tvoj račun te ćeš sam biti odgovoran za isplatu školarine, odjednom ili u ratama. Na diplomskoj razini cijena studija nije izjednačena što znači da svako sveučilište samo određuje cijenu školarine te možeš podignuti zajam u visini školarine ili se možeš odlučiti za podizanje većeg iznosa pri čemu ostatkom zajma možeš otplatiti druge troškove studiranja u inozemstvu.

Koji su uvjeti podizanja studentskog zajma?

Za podizanje zajma je ipak potrebno ispuniti neke uvjete: potrebno je biti student sveučilišta u UK-u, EU građanin, mlađi od 59 godina te da roditelji i student žive unutar EU zadnje 3 godine. Ispunjavanjem ovih uvjeta automatski osiguravaš zajam, tj. ne postoje dodatni uvjeti ili kakve ljestvice i rangovi prema kojima se zajam dodjeljuje.

Kada se prijaviti?

Naravno, uz pomoć IntegralEdu! Naši obrazovni savjetnici održavaju online radionice, tijekom kojih te vode kroz cjelokupno ispunjavanje dokumentacije. Nakon ispunjavanja, naši savjetnici provjere ispravnost dokumenata, te kurirskom službom šalju dokumentaciju na potrebnu adresu u UK. 

Prijave za zajam za preddiplomsku razinu studija za sljedeću akademsku godinu su već otvorene te je savjet prijaviti se čim prije. Za diplomsku razinu studija prijave će se otvoriti krajem lipnja. Za samu prijavu ne morate imati obavljen cjelokupan proces upisa već ponudu sveučilišta koje je vaš prvi izbor studiranja.

Kako vratiti zajam?

Zajam za preddiplomski studij vraća se nakon studija u iznosu od 9% iznosa koji prelazi određeni minimum za svaku državu. Za diplomsku razinu studija vraćanje iznosi 6% iznosa koji prelazi minimalni prag otplate. Primjerice, za Hrvatsku je taj minimum oko 5500 kn (neto) te zajam vraćaš u iznosu od 9% od iznosa koji prelazi taj minimum (tj. ako zarađuješ 6500 kn neto vraćaš 9% od tih 1000 kn iznad minimuma), dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu taj minimalni prag otplate iznosi 2214 £ bruto mjesečno. Minimalni standard ili prag otplate se izračunava jednom godišnje za svaku državu ovisno o njezinom standardu.

Postoje li nekakve kamate ili dodatni troškovi?

Postoji kamata na zajam, ali ne i dodatni troškovi. Fiksni dio kamate iznosi 3%, a promjenjivi dio, RPI (Retail Price Indeks) koji se jednom godišnje iznova izračunava na temelju inflacije, za ovu godinu iznosi 2,4%. Sveukupni iznos kamate se svake godine obračunava na iznos zajma za tu godinu.

Što ako ne vratim zajam?

Ne brini, rok otplate zajma je 30 godina. U slučaju da ga nisi otplatio, bit će izbrisan. Zajam nije prenosiv ili nasljedan te se prema tome nakon 30 godina otplate briše. Ako tvoja primanja ne ispunjavaju traženi minimalni prag otplate tada zajam ne vraćaš. Tvoja odgovornost tijekom tih 30 godina je prijaviti iznos svoje plaće u travnju svake godine. Dogovori svoje besplatne konzultacije s našim obrazovnim savjetnicima i saznaj kako ti sve mogu pomoći pri izboru studija i svim ostalim savjetima potrebnim za studij u inozemstvu klikom na link!

Također, na ovoj poveznici možete pročitati naš kratki financijski vodič za studiranje u inozemstvu, a ovdje o financiranju studija u Nizozemskoj.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka