5 najpopularnijih lokacija za ljetne jezične kampove za djecu


Učenje, stvaranje, samostalnost, prijateljstvo, zrelost, kreativnost, nove spoznaje, sreća, upoznavanje tog velikog svijeta – samo su neke od riječi koje možemo čuti kada se djeca i tinejdžeri vrate kući nakon svog jezičnog kampa u inozemstvu. A opcija za učenje jezika u inozemstvu je mnogo, upravo zato kako bi zadovoljili svakoga tko želi učiti strani jezik izvan svoje zemlje. Međutim, gdje najčešće djeca i mladi iz Hrvatske odlaze učiti te strane jezike? Kako je to jedno od najčešćih pitanja koje nam postavljaju, u nastavku možete pročitati 5 najdražih destinacija koje se odabiru.

1. Velika Britanija

Oni koji žele naučiti ili poboljšati svoj engleski vrlo se često, naravno, odlučuju za zemlju iz koje taj jezik potječe. I to ne bez razloga, jer većina jezičnih kampova koje imamo u ponudi upravo su u Velikoj Britaniji. Također, ova zemlja ima toliko dugu tradiciju organiziranja ljetnih kampova za engleski jezik za djecu, mlade, ali i odrasle iz cijelog svijeta, da je izbor koji nude najveći i najraznolikiji. Bilo da se odabire akademski, kombinirani, standardni ili specijalizirani jezični tečaj, izbora je toliko da je ponekad teško donijeti konačnu odluku. Što se tiče same lokacije jezičnog tečaja, roditelji koji bi htjeli svoju djecu poslati učiti engleski mogu odabrati London, okolicu Londona, neki grad blizu ili daleko od Londona. U svakom slučaju, ljetni kampovi imaju organizirane izlete u glavne londonske znamenitosti poput palače Westminster, Buckinghamske palače, London Eyea, Trga Trafalgar, Prirodoslovnog muzeja, itd. U programe svojih tečajeva škole ne stavljaju samo izlete u London, već i u ostatak Velike Britanije jer se tamo nalaze poznate turističke znamenitosti koje su bitne za razumijevanje britanske kulture. Tako se vrlo često posjećuju i Stratford-upon-Avon (Shakespeareovo rodno mjesto), dvorac Warwick, dvorac Cardiff, gradovi Oxford, Cambridge i Bath sa svojim sveučilištima i druga poznata mjesta.

Izbor grada gdje će se ići na jezični tečaj ovisi o cilju koji dijete želi postići tijekom tog tečaja i vrsti tečaja koju žele odabrati. Neki od tih ciljeva mogu biti: učenje engleskog jezika, upoznavanje s engleskim srednjim školama i britanskim srednjoškolskim sustavom, kombiniranje engleskog s njihovim najdražim sportom ili umjetnošću, upoznavanje s nekim novim školskim predmetom ili nešto drugo.

2. Njemačka

Iako je njemački jezik teži nego engleski, djeca i mladi vrlo često ga odabiru za učenje tijekom ljetnih praznika, što zbog toga što im se sviđa ili zbog toga što ga imaju u školi kao predmet i htjeli bi poboljšati svoje znanje. Zbog toga su jezični kampovi u Njemačkoj, druga najpopularnija destinacija za učenje stranih jezika u inozemstvu.

Kao epicentar klasične glazbe, književnosti i filozofije, gotičke arhitekture, a u novije vrijeme i poslovanja, Njemačka je savršena destinacija za one koji žele učiti njemački.

Uz to što će djeca učiti strani jezik, roditelji još odabiru učenje njemačkog u Njemačkoj zbog sljedećih razloga: kako bi njihova djeca poboljšala ocjene iz njemačkog u školi, kako bi nastavili svoje srednjoškolsko ili visoko obrazovanje u Njemačkoj, kako bi položili neki od službenih certifikata za njemački jezik, kako bi kombinirali učenje njemačkog s nekim sportom, kreativnim ili rekreativnim aktivnostima ili kako bi upoznali Njemačku i njezinu kulturu. Za nas Hrvate, Njemačka kao destinacija za učenje stranih jezik vrlo je popularna i zbog svoje blizine i povezanosti s njemačkim narodom.

Od lokacija unutar Njemačke, najčešće se odabiru ili Bavarska zbog njezine blizine ili neki od većih gradova poput Berlina ili Frankfurta zbog dobre povezanosti letova.

3. Švicarska

Multikulturalnost u pravom smislu te riječi, škole na nadmorskim visinama većima od 1000 m okružene Alpama, čokolada i sir – sve je ovo koncentrirano u maloj Švicarskoj.

Za sve one željne adrenalinskih sportova, višejezičnosti i svježeg planinskog zraka, Švicarska je pravi izbor. Naravno, svi ovi elementi mogu se kombinirati s kreativnim, sportskim ili akademskim aktivnostima, kao što je slučaj i u drugim zemljama, međutim sve se ovo događa u ovom slučaju u… švicarskom okruženju. Roditelji koji stavljaju sigurnost svoje djece kao najvažniji uvjet prilikom odlaska na jezični tečaj, vide Švicarsku kao idealnu destinaciju za učenje stranih jezika imajući na umu modernu povijest te zemlje.

Zemlja s 4 službena jezika, Švicarska može zadovoljiti razne lingvističke i kulturalne afinitete, kako roditelja tako i djece, pa se jezični kampovi u Švicarskoj mogu pronaći u svim njezinim jezičnim okruženjima.

U Švicarsku učiti strani jezik mogu ići i oni najmlađi, jer neke švicarske jezične škole primaju djecu koja imaju tek 3 godine. Osim toga, u te jezične škole često idu i djeca koja bi htjela nastaviti svoje srednjoškolsko ili visoko obrazovanje u nekoj od prestižnih švicarskih srednjih škola ili sveučilišta uglavnom povezanima s ugostiteljstvom ili hotelijerstvom.

4. Francuska

Među ljubiteljima francuskog jezika, Francuska je još uvijek omiljena destinacija. Čak i u globaliziranom svijetu gdje je poznavanje engleskog jezika must, francuski ostaje i dalje jedan od vrlo važnih jezika za poznavanje, imajući na umu naš ulazak u EU, gdje je francuski jedan od glavnih administrativnih jezika.

Zajedno s Parizom, Azurna obala jedna je od najpopularnijih dijelova Francuske tj. Cannes, Nica i Antibi. A i grad-država Monako, također je jedna od popularnijih destinacija.

Uz učenje ili poboljšavanje znanja francuskog, koji je poseban zbog svoje melodičnosti, uz sve odlične aktivnosti koje su uključene u program, djeca iz Hrvatske koja se odluče na jezični kamp u Francuskoj mogu se radovati posjećivanju svjetski poznatih turističkih znamenitosti poput Muzeja Louvre, centra Pompidou, katedrale Notre-Dame, Saint-Tropeza, Marineland Dolphinaruima, Muzeja Picassa, doline rijeke Loire s mnogobrojnim dvorcima i još puno toga. A uz sve to, neizostavan je i posjet Disneylandu.

5. SAD i Kanada

Ove smo dvije destinacije stavili skupa u opis, iako se u zadnjih nekoliko godina, zbog naglih političkih promjena u SAD-u, Kanađani pokušavaju što više razlikovati od svojih južnih susjeda. Obje zemlje imaju sjajne privatne srednje škole, sveučilišta i jezične centre koje bi svatko trebao posjetiti.

Misao o prekooceanskom putovanju zvuči vrlo uzbudljivo djeci i mladima iz Hrvatske zbog pomisli na američki san i na zemlju gdje je multikulturalnost dovedena na razinu državnog identiteta. Sve je stvar ukusa.

Oni koji odaberu jezični tečaj u SAD-u ili Kanadi vrlo često to čine jer bi htjeli nastaviti svoje obrazovanje tamo pa će usput posjetiti njihova sveučilišta ili privatne srednje škole te se upoznati s nekim od gradova gdje bi se htjeli kasnije obrazovati. Vrlo često učenje engleskog u te dvije destinacije odvija se u velikim, nama egzotičnim metropolisima poput New Yorka, Los Angelesa, Miamija, Toronta ili Vancouvera. Osim tih gradova popularni su još i San Francisco, Malibu i Boston kao stari sveučilišni grad.

Imajući na umu ono što želite da Vaše dijete postigne tijekom ljetnog tečaja, njihove i Vaše preferencije i mogućnosti, dopustite da Vam pomognemo odabrati najbolji ljetni jezični tečaj.

Naš potpuni katalog jezičnih tečajeva u inozemstvu možete preuzeti na ovoj poveznici ili Vam ga možemo poslati na kućnu adresu.


Adresa: Pierottijeva 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

E-mail: info@integraledu.hr

Broj telefona: +385 (0)1 468 3381

Online radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati. Subotom, nedjeljom i praznicima zatvoreno.

Posjetite nas i na:

  • FB
  • Instagram
  • you-tube

©2020 INTEGRAL GROUP

Kod agencije: HR-AB-01-080953041