Obrazovanje i škole u Švicarskoj


U prethodnim člancima objasnili smo vam kako izabrati na najbolji jezični tečaj, te zašto ići na jezični tečaj u Švicarsku, a u ovom članku ćemo vam detaljnije predstaviti ključni element zbog kojih se odabire jezični tečaj u Švicarskoj: vrhunsko švicarsko obrazovanje u školama koje sudjeluju u Tjednu švicarskog obrazovanja.

Švicarske škole su među najelitnijim školama na svijetu. Tu reputaciju su stvorili zbog iznimno kvalitetnih jezičnih programa i profesora koji su izvorni govornici tih jezika, ali i zbog toga jer djeca uče okružena alpskim jezerima i planinama te imaju mogućnost učenja čak nekoliko europskih jezika: engleskog, francuskog, njemačkog i talijanskog (od kojih su posljednja 3, zajedno s retoromanskim, službeni jezici u Švicarskoj!). Nadalje, polaznicima je dostupna najmodernija tehnologija, a profesori se tijekom poduke koriste najnovijim tehnikama učenja. Takvo obrazovanje kasnije je izvrsna priprema za upis najboljih svjetskih sveučilišta poput Cambridgea, Oxforda ili Harvarda, gdje švicarski učenici vrlo često nastavljaju svoj obrazovni put. Zahvaljujući izvrsnoj reputaciji švicarskih škola, djeca poslovnih ljudi, poznatih osoba i političara često se odlučuju za obrazovanje u tim ustanovama, što znači da tijekom školovanja mogu steći veze i važna prijateljstva za daljnje obrazovanje i karijeru. Osim redovitog programa, mnoge privatne srednje škole tijekom ljeta nude i ljetne tečajeve jezika dostupne djeci iz cijelog svijeta, što tim polaznicima pruža mogućnost da vide kako je to učiti i živjeti po švicarskim standardima u najboljim privatnim srednjim školama na svijetu.

U nastavku nudimo vam pregled škola u kojima su takvi programi dostupni, a tijekom Tjedna švicarskog obrazovanja nude posebni popust od 20% za sve koji se prijave.

Aiglon College privatna je srednja škola i internat koja se nalazi u malom selu Chesières u Alpama na 1250 m nadmorske visine. Nedaleko sela, nalazi se poznati skijališni resort Villars, a administrativno pripada frankofonom kantonu Vaud. Tijekom školske godine, ali i tijekom ljetnih tečajeva polaznici su smješteni u klasičnim švicarskim drvenim kućama tzv. chalet. Ljetni tečaj jezika koji se tamo održava vrlo je raznolik i omogućuje djeci da u slobodno vrijeme treniraju sportove na otvorenom ili da uče neki školski predmet na stranom jeziku i tako poboljšaju svoj vokabular u tom području.

Brillantmont International School je jedna od

najstarijih švicarskih privatnih škola. Nalazi se

u centru Lausanne i nudi tečajeve engleskog ili francuskog jezika. Svaki tjedan škola ima drugi program tako da djeca koja ostanu čak i cijelo ljeto u toj školi, svaki tjedan uče nešto drugo. Kako je ovo jedna od najstarijih škola, tako je i njihov jezični kamp preko ljeto jedan od najstarijih te neprekidno traje već 30 godina. Zanimljivo je to da prvi polaznici te škole danas šalju svoju djecu upravo tamo.

La Garenne International School međunarodna je privatna srednja škola smještena u slavnom skijaškom resortu Villars-sur-Ollonu u srcu švicarskih Alpa na 1300 m nadmorske visine. Jezik se uči putem nestandardnih i zanimljivih metoda – igara, glazbe, bajki i igranja uloga. Pri školi djeluju i razni klubovi, umjetnički ili sportski, a polaznici na licu mjesta biraju jedan od ponuđenih klubova koji onda pohađaju dva puta tjedno. Klubovi za plivanje, jahanje, ples, crtanje stripova, šminkanje, nogomet, košarku, golf, tenis, jahanje ili politiranje dronom. U sportski klub je uključena i ekspedicija po kojoj je La Garenne i postao poznat, a vode ju iskusni planinari. Uključuje šetnju do glečera ili alpskih jezera, noćenje u šatoru, traženje ostatka stopala dionsaura u stijenama...

Hotel Institute Montreux je vrhunska škola za ugostiteljstvo i kulinarstvo koja pripada jednoj od najelitnijih svjetskih grupacija sveučilišta u tom području – Swiss Education Group. Polaznicima pruža mogućnost brzog upoznavanja različitih gastronomija, ali i pripadnika tih kultura koji su polaznici tečaja. Osim pripremanja jela, učenja o sastojcima i načinu na koji se razlikuju u kvaliteti, uči se i o različitim vrstama pića i načinu na koji se hrana i piće poslužuju

u različitim kulturama. Polaznici žive i spavaju na kampusima sveučilišta, tako da je ovo prava prilika za sve one koji žele iskusiti kako je biti student jednog vrhunskog sveučilišta za ugostiteljstvo i hotelijerstvo, te vidjeti žele li i oni postati dio te industrije jednog dana.

Hotel Belvedere u Leysinu Kao i Hotel Institute Montreux, ovaj jezični kamp održava se na kampusu vrhunskog sveučilišta u hotelijerstvu, a sam kamp smješten je unutar starog, ali potpuno obnovljenog, hotela Belvedere tako da polaznici mogu iz prve ruke vidjeti kako zapravo funkcionira jedan hotel. Do škole tj. hotela se putuje vlakom koji staje točno ispred škole. Polaznici biraju jezik koji žele učiti: engleski, francuski ili njemački. U slobodno vrijeme postoje i druge aktivnosti koje mogu izabrati poput ekstremnih sportova, izrade čokolade, vježbanja vještina vođenja i pregovaranja, ali mogu i biti pravi turisti te posjećivati sve švicarske znamenitosti.

TASIS Lugano The American School in Switzerland tijekom školske godine provodi različite srednjoškolske programe kako bi udovoljili potrebama učenika škole koji dolaze i cijelog svijeta. Tako da se tamo upisuju i učenici koji žele ići prema programu američkih srednjih škola (tzv. AP program), ali i recimo oni koji žele ići na svjetski poznati IB program koji je izmišljen upravo u Švicarskoj. Ljetni tečaj jezika, namijenjen starijim učenicima, također nudi

raznolik izbor programa na koji se djeca mogu upisati. Osim učenja engleskog, francuskog ili talijanskog jezika, polaznicima su na raspolaganju i moduli engleskog jezika koji omogućuju brzo učenje stranog jezika. Primjeri modula uključuju modu i dizajn, digitalnu fotografiju, arhitekturu, glazbu, talijansku kuhinju i slično.

Tijekom ljetnih praznika, polaznici TASIS Le Chateua des Enfatnsa, koji je posebno osmišljen za najmlađe polaznike do 13 godina, mogu sudjelovati u nastavi robotike, prirodoslovnih predmeta i sudjelovati u pokusima. Popularan je i STEAM program – kombinacija prirodoslovnih znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike, koji se može polaziti umjesto nastave jezika.

Altitude Language Camp je specijaliziran za ljetne tečajeve jezika namijenjene djeci čak od treće života. Djeca u dobi od 7 do 14 godina mogu birati žele li učiti jezik ili sudjelovati u avanturističkom kampu prema kojemu je škola i poznata. U tom kampu mogu naučiti kako napraviti šator, zapaliti vatru, preživjeti u planini, kako pravilno planinariti te koja oprema služi za što. Upravo ovakav tečaj školi je omogućio njezin položaj, jer je škola smještena u planinskom selu Verbier u kojem je i jedno od najelitnijih skijališta na svijetu, a neki dijelovi planina u blizini sela su cijele godine prekriveni snijegom.

Sve ove škole sudjeluju u Tjednu švicarskog obrazovanja od 29.1. do 1.2. tijekom kojega možete ostvariti 20% popusta na njihove jezične tečajeve. Zato nemojte propustiti ovu jedinstvenu priliku i osigurajte vašem djetetu najkvalitetniji ljetni jezični tečaj! Preuzmite naš katalog s ponudama škola koje sudjeluju u Tjednu švicarskog obrazovanja.