Savjeti i trikovi za odabir jezičnog tečaja


Kako isplanirati svoj jezični tečaj u inozemstvu?

Ako želite naučiti novi jezik, ili poboljšati znanje nekog jezika koji već znate, nema boljeg mjesta za to, nego u zemlji u kojoj se taj jezik govori kao službeni. Na taj način, uz proces usvajanja jezika u njegovom prirodnom okruženju i s izvornim govornicima, imat ćete priliku upoznati nove ljude, naučiti razumjeti njihove običaje i novu kulturu i vidjeti neka nova mjesta. Svima kojima ovo zvuči primamljivo, spremni su upustiti se u avanturu jezičnog tečaja u inozemstvu i u samo nekoliko tjedana napraviti napredak u poznavanju stranog jezika kakav bi, učeći taj jezik u Hrvatskoj, napravili u više mjeseci ili čak godina.

Međutim jezični tečaj u inozemstvu, putovanje je kao i svako drugo te zahtijeva od putnika polaznika da unaprijed planira i razmisli kakav tečaj želi.

Koji jezik učiti?

Iako većina nas najčešće i najduže u našem obrazovnom vijeku uči engleski jezik, za njime još uvijek vlada i najveća potražnja. Danas je napredno znanje engleskog jezika preduvjet za zapošljavanje u gotovo svim kompanijama pa zbog toga znanje koje dobijemo u našem školskom sustavu nekada neće biti dovoljno bez daljnjeg usavršavanja koje može pružiti tečaj engleskog u inozemstvu. Osim engleskog, popularni su još dakako i njemački i španjolski, talijanski zbog blizine i bliskosti s našim susjedima te od ulaska u Europsku uniju i francuski – kao jedan od glavnih administrativnih jezika te zajednice. U zadnje vrijeme raste potražnja za ruskim, ali i za portugalskim, jer gospodarstvo Brazila svake godine raste i potreba za govornicima te varijante portugalskog proporcionalno raste.

Kakav tečaj odabrati?

Zbog potreba tržišta, jezični centri u inozemstvu već su odavno proširili svoju ponudu od onih klasičnih, standardnih, generalnih ili tradicionalnih jezičnih tečajeva. Iako i oni i dalje zauzimaju najveći dio ponude, sada u ponudi još imamo i razne vrste specijaliziranih tečajeva, poput onih za pripremnu službenih jezičnih certifikata poput IELTS-a, TOEFL-a, CAE-a, CPE-a, DaF-a, DELE-a, DELF-a ili CILS-a, ili poslovnih tečajeva, tečajeva za posebna zanimanja poput pilota ili pravnika. Prije uzimanja ovakvih specijaliziranih tečajeva, bitno je znati da je za njih potrebno dosta veliko predznanje, uglavnom na B2 razini, jer osoba ovakvim vrstama tečajeva nadograđuje već naučeno znanje i vokabular, a rijetko kada uči nove gramatičke i sintaktičke strukture.

Gdje ići?

Bio to engleski, francuski, njemački ili španjolski, taj se jezik govori u više od jedne države na svijetu, te je bitno znati razlike u varijantama jezika koji će se učiti u toj državi. Isto tako, standardi nekih zemalja su viši ili niži te, ukoliko vam je cijena najbitnija stavka, engleski je najpovoljnije učiti na Malti, dok su jezični tečajevi u manjim gradovima uvijek povoljniji od onih u većim gradovima. Netko tko baš želi naučiti pričati engleski s britanskim naglaskom, ili španjolski sa andaluškim naglaskom, sigurni smo da neće dvojiti oko toga gdje ići na svoj jezični tečaj u inozemstvu. Dobro je znati da se engleski može jednako kvalitetno učiti i u zemljama u kojima se ne priča kao službeni jezik, recimo u Švicarskoj, jer se nastava održava u privatnim međunarodnim srednjim školama te je kvaliteta nastave i učenja jednaka, ako ne i veća, nego u primjerice nekim jezičnim centrima u SAD-u. Takvi tečajevi u srednjim školama, gotovo uvijek će biti rezervirani samo za osnovnoškolce i srednjoškolce.

Europa ili izvan nje?

Kao što se kod nas u Hrvatskoj, na realno gledajući vrlo malom prostoru, razlikuju brojni dijalekti te imamo nekoliko inačica hrvatskog jezika – svaku lijepu na svoj način – tako i neki jezici koji su rasprostranjeni na puno većem prostoru, imaju svoje europske inačice i one koje se govore u drugim zemljama, mahom bivšim kolonijama tih europskih zemalja. Bitno je znati koje razlike možete očekivati ako engleski učite u Velikoj Britaniji ili SAD-u, Južnoafričkoj Republici, Australiji, Kanadi ili Novom Zelandu. Ili, pak, da se nećete morati mučiti s tzv. „ceceom“ ako učite španjolski u Meksiku ili na Kubi, za razliku od Španjolske.

Show me the money?

Budžet je naravno velika stavka u svakom putovanju pa tako i u jezičnom tečaju u inozemstvu. Dobro je to što se u tzv. tečajevima za odrasle svaka stavka jezičnog tečaja u inozemstvu može personalizirati – od lokacije, broja sati, dužine i vrste samog tečaja, do lokacije i vrste smještaja, broja kreveta u sobi, pansiona i posebne prehrane te transfera od zračne luke ili kolodvora. Na taj način možete odabrati tečaj koji u potpunosti odgovara vašem džepu, a posebno treba imati na umu da se komfor i luksuz plaćaju – najbliži i najveći smještaj, te onaj s pogledima na znamenitosti će redovito biti najskuplji, ali će se i najprije rasprodati. Tzv. tečajevi za djecu nisu toliko fleksibilni te jezični centar uvijek odredi jedan paket usluga koji smatra da najbolje odgovara dobnoj skupini djece koja odaberu njihov tečaj i njihovoj ponudi. Takav tečaj će uvijek sadržavati najbolji i najbliži mogući smještaj, puni pansion, 20 školskih sati poduke jezika te sve izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, kao i transfer od zračne luke ili kolodvora.

Koliko dugo?

Koliko vremena imate za tečaj u inozemstvu u potpunosti je vaša stvar i vi ćete biti ti koji će odlučiti trajanje i razdoblje godine kada biste išli. Kao i u svim turističkim proizvodima, kao što je jezični tečaj u inozemstvu, tečajevi i smještaj izvan sezone bit će uvjerljivo jeftiniji, ali će izbora biti manje. Tijekom turističke sezone – od lipnja do listopada – kao i kod nas na obali, cijene će biti i do 50% više, te je takav tečaj potrebno rezervirati daleko unaprijed, jer su tečajevi preko ljeta upravo ti koji se prvi rasprodaju. Tečajevi za djecu do 17 godina, bit će dostupni, naravno, jedino kada djeca nemaju školu, a to je tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih praznika. Neke škole će redovito ograničavati minimalni broj tjedana koji se može uzeti na 2, a neke čak na 3 tjedna, dok maksimalni broj tjedana neće ograničavati.

Sada kada ste naučili kako odabrati najbolji jezični tečaj u inozemstvu, za vas ili Vaše dijete, vrijeme je da prelistate naš najnoviji katalog jezičnih tečajeva i odaberete baš onaj po vašoj mjeri. Zapamtite, ovaj katalog sadrži samo neke jezične centre i njihove jezične tečajeve – katalog koji bi ih sadržavao sve imao bi tisuće stranica. Ukoliko ne pronađete nešto za vas, pišite nam i sigurni smo da ćemo pronaći nešto što bi vam odgovaralo.

Ako vas pak zanima Švicarska i ljetni tečajevi engleskog, njemačkog, francuskog ili talijanskog jezika, imamo odličnu ponudu za Vas! Za sve rezervacije tečajeva u Švicarskoj u periodu 28.1.-1.2.2019. osigurali smo ekskluzivan popust od 20%! Za više informacija pogledajte tu ili nas kontaktirajte na: 01/4683381 te na info@integraledu.hr


Adresa: Pierottijeva 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

E-mail: info@integraledu.hr

Broj telefona: +385 (0)1 468 3381

Online radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati. Subotom, nedjeljom i praznicima zatvoreno.

Posjetite nas i na:

  • FB
  • Instagram
  • you-tube

©2020 INTEGRAL GROUP

Kod agencije: HR-AB-01-080953041