Kako odabrati pravi studij?


Završavaš srednju školu i kao svaki maturant zasigurno si postavljaš brojna pitanja koja ti se mogu činiti zastrašujućima. Jedno od najbitnijih je pitanje što ćeš učiniti sa svojom budućnošću. Obrazovne savjetnice našeg IntegralEdu tima dobro znaju s kakvim teškim odlukama se suočavaš i tu su da ti pomognu.

Upravo zato ćemo s tobom već sada krenuti u potragu za odgovorom na najteže pitanje – kako odabrati pravi studij?

Započeti možemo s nekoliko uputa o kojima zasigurno trebaš razmisliti i koje mogu biti iznimno bitne za daljnji proces odabira pravog studija za tebe.

Pusti savjete obitelji i prijatelja

Tvoji najbliži te najviše vole i vrlo često mogu ti najbolje pomoći, ali ponekad je "tuđe" mišljenje upravo ono što najviše utječe na nas kada zapravo ne bi trebalo. Usredotoči se i zapitaj sljedeće: - što zapravo želim? - koji predmeti u školi me ne opterećuju i lako ih razumijem? - o čemu želim saznati više? - što mi ne bi dosadilo činiti svaki dan?

Nemoj uključivati ​​vanjske faktore pri donošenju odluke

Svi faktori od načina prijave, trajanja studija, iznosa školarine do veličine grada i vremenske prognoze zaista mogu biti važni, ali mogu otežati donošenje one odluke koja je najbitnija – koji je studij najbolji za tebe. Ako znaš u kojem području želiš razvijati i usmjeravati svoju karijeru i život, moći ćeš se na vrijeme pobrinuti i pripremiti za gore navedene faktore na odgovarajući način. Na primjer, ako se odlučiš za studij iz područja medija možeš biti novinar, urednik ili npr. PR stručnjak te je važnije saznati što od svih tih opcija zaista želiš jer je svako od tih zanimanja sasvim su drugačije. Dugo se pripremaš za ovu odluku zato slijedi svoje srce i ne brini previše za vanjske faktore – znaš da nakon kiše dolazi sunce.

Razmisli o predmetima u školi

Imaš odlične ocjene u matematici ili možda tvoji eseji ostavljaju profesore bez riječi? Znaš li sve mogućnosti koje nude kemija i biologija? Jer mogućnosti je zaista mnogo. Razmisli o predmetima u školi iz kojih uvijek pročitaš rubriku Saznaj više i za koje ti nije teško napisati zadaću. Koji je tvoj omiljeni predmet i zašto? Ono što ti se sviđa u školi i sve što radiš izvan nje može biti ključ za odabir tvoje buduće karijere. Zvuči uzbudljivo, zar ne?

Saznaj sve mogućnosti prije nego odbaciš neko zanimanje

Ako ti se jako sviđa glazba, ne moraš odustati samo zato što taj studij nekome zvuči neozbiljno (ili zato što to misle tvoji roditelji i rodbina). Znaš li što rade glazbeni producenti ili organizatori događaja? I jedno i drugo zanimanje čini značajan dio glazbene industrije i važna su da ona dobro funkcionira te se nikako ne smiju podcjenjivati. Tvoja okolina možda nije upoznata sa svim mogućnostima i ne daj da te obeshrabre ako ti znaš što je pravi odabir za tebe. Zapamti - nijedno zanimanje nije neozbiljno.

Potraži pomoć obrazovnog stručnjaka

Kao što smo spomenuli na početku članka, naš tim stručnjaka za obrazovanje u inozemstvu ovdje je da ti pomogne u odluci. Kroz test profesionalne orijentacije, konzultacije i individualno usmjeravanje pronaći ćemo pravi studij za tebe, a sve s namjerom da smo uz tebe u jednom od najvažnijih trenutaka tvog života. Izbor naših partnerskih sveučilišta raznolik je i sigurno ćeš pronaći nešto za sebe, a u tom je slučaju suradnja s nama za tebe potpuno besplatna!

Ako si i dalje nedolučan, naš zadnji savjet za tebe je: test profesionalne orijentacije!