Leicester University - iskustvo hrvatske studentice Ivane


Donosimo vam iskustvo naše studentice Ivane koja je u rujnu 2017. godine otišla na preddiplomski studij Biological Sciences (Genetics), na Leicester University u Veliku Britaniju:

STANOVANJE Od dvije opcije koje se nude: privatni smještaj ili studentski dom, po meni je najbolje pronaći privatni smještaj. Studentski domovi su skupi, a možda najveći nedostatak je to što ne znate tko će vam biti cimer(i). Može biti da ćete upoznati super ljude s kojima ćete se slagati, ali velika vjerojatnost je da ćete završiti s ljudima zbog kojih nećete često spavati. Uz to, većina studentskih domova posebno naplaćuje pranje i sušenje rublja i do nekoliko funti po pranju. Iznenadili bi se koliko zapravo novaca ode na stvari poput te. Privatni smještaji su generalno jeftiniji, kuću dijelite s ljudima koje najvjerojatnije znate i, po meni osobno, bolje je jer imate vlastiti prostor. Ja sam svoj smještaj pronašla tako da sam izradila profil na stranici Spareroom i započela traženje čim sam saznala na koji fakultet idem. Dakle, s traženjem treba početi čim je ranije moguće. Također, dobro pročitajte upute i savjete na stranici kako pronaći smještaj, na što paziti, što tražiti, a kakve ponude izbjegavati. Za sada nisam nikog čula da se nešto loše dogodilo, ali uvijek treba biti oprezan. Jedini nedostatak privatnog smještaja je taj što će vas najvjerojatnije tražiti imate ili UK garantora ili da platite godinu ili šest mjeseci unaprijed. Ja sam npr. platila smještaj 6 mjeseci unaprijed pa sam jedino trebala brinuti oko režija koje mi mjesečno otprilike dođu oko 50 funti (manje u razdobljima kada se ne grije). Sam smještaj iznosi oko tristotinjak funti mjesečno što je dosta jeftino. Kuća u kojoj stanujem je 10 minuta od fakulteta i nekih 5 minuta od centra grada. Cijene ovise u kojem gradu živite.

HRANA Jako puno stvari je isplativije nego u Hrvatskoj. Ima nekoliko trgovina poput Lidla, Asde i Tesca u kojima se može jeftino proći. Voće i povrće je najbolje nabaviti na tržnici gdje će vam dati da probate prije nego kupite, a ako na tržnicu idete pred zatvaranje, cijene obično spuste samo da se riješe svega pa je tada i najjeftinije kupovati. Slatkiše je najjeftinije kupovati u Poundlandu gdje se poznati brendovi slatkiša mogu nabaviti za funtu. Osobno sam se teško navikla na hranu jer je dosta drugačija od naše. Postane bolje kad nabavite vegetu pa se da preživjeti. 😊

Sve u svemu, studiranje u UK je bila jedna od najboljih odluka koje sam mogla donijeti. Ono što me najviše veseli je to što se cijeni isključivo vlastit rad i trud koji se na kraju može pretvoriti u osobni uspjeh. Brzo shvatite da su oni strahovi pred odlazak bili neopravdani.