Često postavljena pitanja o zajmovima za diplomske studije


Zajmove s vladinom potporom za diplomske studije moguće je uzeti uz maksimalan iznos od 10 280 funti, a oni služe kao pomoć studentima za pokrivanje školarine i životnih troškova.

Koliko mogu novca posuditi putem zajma?

Od akademske godine 2017./18., možeš posuditi bilo koji iznos do maksimalnih 10 280 funti, malo više od trenutno mogućih 10 000 funti. Zajam za diplomske studije može u potpunosti pokriti trošak većine diplomskih studija, s obzirom da prosjek školarina diplomskih programa iznosi oko 6000 - 8000 funti. Također, nisi u obavezi uzeti zajam u visini školarine; dio zajma se može koristiti i za pokrivanje troškova života.

Mogu li ja dobiti zajam?

Možeš ako zadovoljavaš sljedeće uvjete:

  • Mlađi/mlađa si od 60 godina

  • Ne primaš druge vladine potpore za financiranje

  • Nisi prije studirao/studirala diplomski studij niti doktorski

  • Građanin/građanka si EU, EEA ili Švicarske zadnje tri godine iz razloga osim studiranja na tom području

Na koji način ću dobiti zajam za diplomski studij?

Zajam za diplomski studij će ti biti isplaćen direktno na tvoj bankovni račun od strane Student Loans Company (SLC) u 3 rate u godini dana 33%, 33% te 34%.

Kada ću otplatiti moj zajam za diplomski studij?

Zajam za diplomski studij se otplaćuje na sličan način kao i zajam za preddiplomski studij, ovisno o visini plaće – rata je 6% profita na zaradu u iznosu većem od 21,000 funti za UK. Kamatna stopa se određuje prema stopi inflacije plus 3%. To znači da se kamatna stopa automatski zaračunava na godišnjoj razini ovisno o postotku stope inflacije uvećanih za 3%.

Kako se prijavljujem za zajam za diplomski studij?

Moraš se prijaviti za zajam unutar prvih 9 mjeseci od početka diplomskog studija ako ti studij traje jednu godinu ili unutar 9 mjeseci od datuma početka druge godine diplomskog studija ako sam studij traje duže. Bitno je znati da je prijava za zajam besplatna ukoliko se prijavljuješ putem Integrala na neko od naših partnerskih sveučilišta.

IntegralEdu i Coventry University predstavljaju: Mogućnosti za zajam, stipendije i rad za hrvatske studente u UK!

Kada: 26. travnja u 18 sati

Gdje: ured IntegralEdu, Pierottijeva 5, Zagreb

#diplomskistudij #UK