4 razloga za prijavu na nizozemska sveučilišta prije kraja ožujka!


Većina nizozemskih sveučilišta može donijeti odluku o upisu studenta već u roku od 8 tjedana nakon što se student prijavio (ovaj period može varirati ovisno o studiju na koji se student prijavljuje i o samom sveučilištu).

To znači da što se prijava ranije pošalje na jedno od nizozemskih sveučilišta, ranije će stići i njihov odgovor na prijavu. Na primjer, ako se student prijavi u veljači, svoj odgovor može znati već u ožujku ili travnju što samo po sebi nosi brojne prednosti:

1) povećava mogućnost upisa

2) omogućava studentima da se na vrijeme prijave za smještaj

3) omogućava sveučilištu dovoljno vremena za obradu prijave

4) smanjuje stres od iščekivanja roka predaje dokumenata kao i čekanja odgovora na prijavu.

1. Sigurno mjesto prije nego se sva mjesta popune

Popularni studiji mogu se popuniti čak mjesecima prije službenih rokova za prijavu objavljenih na stranicama sveučilišta. U tim slučajevima moguće je da se studenti s lošijim ocjenama upišu na studij ukoliko su se prijavili prije studenata s boljim ocjenama.

2. Garantirani smještaj ili bolji uvjeti za rezervaciju smještaja

Svake godine većina nizozemskih sveučilišta rezervira određeni broj studentskih soba ili stanova u studentskim smještajnim objektima. Međutim, taj broj rezerviranih smještajnih objekata je poprilično ograničen stoga vrijedi pravilo: tko prvi, (u ovom slučaju) njegova soba. Stoga studenti koji ranije predaju svoje prijave i samim time ranije dobiju svoje bezuvjetne ponude, imaju prednost pred onima koji još uvijek čekaju na odgovor sveučilišta. Osim toga, studenti s pozitivnim odgovorom u trenutku prijave za smještaj imaju veći izbor stanova, cijena i lokacija.

3. Posebna pažnja za svakog studenta prilikom obrade prijava za studij

Velik broj studenata će čekati do zadnjeg trenutka da pošalje svoju prijavu nizozemskim sveučilištima. Uzevši za primjer da je rok za prijavu 1. svibnja, većina studenata će odgoditi slanje prijave do zadnjeg tjedna u travnju. Kao posljedica toga javlja se velik pritisak na sveučilište koje zaprima velik broj prijava odjednom neposredno prije roka za prijavu. Samim time produljuje se vrijeme odgovora na prijave što studentima stvara dodatni stres.

4. Mirniji nastavak školske godine


Nakon odgovora sveučilišta, budući studenti se mogu usredotočiti na ispite, pisanje državne mature i izvršavanje svih ostalih obveza u školi. Ovo može imati pozitivan utjecaj i na prosjek ocjena po završetku školske godine. Osim toga, učenici mogu bezbrižno uživati u ostatku svoje školske godine u svojoj srednjoj školi i radovati se odlasku na novo, nizozemsko sveučilište već za koji mjesec.

Dođite 21. ožujka u Impact Hub, dvorana Stage u 18 h i osjetite kako je biti nizozemski student na jedan dan!

#preddiplomskistudij #diplomskistudij #Nizozemska