Kako će Brexit utjecati na hrvatske studente?


U vezi s odlukom Velike Britanije da napusti Europsku uniju, Integral je pripremio kratko priopćenje s kojim želimo uvjeriti sve sadašnje i buduće studente i njihove roditelje kako ova odluka o istupanju Velike Britanije iz Europske unije, neće utjecati na uvjete financiranja studija hrvatskih studenata.

Isto tako, unatoč odluci referenduma, neće se mijenjati niti proces prijave hrvatskih studenata na studij u Velikoj Britaniji u narednim godinama. Svi hrvatski studenti koji su upisali ili će u naredne dvije godine upisati preddiplomski ili diplomski studij će zadržati svoj status i način financiranja koji su dobili ili će tek dobiti, te će završiti svoj studij prema onim uvjetima i pravilima te s onim beneficijama s kojima su ga i upisali.

Želimo naglasiti da referendum u Velikoj Britaniji ne utječe ni na koji način na shemu financiranja obrazovanja. Naime, Velika Britanija je članica Europskog gospodarskog prostora (EEA) - članstvo koje nije vezano za ono u Europskoj uniji. Državne agencije koje odobravaju zajam studentima odobravaju ih za studente iz zemalja članica kako iz EU tako i iz EEA.

S britanskim napuštanjem Europske unije, ne očekuju se promjene u načinu prihvaćanja hrvatskih studenata na britanska sveučilišta niti promjene u sustavu financiranja obrazovanja. Ono što očekujemo je da će se sastaviti sporazum kojim će se regulirati status studenata iz Europske unije u Velikoj Britaniji na isti način kako je trenutačno reguliran status studenata iz zemalja članica Europskog gospodarskog prostora (EEA) u Velikoj Britaniji (kao što je slučaj sa švicarskim studentima koji imaju jednake uvjete za financiranje obrazovanja kao i državljani Europske unije).


Adresa: Pierottijeva 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

E-mail: info@integraledu.hr

Broj telefona: +385 (0)1 468 3381

Online radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati. Subotom, nedjeljom i praznicima zatvoreno.

Posjetite nas i na:

  • FB
  • Instagram
  • you-tube

©2020 INTEGRAL GROUP

Kod agencije: HR-AB-01-080953041