Njemačka nudi specifičan sustav srednjoškolskog obrazovanja. Posebnost njenog sustava jest da specijalizacija kreće jako rano što omogućava učenicima lakše zaposlenje u budućnosti.


Srednje škole u Njemačkoj se dijele na 3 vrste: Hauptschule, Realschule i Gymnasium.

U Hauptschule mogu ići učenici u dobi između 10 i 15 godina (4-8 razred). Na kraju obrazovanja u toj vrsti škole učenici dobiju svjedodžbu s kojom se mogu upisati u strukovnu školu do 18. godine.


Realschule omogućava obrazovanje učenicima u dobi između 10 i 16 godina. Na kraju obrazovanja u toj vrsti škole učenici dobiju svjedodžbu s kojom se mogu dalje upisati u strukovnu školu ili gimnaziju. Realschule kombinira teoretsko i praktično obrazovanje.

Gymnasium je u većini pokrajina u Njemačkoj ponuđena do 13. razreda (za učenike od 10 do 19 godina) i završetkom te škole dobiva se srednjoškolska diploma zvana Abitur koja omogućava mladima da nastave svoje obrazovanje na sveučilištu ili drugoj instituciji za visoko obrazovanje.

 

Кako se uči

Obrazovanje u gimnaziji je klasično, učenici biraju između 6 grupa predmeta: društvene znanosti, opće obrazovanje, matematika, prirodne znanosti, glazba i strani jezici. Svaka škola nudi jednu ili dvije vrste navedenih programa gdje učenici biraju najmanje 2 intenzivna predmeta te 7-10 standardnih predmeta. Neke privatne srednje škole uključuju program International Baccalaureate.

 

Ispiti i sustav ocjenjivanja

Na zadnjoj godini srednjoškolskog obrazovanja učenici polažu maturu na način da biraju predmete iz svog izabranog područja – jedan ispit za svaki od dva intenzivna predmeta i jedan od dva standardna.

Sveukupan uspjeh se formira na način da se gledaju rezultati mature te ocjene unazad zadnje 2-3 godine srednjoškolskog obrazovanja.

Kada se polože zadnji ispiti dobije se Abiturzeugnis, svjedodžba srednjoškolskog obrazovanja u Njemačkoj. Ovaj dokument je potreban, ali često i nedovoljan uvjet kako bi se nastavilo obrazovanje na sveučilištu ili drugoj visoko obrazovnoj instituciji.