Zanimljivosti o Švedskoj – odaberi besplatni studij!

05.01.2021

Švedska, zemlja sjevera puna je zanimljivih činjenica i priča.


Povezali smo ih u nekoliko tema pa tako u nastavku saznaj više o zanimljivostima Švedske koje će te uvjeriti zašto odabrati studij u Švedskoj!

Švedska priroda i vrijeme

Čak 2/3 švedskog kopnenog područja je prekriveno šumom. Odlučiš li posjetiti Švedsku tijekom ljetnih mjeseci, na najsjevernijim krajevima zemlje te očekuje cjelodnevna svjetlost. Dok je prekrasnu polarnu svjetlost moguće vidjeti tijekom cijele godine, najbolje je odabrati zimski period zbog malog svjetlosnog onečišćenja i čistog zraka. Najaktivnija je kasno navečer između 22:00 i 01:00 sat.

Odabereš li Švedsku kao svoju akademsku destinaciju za studij, u prirodnim ljepotama ove zemlje moći ćeš uživati tijekom cijele godine a, izlete provesti u nekom od 30 nacionalnih parkova. Trebamo li uopće spomenuti da se u Švedskoj nalazi i Lapland, zemlja Djeda Božićnjaka? Švedska dijeli ovu regiju s Finskom.

Švedski izvoz i dizajn

Jedan od najvećih izvoza je upravo švedska glazba, među kojima je poznati bend ABBA, Avicii, Zara Larsson, Robyn, Lykke Li i drugi. Poznati IKEA dizajn, modni mogul „street fashiona“ H&M su samo od nekih poznatih brendova i dizajna koji su izašli iz Švedske. Švedska je također poznata po velikom broj patenta (Tetra Pak).

Fika – vrijeme za pauzu

Kratki odmor tijekom posla je jedan od velikih značaja u Švedskoj pa tako dvaput dnevno zaposlenici uzmu pauzu i uživaju u kavi, slasticama i ugodnom razgovoru poznato pod nazivom „fika“. U slučaju da odbijete odlazak na pauzu, odnosno na „fiku“, smatrat će vas neuljudnim.

Besplatno obrazovanje

Švedska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja nudi besplatno obrazovanje. Primjer je razvijene i moderne zemlje koja konstantno ulaže u daljnji razvoj svog gospodarstva i ekonomije, a svoje studije temelji na kreativnosti, ekološkoj održivosti i primjenjivom znanju. Neki od studija u Švedskoj koje nudi University West su preddiplomski i diplomski studiji u području ekonomije, inženjeringa, obrazovanja i politologije. Detaljni opis studija potraži ovdje.

Zemlja koja brine za okoliš

Šveđani koriste 54.5% obnovljive energije, najčešći izvori su voda i biomasa, a čak 99% otpada se reciklira. Pitanje zaštite životne sredine ima prioritet u ovoj zemlji, a Švedska spada u jednu od najefikasnijih zemalja na svijetu zbog korištenja obnovljivih izvora energije. Švedska planira do 2040. dostignuti 100% korištenje obnovljivih izvora za proizvodnju energije.

Švedske proslave i običaji

S obzirom na to da je zemlja poznata po dugim i mračnim zimskim noćima, najdulji dan koji najčešće pada oko 20. lipnja označava veliku proslavu ljetnog solsticija. Dok se nagovještaj zime obilježava na Sv. Luciju, 13. prosinca. Lucija, svjetlonoša koja nosi toplinu i nadu u domu donosi kontrast mraku i hladnoći zime. Pa tako većinom najstarija kći u obitelji odjene bijelu haljinu s crvenim pojasom oko struka i krunom svijeća na glavi.

Kruna je napravljena od zimzelenih grana i simbolizira novi život u zimi. Poslužuje im doručak – kavu i „Lussekatts“, peciva s grožđicama i okusom šafrana koja se tradicionalno jedu na taj dan. Tijekom studija u Švedskoj sigurno ćeš upoznati i lokalce koji će te pozvati na prisustvovanje ovakvim običajima.

I još par zanimljivosti…

  • Prestižna Nobelova nagrada je nasljedstvo Alfreda Nobela, izumitelja dinamita.

  • Švedska ima jednu od najstarijih monarhija u svijetu, trenutno je na tronu Karlo XVI. Gustav.

  • Jedno od najpopularnijih švedskih pića tijekom Božića je „Julmust“, fermentirano bezalkoholno piće od slada, koji je više prodano od najpoznatijeg gaziranog pića Coca-Cole.

 

Želiš studirati u Švedskoj? Kontaktiraj nas kako bismo te uputili u sve mogućnosti, uvjete i kriterije!

Ključne riječi:

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka