Sve o University of Applied Sciences u Nizozemskoj

30.10.2020

Kada spominjemo sveučilišta u inozemstvu uglavnom ih asociramo s kvalitetnim visokim obrazovanjem, a to je posebno istina kada govorimo o studiranju u Nizozemskoj.


Svake godine tisuće studenata iz cijelog svijeta odlazi u tu malu zapadnoeuropsku zemlju kako bi započeli svoje studiranje, na preddiplomskoj ili diplomskoj razini.

Jedna od najvećih prednosti studija u Nizozemskoj su sjajna visokorangirana sveučilišta, veliki broj studija na engleskom jeziku, najnoviji studijski programi prilagođeni modernom tržištu rada, inovativni kampusi i vrlo povoljne školarine, koje se za studente koji dolaze iz Europske unije kreću oko 2100 € godišnje.

Podjela sveučilišta u Nizozemskoj

Sveučilišta u Nizozemskoj, kao u većini zapadnih i sjevernih europskih zemalja, se dijele na research universities i universities of applied sciences. Ovisno o tome što student želi postići završetkom svoga studija, može se odlučiti upisati jednu ili drugu vrstu sveučilišta.

Postoji puno zbunjujućih informacija o tome kakva je jedna, a kakva druga vrsta sveučilišta, što može dovesti do toga da budući studenti izaberu pogrešnu vrstu sveučilišta.

U nastavku ovog članka smo, kako bismo što više izbjegli pogrešne izbore sveučilišta, pokušali objasniti sve o universities of applied sciences. Ova sveučilišta stvorena su kao odgovor zapadnoeuropskih visokoobrazovnih sustava na potrebe tržišta rada koje se u ovo doba cijelo vrijeme i radikalno mijenja, a studijski programi koje provode obrazuju mlade ljude kako bi bili stručnjaci u područjima koja su trenutačno, ali i koja će tek biti, potrebna. Odlučili smo razbiti mitove o ovoj vrsti sveučilišta.

"Universities of applied sciences nisu jednako prestižna kao research universities."

Činjenica:

Pri biranju sveučilišta jako puno budućih studenata počinju svoju potragu pregledavajući liste najboljih svjetskih sveučilišta. Međutim, vrlo često te su liste zastarjele i uzimaju u obzir parametre koji su po nekima kontroverzni ili ograničavajući. Ono što je malo poznato je to da rang liste, tj. institucije koje ih stvaraju, naplaćuju rangiranje. Također, ovakvo kvalitativno rangiranje i ocjenjivanje često uključuje kriterije poput broja objava u znanstvenim člancima, koji nisu među najbitnijim stvarima za universities of applied sciences.

S druge strane, što se tiče nizozemskih sveučilišta, najbolje rangiranje provodi Keuzegids, nezavisni portal koji rangira sveučilišta prema kriterijima poput zadovoljstva studenata, njihovim ocjenama, zapošljivosti nakon završetka studija, opremljenosti kampusa i mogućnošću pronalazaka praksi tijekom i nakon studija.

Preporuka:

Kao obrazovni savjetnici s više od 25 godina iskustva u polju visokog obrazovanja u inozemstvu, uvijek prvo savjetujemo da osoba bira studij koji želi pohađati, a tek onda da obrati pozornost na to izvodi li se taj studij na research ili na university of applied sciences. Službena stranica www.studyinholland.nl je sveobuhvatni vodič u kojemu se mogu pronaći svi studiji na engleskom jeziku na nizozemskim sveučilištima.

"Studij na universities of applied sciences može biti prepreka za upisivanje diplomskog studija."

Činjenica:

Ako studirate na university of applied sciences nema prepreka da nastavite na diplomski studij. Ustvari, ta sveučilišta ponekad i nude diplomske studije koji se nastavljaju na njihove preddiplomske studije orijentirane praksi i okrenuti su stjecanju poslovnog iskustva tijekom studija. Naravno, ako studenti odluče nastaviti na diplomski studij na research university, moguće je da će morati prije upisivanja diplomskog studija položiti tzv. pripremnu godinu ili pre-master.

U zemljama poput SAD-a ili UK-a, pre-masteri nisu potrebni kako bi se upisalo diplomski studij. Ta vrsta pripreme potrebna je u zemljama koje rade razliku između research i university of applied sciences, te se tijekom tih godinu dana pripreme studenti podučavaju metodama znanstvenog istraživanja, izrade statističkih modela i akademskog pisanja.

Mnoge nizozemske visokoobrazovne institucije nude svojim studentima upis takvih predmeta tijekom preddiplomskog studija što im omogućava izravan upis na diplomske studije bez pripremne godine.

Preporuka:

Uloga iskusnog obrazovnog savjetnika u ovoj situaciji je jako važna, zato što zbog naše stručnosti i iskustva možemo pomoći budućim studentima da shvate koji su njihovi akademski planovi i planovi za razvoj karijere. Samo na taj način učenici i studenti mogu odabrati studijski program i sveučilište koje im najbolje odgovara te skupa sa svojim obrazovnim savjetnikom mogu razviti točnu obrazovnu strategiju i proći kroz potrebne korake.

"Studenti koji diplomiraju na university of applied sciences teže pronalaze zaposlenje."

Činjenica:

Obrazovni model university of applied sciences sadržava mnogo praktičnih zadataka, praksi, a ponekad i osnivanja svojih vlastitih firmi tijekom studija. Na taj način, oni koji završe ovakva sveučilišta, i prije završetka studija, pripremljeni su na izazove struke za koju su studirali te mogu odmah po završetku studija dobiti posao, vrlo često u firmama u kojima su i odradili prakse.

Jedna od najpoznatijih osoba koja je završila university of applied sciences je Peter Elbers, predsjednik upravnog odbora i direktor KLM Royal Dutch Airlinesa, nacionalne nizozemske avionske kompanije. On je studirao Logistics Management na najvećem university of applied sciences – Fontys University of Applied Sciences.

Preporuka:

Posebnosti današnjeg tržišta rada otkrivaju da velike firme gotovo neprestance traže zaposlenike koji imaju praktično znanje i profesionalne vještine. Zbog toga, university of applied sciences zauzimaju važno mjesto u obrazovanju takvog kadra, ne samo u Nizozemskoj već i u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj.

S druge strane, research universities najbolji su izbor za nekoga koga zanima tradicionalan način visokog obrazovanja, usmjeren na teoriju, a ne na praksu, na istraživački rad, te one koji jednoga dana žele nastaviti na doktorat.

Sad kad smo prošli teoriju o nizozemskim sveučilištima, vrijeme je da upoznamo i sveučilišta.

Naime, 13. i 18. ožujka održavamo World Education Fair na kojem možeš saznati sve o ponudi studijskih programa, stipendija i ostale financijske pomoći. Uz to, možeš razgovarati s predstavnicima sveučilišta. Za sami događaj prijavi se putem linka!
Ključne riječi:

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka