Studiranje u Velikoj Britaniji iz perspektive roditelja

25.05.2021

Vaše dijete izrazilo je želju za studijem u Velikoj Britaniji?


Vjerujemo da su vam osjećaji podvojeni. Strah, zabrinutost i stres prirodna su reakcija na odlazak djeteta u nepoznatu zemlju u kojoj će započeti novi život. U isto vrijeme, kao roditelji ponosni ste što vaše dijete aktivno radi na ostvarenju svojih ciljeva i veseli što ih može ostvariti upravo na željenom studiju u Velikoj Britaniji. Informacije dostupne na internetu općenite su te vjerujemo da bi vam uvelike pomoglo pročitati iskustva roditelja čija su djeca također odlučila započeti studij u Velikoj Britaniji.

Kako biste saznali informacije iz prve ruke, prenosimo vam dijelove iskustva gospodina Ivana Guštine, oca čiji je sin odlučio svoje obrazovanje nastaviti na Coventry Universityju, sveučilištu u Velikoj Britaniji, a on ih je sročio u tekst kako bi taj proces olakšao ostalim roditeljima! Također, opisano iskustvo specifično je jer je njegov sin odlučio započeti studij Game Technology u Velikoj Britaniji za vrijeme Brexita i pandemije koronavirus.

 

Pripreme

Odlazak na bilo koji studij zahtijeva prethodne pripreme najmanje tijekom cijele zadnje godine srednjoškolskog školovanja, a pogotovo je to bitno za odlazak na studij u drugu zemlju. Ne samo zbog više priprema, već primarno zbog rokova koji su za sve stvari puno raniji nego u Hrvatskoj (u našem slučaju je rok za prijave bio siječanj 2020. godine), što znači da se još i znatno ranije prije toga moraju prikupiti sve informacije ne samo o studiju, već i o životu u odabranoj stranoj zemlji.

U Hrvatskoj postoji nekoliko agencija koje posreduju u odlasku na studij u inozemstvo. Ako već nemate osobnog ili bliskog iskustva s upućivanjem studenta na strano sveučilište i studentskim životom u toj zemlji, moja je velika preporuka da svakako angažirate neku od tih agencija. Prijave, uvjeti i načini studiranja i života u drugoj zemlji imaju toliko razlika, specifičnosti, detalja i rokova da je samostalno hvatanje u koštac s time prezahtjevno i prerizično. Sada, nakon što smo prošli tih godinu dana od početka priprema do konačnog odlaska i početka studiranja, to samo mogu dodatno potvrditi – pomoć agencije je velika, korisna i isplativa.

Nakon malo istraživanja agencija za posredovanje za obrazovanje u inozemstvu koje postoje u Hrvatskoj, ali više po preporukama drugih zadovoljnih roditelja i studenata, odabrali smo agenciju IntegralEdu. Moram priznati da su se pokazali apsolutno predani tome što rade i iznimno smo zadovoljni njihovom pomoći.

Prijava

Prijava za bilo koji studij u Velikoj Britaniji ide preko središnjeg nacionalnog sustava UCAS, koji je pandan našem Postani student. Za potrebe registracije, prijave i upisa na tom portalu, Agencija je otvorila novi privremeni mail account u naše ime kako bismo ažurno pratili sve informacije i promjene, neovisno o nama samima. Zadnji rok za slanje prijave bio je 15. siječnja 2020. do kada je trebalo prikupiti i dostaviti prve tražene materijale: sken putovnice ili osobne iskaznice, motivacijsko pismo budućeg studenta, pismo preporuke profesora/profesorice ovjereno od strane institucije u kojoj radi.

Motivacijsko pismo i preporuka su nepoznanice kod prijave na sveučilišta u Hrvatskoj, a u ovom slučaju su to gotovo najbitnije stvari koje se detaljno pregledavaju i boduju prilikom selekcije i primanja studenata. Relativno niski traženi prosjek od 3,5 na maturi treba gledati u kontekstu njihovog pristupa u davanju velike važnosti motivacijskom pismu i pismu preporuke. Agencija daje smjernice i upute za pisanje, i kroz više se iteracija ti dokumenti razrađuju i pišu što je moguće detaljnije i bolje. Naravno, sadržaj mora biti realan, ali je bitno navesti sve činjenice i argumente zašto je netko dobar kandidat za odabrani studij.

Obilazak sveučilišta

Iako savjetnici u agenciji pomažu u svemu oko općih informacija, odabira zemlje i sveučilišta, pripreme prijave, slanja prijave, upisa i upućivanja, ne mogu znati sve detalje života u određenoj zemlji, pojedinom gradu, ili unutar sveučilišta. Za to se preporučuje osobna posjeta i obilazak željenog sveučilišta, bilo u samostalnom aranžmanu, bilo u njihovoj organizaciji (tzv. Tour & Talk), što smo i mi učinili.

Za taj se obilazak treba prijaviti kako bi sveučilište znalo broj sudionika i tko točno dolazi, kolike i koje osobe su u pratnji, i za koji smjer smo zainteresirani. Prijavili smo se za obilazak u tom terminu, dobili potvrdu prisustvovanja i organizirali put u UK. Posjet se sastoji od dva dijela, prvi zajednički gdje osoblje sveučilišta u oko 30-45 minuta predstavi ustanovu i priča opće informacije, i drugi u kojem se sudionici odvoje i grupiraju prema jednom od četiri fakulteta unutar tog sveučilišta.

Posebno zanimljivo je što taj drugi dio posjete sveučilištu vode studenti osobno, tzv. ambasadori, kojima je to ujedno i dodatni plaćeni posao uz studiranje. Nama je kao voditeljica grupe dodijeljena iznimno elokventna i ljubazna studentica 3. godine, rodom iz Poljske, dok nam je sam fakultet pokazo njezin kolega. I to je cijelom obilasku dalo posebnu težinu i izvor je najtočnijih i najširih informacija iz prve ruke, a što bih u cijeloj ovoj priči istaknuo kao jedno od najdragocjenijih iskustava. Taj dio je trajao čak oko 2,5 sata, a sastojao se od obilaska fakulteta, knjižnice, studentskih domova, sportsko-rekreativne ustanove, studentskog centra i samog grada. Tijekom cijelog ležernog obilaska svi smo joj postavljali gomilu dodatnih pitanja na koja je ona rado i detaljno odgovarala.

Smještaj

Kao i većina drugih stvari, studentski smještaj je posebna priča, potpuno drugačija od svega na što smo navikli u Hrvatskoj. Na raspolaganju su četiri vrste smještaja: studentski domovi u vlasništvu sveučilišta, studentski domovi u privatnom vlasništvu, privatni smještaj o kojem se brine agencija – tvrtka u vlasništvu sveučilišta, ostali privatni smještaj u vlastitom aranžmanu.

Sveučilišni domovi

Coventry University ima 7 domova u svojem vlasništvu. Neki od njih su novi, ili nedavno renovirani, ali i oni stariji izgledaju puno bolje od većine onih poznatih u Hrvatskoj. Zanimljivo je da su, za razliku od naših domova, sobe uglavnom jednokrevetne, dok višekrevetnih ima jako malo. Ovisno o domu, tuš-WC ima svaka soba ili je sanitarni čvor zajednički za hodnik/krilo od desetak soba. Cijena smještaja u domu je od oko 120 do oko 160 funti tjedno, pri čemu neki domovi u toj cijeni imaju i doručke i uključen slobodan ulaz u studentski sportski centar. Domovi se u pravilu uzimaju od 9. mjeseca tekuće kalendarske godine do 6. mjeseca iduće, kako i traje akademska godina.

Privatni domovi

Grad Coventry ima i nekoliko privatnih studentskih domova, a jedan od njih je upravo novootvoreni ove godine. Nismo posjetili niti jedan od njih, a po informacijama koje znamo oni su skuplji, ali i na još višoj razini komoditeta i opremljenosti, praktično hoteli za studente.

Privatni sveučilišni smještaj

Ova vrsta smještaja je nešto potpuno nepoznato u našim krajevima. Sveučilište ima u svojem vlasništvu agenciju koja u svom portfelju ima veliki broj privatnih smještajnih kapaciteta, a koje imaju u ugovornim odnosima s njihovim vlasnicima. Radi se o sobama, stanovima i kućama koje građani daju agenciji isključivo radi iznajmljivanja studentima. Zanimljivo da je većina tih smještaja u užem centru grada, na pješačkom dometu do samog sveučilišnog kampusa. Agencija pruža kompletnu uslugu i posredovanje – od odabira smještaja preko weba, do ugovaranja smještaja, do predaje ključeva pa i održavanja. Oni jamče za određenu razinu kvalitete koju student dobiva, ali i brinu o tome kako student plaća svoje smještajne obaveze, kako se odnosi prema smještaju u kojem živi i kakvog ga napušta.

Privatni smještaj

Smještaj možete naći i sami, ali onda ste prepušteni sami sebi, odnosno preuzimate rizik za sve. Znamo neke koji su si tako našli smještaj, njih nekoliko zajedno u istoj kući, po sličnim uvjetima i cijenama, ali nemamo osobnih iskustava niti previše informacija koje može možemo podijeliti na tu temu.

Iako smo u početku bili čvrsto za domski smještaj, kako ne bi riskirali tražeći privatni u nepoznatoj zemlji i gradu, a pogotovo poučeni svakakvim iskustvima traženja smještaja u Zagrebu, u konačnici smo se ipak odlučili za ovaj – privatni agencijski. Jedan razlog je bio upravo taj da iza svega stoji sveučilišna agencija, a drugi je da je taj privatni smještaj bitno jeftiniji. Da, privatni agencijski smještaj možete naći već za oko 80 funti tjedno, s uključenim režijama „u razumnom opsegu” (režije nisu uvijek uključene, pa uvijek provjerite) što je gotovo duplo jeftinije od domskog smještaja i praktično je usporedivo troškovima smještaja u Zagrebu. Naravno, za navedenu cijenu pričamo o sobi u zajedničkoj kući s još nekoliko studenata, jer postoji i skupljih i luksuznijih smještajnih opcija.

Šlag na kraju ovog vrlo ugodnog rješenja jednog od glavnih problema odlaska na studij u inozemstvo je web stranica i smartphone aplikacija PropertyFile preko koje kao podstanar imate uvid u sve informacije o svom smještaju, ratama i rokovima plaćanja, prijave problema i zahtjeva prema agenciji i vlasniku i slično.

Studentski poslovi

Sveučilište ne samo da ne brani, već na svojim web stranicama upoznavanju i putem savjetnika naglašeno potiču studente na zapošljavanje, odnosno na povremene ili stalne studentske poslove, kako bi tim primanjima olakšali život i lakše podmirivali troškove, ali i socijalizirali se u društveni i gospodarski život. Postoji puno portala i agencija za posredovanje u studentskom zapošljavanju. Najpopularnija zaposlenja su u ugostiteljskim objektima, trgovinama, skladištima, na dostavama i slično, ali potencira se zapošljavanje u branši koja se studira jer se time ujedno stječe praktično iskustvo, stvaraju reference i započinje suradnja s potencijalnim budućim poslodavcima.

Zanimljivo je kako se istovremeno preporučuje (neki kažu i limitira) da opterećenje studenta takvim poslovima ne bude veće od 20 sati tjedno, kako mu ne bi utjecalo na nesmetano i redovito studiranje.

Troškovi života

Jedno od prvih naših i svačijih pitanja bilo je o troškovima života u UK. Suprotno predrasudama i strahovima, nakon dva mjeseca boravka možemo reći da studentski život u UK nije ništa bitno skuplji nego u Hrvatskoj. Već je spomenuto da je stanarina na razini prosječnih u Hrvatskoj. Namirnice u trgovinama koštaju slično ili čak manje nego u Hrvatskoj, uz česte akcije i rasprodaje gdje cijena ide na polovicu ili trećinu redovne cijene te trgovina tipa „sve po 1 funtu”. Naravno, ako jedete vani po restoranima i pizzerijama bit će vam skuplje jer je tipičan obrok 8-12 funti (kao što je u Hrvatskoj 50-100 kn). Međutim, postoje fast-food restorančići u kojima možete jesti ili uzeti sasvim solidan obrok za van za samo 3-5 funti. Ipak, preporuka je svakako pripremati si sam obroke u svom stanu, kad god je to moguće, i radi manjih troškova i pripreme po svom guštu.

Problemi? Nedostaci?

Sve ovo vjerojatno većini zvuči i više nego dobro i privlačno pa se možda pitate koje su negativne strane ove priče. U biti, iskreno, nema velikih nedostataka. Da, dijete više nije s vama, već relativno daleko. Da, puno je muke i neizvjesnosti oko priprema i odlaska, pogotovo zbog okolnosti ove 2020. godine. Da, strepite kako će se vaše dijete snaći, živjeti i studirati. Da, bilo je dostava hrane i stvari iz trgovina koje nisu dostavljene (ali su refundirane). Da, to iziskuje određene jednokratne i trajne troškove. Ali ništa nepremostivo i previše zahtjevno, ako ispred sebe imate sretno dijete željno studiranja željenog fakulteta i spremno na samostalan život. Na kraju krajeva – nije li to roditeljska misija odgoja i usmjeravanja djeteta?

 

Iskustvo gospodina Ivana Guštine u cjelosti možete pročitati na linku. Još jednom zahvaljujemo što je odlučio podijeliti svoje iskreno iskustvo s ostalim roditeljima na svom blogu.

Svake akademske godine izdaju novi ažurni tiskani i PDF katalog s mogućnostima obrazovanja u inozemstvu. Od prvog do zadnjeg dana, u svakom mail, telefonskom i osobnom kontaktu svi djelatnici s kojima smo radili bili su iznimno ljubazni, informirani, ekspeditivni i strpljivi na odgovaranju te proaktivno pravovremeno obavještavali o svim rokovima i obavezama”, riječi su Ivana Guštine.

Trebate li konzultacije za odabir idealnog studija, pomoć prilikom procesa upisa, savjete vezane za uvjete života, zaposlenje, smještaj ili jednostavno razgovor o svim nedoumicama – kontaktirajte nas, uvijek smo ovdje da odgovorimo na sva vaša pitanja!

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka