Studiranje u Beču

08.12.2020

Glavni grad Austrije, Beč, grad je prepun povijesti i ljepote, a ujedno je i austrijsko obrazovno središte i dom brojnih sveučilišta svjetske klase.


Beč je grad u kojem ima najviše studenata na njemačkom govornom području i uživa veliki međunarodni ugled. Studenti koji studiraju u Beču mogu uživati u carskim palačama, svjetski poznatim muzejima, nebrojenim festivalima i poznatim kafićima.

Beč je ujedno i jedan od najsigurnijih glavnih gradova na svijetu za život, a njegovo mjesto u srcu Europe čini ga izvrsnim polazištem za studente koji žele istražiti ostatak kontinenta. Beč studentima nudi odlično obrazovanje, kao i brojne prilike za praksu i konačno zaposlenje, a osim izuzetnog školovanja, studenti imaju prilike iskustiti brojne bečke prednosti.

Oko 30 posto svih bečkih studenata dolazi iz inozemstva. U Beču postoje brojna državna i privatna sveučilišta i visoke škole sa širokom ponudom studijskih smjerova. Beč je grad u kojem se obrazuju studenti iz cijelog svijeta, što ne čudi jer je ovaj grad poznat kao metropola umjetnosti te je uistinu prilagođen studentskim potrebama u svakom smislu.

Austrija je prema mnogobrojnim kriterijima jedna od najboljih zemalja za studiranje u inozemstvu, a Beč je san mnogih naših studenata. I to nije slučajno! S jedne strane su niske školarine i vrlo visoka kvaliteta studija, a s druge sve ono što kulturna prijestolnica kao što je Beč može priuštiti, poput odličnog životnog standarda. Beč je godinama u samom vrhu svjetskih gradova po kvaliteti života, a studiranje u Beču izazov je za mnoge studente iz cijelog svijeta. Pa tko ne bi volio studirati u Beču!

Beč je zauzeo prvo mjesto u Mercerovoj anketi o kvaliteti života koja uzima u obzir niz čimbenika, uključujući standarde škola, razinu kriminala, mogućnosti rekreacije i klimu, a također pripada i najboljim studentskim gradovima prema QS indeksu. Interes za studiranjem u Beču ne jenjava već godinama, stoga u nastavku možeš saznati više o kriterijima koje moraš zadovoljiti ukoliko želiš studirati u Beču, ali i sve prednosti koje te očekuju!

Znanje njemačkog jezika za studiranje u Beču

Kandidat prilikom prijave na studijske programe na njemačkom jeziku moraju priložiti dokaz o poznavanju njemačkog jezika na razini A2, čak i ako žele pohađati pripremne tečajeve na sveučilištu. Za upis na studijske programe potreban je dokaz o poznavanju njemačkog jezika na razini B2 ili C1, ovisno o sveučilištu. Postoje različiti certifikati o zanju jezika koji se prihvaćaju na instutucijama visokog obrazovanja u Beču stoga moraš biti siguran da posjeduješ jedan od njih prije prijave na željeno sveučilište u Beču! Postoje i studijski programi na engleskom jeziku, no njih je znatno manje te ukoliko želiš studirati u Beču, no na engelskom jeziku, predlažemo da se konzultiraš s našim obrazovnim savjetnicima o svim mogućnostima.

Sustav i uvjeti studiranja u Beču

Ovo je svakako jedna od najvažnijih stavki kada je u pitanju studiranje u Beču! Gotovo godinu dana unaprijed zna se kada ćeš imati predavanja, odmore, ispite. Možeš opušteno planirati učenje i putovanje, a profesori su studentima lako dostupni i uvijek na raspolaganju. Prednost je i praksa koju studenti odrađuju tijekom cijelog školovanja. Tu praksu ujedno organiziraju profesori, što u Hrvatskoj baš i nije slučaj. Uz malo truda, upravo su to mjesta na kojima student može pronaći svoje radno mjesto nakon diplomiranja.

Troškovi studiranja i života u Beču

Kao što smo već ranije pisali, studij u Austriji, pa tako i u Beču je gotovo potpuno besplatan za EU građane jer je plaćen od strane Austrije, no isto se naravno ne odnosi na privatna sveučilišta poput Webstera i Modula. Naknade za studente izvan EU-a razlikuju se ovisno o sveučilištu. Međutim, i dalje su znatno manje nego u mnogim drugim zemljama i gradovima.

Životni standard je visok, a studenti s brojnim popustima u kojima uživaju mogu voditi bogat kulturni život. Cijena ulaznice za kino ili muzej je 7 ili 8 eura, cijena kave oko 3 eura, sendviča 3, 5 eura, a prosječan obrok s jednim pićem platit ćeš oko 10 eura. Za troškove hrane moraš biti spreman izdvojiti oko 300 eura mjesečno, a cijena smještaja u studentskom domu iznosi približno jednako.

Blizina i pristupačnost studiranja u Beču

Iz Zagreba autobusna karta do Beča iznosi samo 200 kuna u jednom smjeru, a kod kuće si za oko 5 sati što znači da je vrlo lako dostupan i iz drugih hrvatskih gradova. Također postoji i izravan let zrakoplovom. Praznike možeš planirati unaprijed jer na početku školske godine dobivaš strog raspored.

Učenje njemačkog tijekom studiranja u Beču

Bez obzira odlučiš li se za studiranje na njemačkom ili engleskom jeziku, ono što je definitivno prednost studiranja u Beču je što ćeš sigurno naučiti njemački. Barem osnove znanja jezika bit će ti potrebne ako želiš raditi tijekom studiranja, ali i zbog lakšeg snalaženja.

Najpoznatija sveučilišta u Beču

U Beču postoji 16 sveučilišta, uključujući privatne i javne institucije. Tu se nalaze i neka od najboljih i najcjenjenijih austrijskih sveučilišta, a postoje i ustanove specijalizirane za likovnu umjetnost, izvedbene umjetnosti, poslovanje, medicinu, veterinu i primijenjene znanosti. Možeš diplomirati, magistrirati ili doktorirati u Beču, a uz razne programe dostupne u gradu, sigurno ćeš pronaći studijsku opciju koja ti odgovara.

U osnovi, treba reći da su sva sveučilišta smještena u gradskom području Beča, a do njih se lako dolazi javnim prijevozom. Za razliku od angloameričkog područja, većina instituta i predavaonica nije smještena u jednom sveučilišnom kampusu ili u zgradi, već se često distribuira po gradu. Pored toga, Beč je poznat po jedinstvenom spoju carskih tradicija i zapanjujuće moderne arhitekture.

U Beču postoje brojna državna i privatna sveučilišta i visoke škole sa širokom ponudom studijskih smjerova. Od devet bečkih javnih sveučilišta najpoznatije je Universität Wien (Sveučilište u Beču). Osnovano je još 1365. godine i predstavlja najstarije sveučilište na njemačkom govornom i kulturnom području na kojem možeš pronaći i veliki broj studenata iz Hrvatske i susjednih nam zemalja.

Svjetski stipendijski forum sastavio je popis 10 najboljih sveučilišta u Beču:

  • Universität Wien

  • Technische Universität Wien

  • Wirtschaftsuniversität Wien

  • Sveučilište prirodnih resursa i znanosti o životu Beč

  • Medicinsko sveučilište u Beču

  • Veterinärmedizinische Universität Wien

  • Universität für Musik und darstellende Kunst Wien

  • FH Technikum Wien

  • Akademie der Bildenden Künste Wien

  • Fachhochschule Campus Wien

U Beču također postoje i različita privatna sveučilišta:

• Muzičko i umjetničko sveučilište grada Beča

• PEF privatno sveučilište za upravljanje Beč

• Sveučilište Sigmund Freud u Beču

• MODUL Sveučilište u Beču

• Webster privatno sveučilište u Beču

Beč je mjesto na kojem možeš steći obrazovanje svjetske klase sa sveučilištima koja se redovito pojavljuju na svjetskim rang listama te postaje preferirano mjesto u pogledu obrazovanja među međunarodnim studentima. Stoga te pozivamo da se obratiš našim obrazovnim savjetnicima kako bi te uputili u sve pojedinosti studiranja u Beču – prekrasne svjetske metropole! Prijavi se putem linka.

Ključne riječi:

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka