Studij u Italiji = La dolce vita

01.02.2021

Studij u Italiji ima dugogodišnju tradiciju izvrsnosti u istraživanju, znanosti i kreativnosti (još od 11. stoljeća!) – ukratko, Italija je destinacija koja nudi vrhunsko visoko obrazovanje za svakoga.


Studiji u Italiji su visoko rangirani u usporedbi s većinom europskih zemalja zbog bolonjskog procesa i velikog izbora studija na preddiplomskoj i diplomskoj razini na preko 60 sveučilišta. Sukladno tome Italija je postala logični izbor za kvalitetno obrazovanje za mnoge mlade Europljane. Trenutno u Italiji studira preko 30 000 međunarodnih studenata što Italiju čini savršenom kombinacijom lokalne tradicije i kozmopolitske atmosfere.

Odabir pravog studija u Italiji ne mora biti težak, stoga pridruži nam se 18. veljače kako bismo ti pomogli u izboru. Upoznaj predstavnike nekoliko uspješnih sveučilišta u Italiji, sudjeluj na prezentacijama i razgovaraj s našim obrazovnim savjetnicima. Više informacije o samom događaju i sveučilištima pronađi u nastavku, a prijavi se za događaj putem linka.

Studij u Italiji – financiranje studija i životni troškovi

Jedan od glavnih uvjeta pri odabiru studija su školarina, stipendije i smještaj. Ako odabereš studij u Italiji, uzmi u obzir da redovne školarine na talijanskim sveučilištima ovise o obiteljskim primanjima studenata te o studiju na koji se student prijavljuje. Cijena varira od nekoliko stotina eura za državna sveučilišta i najmanje 3600 € (za studente nižeg imovinskog statusa i jeftinije studije) do maksimalnih 8900 € (za studente višeg imovinskog statusa i skuplje studije) godišnje za privatna sveučilišta poput Università Cattolica del Sacro Cuore. Naravno, iznos školarine je moguće umanjiti stipendijama koje svake godine sveučilišta dodjeljuju talentiranim i uspješnim međunarodnim studentima.

Ukupni životni troškovi u Italiji ovise o odabiru grada. Milano i Rim su jedni od najskupljih, dok su manji sveučilišni gradovi povoljniji. Trošak može varirati između 700 i 1000 € mjesečno. Studenti mogu raditi tijekom studija i to maksimalno 20 sati tjedno što može biti odličan dodatni izvor zarade.

Na većini sveučilišta smještaj se najčešće nudi na nekom od sveučilišnih studentskih domova ili u privatnom smještaju.

Sveučilišta koja želiš upoznati

Università Cattolica del Sacro Cuore

Jedno od najvećih katoličkih sveučilišta u Europi s pet kampusa u Milanu, Piacenzi, Cremoni, Bresci i Rimu na kojima se nalazi 12 fakulteta s preko 26 studija na engleskom jeziku. Izbori su brojni – inovativni studiji u području ekonomije, agronomije, psihologije, lingvistike kao i filozofije i umjetnosti. Sveučilište se ponosi svojom multikulturnom zajednicom s preko 4 400 međunarodnih studenata iz 100 zemalja svijeta. Među poznatim studentima sveučilišta su Romano Prodi, bivši predsjednik Europske komisije i osnivač talijanske uljne kompanije "ENI" - Enrico Mattei. Tijekom godina, na sveučilištu su se obrazovala tri talijanska premijera (Chiriaco de Mita, Amintore Fanfani i Romano Prodi), osam ministara, četiri predsjednika parlamenta i bivši predsjednik Vatikanske banke Angelo Calloy. Za EU studente školarine iznose minimalno 3600 €.

NABA- Nuova Accademia di Belle Arti

Međunarodno priznata akademija umjetnosti i dizajna nalazi se u centru Milana, svjetsko poznatoj destinaciji mode i dizajna. Osnovana 1980., NABA je najveća privatna umjetnička akademija u Italiji koja nudi multidisciplinarni, globalni pristup podučavanju kako u Milanu tako i na kampusu u Rimu.

Samo neki od dostupnih studija su: Set Design, Fashion Design, Graphic Design and Art Direction, Paining and Visual Arts, Visual Arts i Curatorial Studies. NABA nudi studentsku podršku i savjetovanje tijekom prijelaza iz akademije u poslovni svijet sa snažnim naglaskom na pripravništva u visoko cijenjenim kompanijama.

Trošak školarine se izračunava na temelju obiteljskih primanja. Školarina može iznositi najmanje 7100 € za preddiplomski i 8900 € za diplomski studij po akademskoj godini. NABA nudi financijsku pomoć u obliku djelomičnog smanjenja školarine za uspješne studente s nižim financijskim standardom i stipendije do 30% kroz natjecanje NABA's Got Talent.

Istituto Marangoni

Poznati Istituto Marangoni je globalna mreža prestižnih škola za modu i dizajn u Milanu, Firenci, Parizu i Londonu. Ova međunarodna škola s preko 4 000 studenata iz više od 107 zemalja ujedinjena je u dijeljenju iskustva i dijalogu među mladim talentiranim pojedincima koje vodi ista strast prema modi i luksuzu. Uz pomoć visoko kvalificiranih profesora, studenti stupaju u kontakt s vodećim kompanijama u modnoj industriji koje također traže nove talente na Institutu.

Istituto Maragoni nudi razne studije u području mode, dizajna i umjetnosti poput Fashion Design, Fashion Styling, Fashion Business, Multimedia Art, Art Curating & Business, Interior Design, Product design i Visual Design.

Nadarenim studentima se dodjeljuje stipendija u obliku smanjenja školarine za 50% ili u iznosu od 5000 €.

Raspored događaja Study in Italy

14:00 – Otvaranje virtualnog dana

14:30 – Study in Italy - Università Cattolica del Sacro Cuore

15:00 – Study Art and Design in Italy – NABA- Nuova Accademia di Belle Arti

15:30 – Study Art and Design in Europe – Istituto Marangoni – globalna mreža prestižnih škola za modu i dizajn u Milanu, Parizu, Firenci i Londonu

 

Želiš i ti iskusiti studij u bajkovitoj Italiji? Pridruži nam se 18. veljače online od 14 sati. Prijavi se ovdje .
Ključne riječi:

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka