Ovo su pravi razlozi za upis studija u Austriji

16.12.2020

Austrija ima sjajnu strukturu školovanja izgrađenu na integritetu, kompetentnosti i izvrsnosti stoga ne čudi što su mnoga sveučilišta rangirana među najbolja svjetska sveučilišta.


U Austriji je moguće pronaći jedinstvenu kulturu života, mir i mogućnost za ostvarivanje svih potencijala.

Kombinacija duge tradicije visokog obrazovanja s najsuvremenijim istraživanjima je ono zbog čega su visoka učilišta ostvarila izvanredna postignuća na međunarodnoj razini i stekla visok ugled. Austrija također nudi veliku socijalnu sigurnost, ekonomsku stabilnost i veliku gostoljubivost stoga se možemo složiti da je Austrija idealno mjesto za studij i život.

Može se reći da je Austrija prilično mala zemlja, no imala je vrlo velik utjecaj na svijet stoga u nastavku donosima razloge zašto se odlučiti na upis studija u Austriji!

Studij u Austriji – besplatan!

Studij u Austriji je gotovo potpuno besplatan za EU građane jer je plaćen od strane Austrije te studenti iz inozemstva dobivaju sva prava kao i studenti iz Austrije. Za hrvatske studente nije potrebna viza, a jedini trošak je za financiranje studentskih udruga i slično, no taj iznos je potpuno zanemariv!

Naknade za studente izvan EU-a razlikuju se ovisno o mjestu studija. Međutim, i dalje su znatno manje nego u mnogim drugim zemljama. Postoje razne mogućnosti stipendiranja i programi financijske pomoći za međunarodne studente. No, oni se razlikuju ovisno o mjestu studiranja i studijskom programu, stoga savjetujemo da se javiš našim obrazovnim savjetnicima za detaljne informacije!

Sistem studija u Austriji

Većina dosadašnjih studenata navodi kako se studiranje u Austriji razlikuje od studiranja u Hrvatskoj što se organizacije samog studija tiče. Veći je naglasak na praktičnom i grupnom radu na svim institucijama visokog obrazovanja. Austrijska sveučilišta su također osobita i po tome što se na njihove studije moguće upisati dva puta godišnje – osim na početku akademske godine, to jest, uoči zimskog semestra, moguće je i upisati se izravno na ljetni semestar.

Austrija ima neka od najboljih sveučilišta na svijetu. 2018. godine sedam austrijskih sveučilišta bilo je uključeno u QS World University Rankings, s pet institucija koje su ušle u prvih 500. Sveučilište u Beču, najstarije i najpoznatije austrijsko sveučilište, zauzelo je najviše (154. mjesto) sa oko 94.000 studenata, a ujedno je i jedno od najvećih sveučilišta u Europi i privlači studente preddiplomskih i poslijediplomskih studija iz cijelog svijeta. Kao i mnoga austrijska sveučilišta, većina predavanja odražava se na njemačkom jeziku, iako postoje mnogi programi samo na engleskom, posebno na diplomskoj razini.

Pronalazak studentskog posla

Uz studiranje u Austriji omogućeno je dovoljno slobodnog vremena za sve izvannastavne aktivnosti, kao i za pronalazak studentskog posla! Od ove godine, za sve hrvatske studente omogućen je potpuno slobodan pronalazak studentskog posla bez ograničenja ili dodatne dokumentacije. Satnice su veće nego u Hrvatskoj i moguće je pronaći i posao koji ćeš raditi samo vikendom. Znanje njemačkog jezika je dodatan plus, a ponekad i uvjet, te je stoga poželjno da ga znaš barem na osnovnoj razini.

Učenje njemačkog jezika

Njemački je svjetski jezik stoga kada je riječ o pronalaženju posla, znati njemački jezik barem na osnovnoj razini je svakako dodatan plus i velika pomoć, pogotovo za one iz strojarske, inženjerske, automobilske, financijske i tekstilne industrije. Otvara mogućnost rada u Austriji i čini te privlačnijim poslodavcima iz matične zemlje. Većina sveučilišta u Austriji očekuje da pohađaš njemački jezik kao dio semestralnih bodova, što jezik čini još lakšim za polaganje.

Za studiranje u Austriji na njemačkom potreban je certifikat o položenom ispitu njemačkog jezika na minimalno B2 razini. No, postoji mogućnost i da vas fakultet pošalje na „tečaj“, što znači da možete aplicirati za mjesto na fakultetu i naknadno položiti navedeni ispit. Postoje također i sveučilišta koja u potpunosti provode programe na engleskom jeziku te za ista nije potreban certifikat o znanju njemačkog jezika.

Blizina Hrvatske

Jedinstveno smještena u središtu Europe s granicama s osam različitih zemalja, Austrija je i fizički i metaforički most između mnogih dražava. Također zemljopisno, u osnovi gdje god studiraš u Austriji, ne samo da ćeš biti usred nevjerojatnih gradskih pejzaža, već i na samo sat ili dva putovanja od mnogih drugih zemalja – Švicarske, Lihtenštajna, Italije, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke i Njemačke.

U Austriji možeš pronaći jedinstvenu kvalitetu života, talenat velikog grada, mir i bogatu kulturu – i to sve na udaljenosti od par sati vožnje automobilom iz Hrvatske! Iako su austrijski gradovi od Hrvatske udaljeni samo nekoliko stotina kilometara, priča je potpuno drugačija. No, u Austriji također živi puno Hrvata te se, ako to budeš želio, svakako nećeš osjećati kao stranac!

Jednostavno se smjestiti

S velegradskim, naprednim pristupom, Austrija je savršeno mjesto za međunarodne studente iz cijelog svijeta. Sveučilišta u zemlji vode posebne uvodne programe za međunarodne studente, pružajući studentima priliku da upoznaju lokalne običaje, steknu nove prijatelje i pronađu se u novoj zemlji domaćinu. Austrija je savršena destinacija za studiranje ako ne želiš imati veliki kulturni šok, želiš naučiti njemački jezik i vidjeti lijepa mjesta.

Austrija također ima jednu od najnižih stopa kriminala u Europi, što znači da možeš sigurno istraživati sve kutove bilo kojeg grada u kojem se odlučiš studirati. I poput svojih bliskih susjeda Nijemaca i Švicaraca, i Austrijanci imaju dobro stečenu reputaciju zbog svoje efikasnosti i pragmatičan pristup građanskom životu. Drugim riječima, Austrija je jedna od onih zemalja u kojima se čini da sve jednostavno funkcionira! Mreže javnog prijevoza brze su, sigurne i pouzdane, dok pojednostavljeni pristup javnoj upravi i socijalnim uslugama znači da nećeš zapasti u birokratse poteškoće kada su u pitanju stvari poput otvaranja bankovnog računa ili registracije kod lokalnog liječnika.

Kvaliteta života

Austrija je široko prepoznata kao jedna od najprikladnijih zemalja na svijetu. Institut za razvoj menadžmenta (IMD) dodijelio je Austriji 2018. godine prvo mjesto po kvaliteti života. IMD koristi širok spektar mjernih podataka kako bi identificirao države u kojima je najbolja kvaliteta života, uključujući gospodarski rast, inovacije i kulturno nasljeđe, kao i važne pokazatelje individualne dobrobiti poput duha zajednice, mentalnog zdravlja i zadovoljstva poslom.

Austrijanci su postigli visoke rezultate po svim mjernim podacima, ali najviše razine sreće imali su ljudi koji žive u glavnom gradu. Beč je nedavno drugu godinu zaredom proglašen za najživlji grad na svijetu od strane The Economist Intelligence Unit (EIU). Beč je postigao najbolje ocjene u ekonomskoj stabilnosti, infrastrukturi i obrazovanju – čineći ovu prekrasnu europsku prijestolnicu idealnim mjestom za početak akademske karijere.

Sigurni smo da smo te kroz navedene karakteristike studija u Austriji, kao i samoga života, naveli na razmišljenje o upisu studija u nekom od austrijskih gradova. Stoga požuri i kontaktiraj naše obrazovne savjetnike već danas putem linka.

Viel glück!

Ključne riječi:

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka