ISKUSTVO RODITELJA: Srednja škola u inozemstvu – ovo su glavni razlozi zbog kojih roditelji rado šalju svoju djecu u srednje škole u inozemstvu!

10.12.2021

Prvi korak prema uspješnoj akademskoj i karijernoj realizaciji svakako je upis vrhunske srednje škole u inozemstvu.


Pronalazak srednje škole u inozemstvu koja u potpunosti odgovara Vašim kriterijima te željama Vašega djeteta vrlo je ozbiljan i značajan zadatak. Postoje brojne kvalitetne srednje škole u Americi, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, kao i u svim ostalim europskim državama, ali vjerujemo da imate brojna pitanja i nedoumice jer želite biti sigurni da ste od svih srednjih škola u inozemstvu odabrali onu najbolju.
Želje o kvalitetnom obrazovanju te upisu prave srednje škole u inozemstvu ostvarujemo kroz sustav mentorstva i obrazovna rješenja prilagođena individualnim potrebama svakoga klijenta. Primarni cilj našega rada kao obrazovne agencije jest formiranje adekvatnog obrazovnog puta učenika – od srednje škole u inozemstvu, preko jezičnih tečajeva do upisa cijenjenih svjetskih sveučilišta.

S Vama dijelimo iskustvo majke Anne, čija je kćer upisala Bromsgrove, prestižan internat u Engleskoj. Kako je znala da je ova srednja škola u inozemstvu najbolja za njezinu kćer, kako je izgledao proces prijave, upisa, a zatim i prilagodbe te zašto smatra da je ovo njezina najbolja životna investicija – pročitajte u nastavku.

1.    Slanje djeteta u drugu državu hrabar je potez, kako ste se odlučili za njega?


Moja je kći od malena željela postati spisateljica romana i htjela je pisati na engleskom kako bi svoja djela mogla objavljivati širom svijeta. Znala je da joj za to engleski jezik treba postati kao materinji; vrijedno je učila, išla na tečajeve stranih jezika u Englesku, počela istraživati srednje škole u inozemstvu. Bila je na ljetnom kampu za djecu u školi Bromsgrove, a kada je škola objavila slobodna mjesta za jedno polugodište nastave od travnja do srpnja, nismo se puno dvoumili oko toga hoćemo li ju poslati na probu. Njezino prvo iskustvo sa srednjom školom u inozemstvu bilo je izrazito pozitivno – bila je sretna, stekla je puno prijatelja, ispite GSCE-a položila je s odličnim ocjenama. Engleski joj se toliko poboljšao za 3 mjeseca da je pričala kao da je tamo živjela cijeli život. Kada su uključena u jezičnu okolinu jezika koji žele naučiti, djeca do 12. godine potvrđeno gube naglasak te dostižu razinu govora izvornih govornika.
Nakon probnog polugodišta jednostavno smo odlučili da nastavi svoje obrazovanje u srednjoj školi u Velikoj Britaniji. Tada je imala 11 godina, a sada završava školu Bromsgrove i prijavljuje se na sveučilišta u Velikoj Britaniji za upis u rujnu 2022.


2.    Srednje škole u inozemstvu imaju potpuno drugačiji princip rada od onoga koji nam je poznat – koje su prednosti, a koji nedostaci?


Vidim brojne prednosti, primjerice mali razredi, a za vrijeme pandemije mogla sam usporediti i online školovanje mog sina kod kuće i njezino online školovanje u srednjoj školi u inozemstvu. Bila je puno angažiranija, online sustav ove škole bio je savršen, organizirali su se online roditeljski sastanci, a u jednom trenutku nudili su i kombiniranu nastavu; dio virtualno i dio uživo, ovisno o tome gdje su se učenici nalazili. 
Dokaz progresivnosti ove srednje škole u Velikoj Britaniji je taj da ona sad izbacuje papirnate udžbenike, sva djeca koriste tablete i na njima pišu bilješke, sve domaće zadaće rade elektronski. Ne mogu vjerovati koliko je škola moderna, up-to-date i koliko se brzo prilagođava novim okolnostima.


3.    Što je s hobijima i razvijanjem nekih drugih vještina koje se odnose na sportske ili umjetničke?


Bromsgrove je srednja škola u inozemstvu koja se prostire na 400 hektara zemlje, ima 16 teniskih terena, vlastiti bazen, sve vrste sportskih i izvannastavnih aktivnosti. Imaju sve, samo je na djeci da odluče na što se žele usmjeriti. Budući da je škola velika i u internatu živi otprilike 800 učenika, vikend je pun života, izleta, sportskih natjecanja.


4.    Nešto što zasigurno muči sve roditelje su fizičko i psihičko zdravlje njihove djece. Kako možete biti sigurni da Vam je dijete zdravo u svakom smislu?


Stalno smo u kontaktu s kćeri, ali i s house parents; to je obitelj koja živi u učeničkom domu moje kćeri i brine o djevojkama koje su u njemu smještene, otprilike 100 njih. U školama postoji oko 8 različitih kuća i svaka kuća ima svoje „roditelje“. Također, semestri nisu tako dugi. Svaki semester ima polugodišnje odmore u sklopu kojih se moja kćer vraća doma na tjedan ili dva. Dakle, u osnovi, ne prođe duže od 6 tjedana da ju ne vidim! 


5.    Koje su Vam bile najveće dvojbe i nesigurnosti pri ovoj odluci?


Kako će se moja kći naviknuti na srednju školu u inozemstvu jer je bila jako mala kad smo ju poslali. Ali, nakon godinu dana toliko se navikla na novi školski život, sve svoje prijatelje koje je tamo upoznala te na osjećaj samostalnosti da se sa zadovoljstvom vraćala u školu. Kad se vrati kući, razgovara telefonom sa svim svojim prijateljima u Velikoj Britaniji.


6.    Proces odluke i upisa željene srednje škole u inozemstvu kompleksan je. Kako ste se informirali?


Odlučili smo se za obrazovno savjetovanje te na individualni pristup obrazovnog savjetnika u Integralu. Za sve detalje i proces prijave pobrinula se gospođa Lea Šegotić. Pripremila nam je sadržaj o tome što očekivati, kako učiti za prijemne ispite, kako se ponašati tijekom Skype intervjua i posjeta školi. Jako smo zahvalni na njenoj pomoći i savjetima. Nismo mogli dobiti ove interne informacije jer to nisu stvari koje možete pročitati na web stranici škole, a škola je selektivna, pa je iznimno važno da se prijavni paket pripremi vrlo profesionalno. Izričito preporučujemo gospođu Lea svakoj obitelji koja je na putu da donese tako važnu odluku kao što je srednja škola u inozemstvu. 


7.    Na koje je stvari prilikom odabira adekvatne srednje škole u inozemstvu potrebno posebno obratiti pažnju?


Predmeti koje škola nudi, dosadašnji rezultati škole, broj učenika, broj internata, lokacija i let do škole, školarine, stipendije, iskustvo bivših učenika – što se lako može provjeriti uz podršku obrazovnog savjetnika poput Lee. Upravo iz tog razloga moram još jednom naglasiti koliko je ovakva vrsta pomoći važna.


8.    Kako je Vaše dijete reagiralo na tu odluku, a zatim i novu okolinu i način života?


Odluku smo donijeli svi kod kuće uz aktivno sudjelovanje naše kćeri. Nismo ju tjerali da ide u srednju školu u inozemstvu, rekli smo joj da može ići kad god odluči da je za to spremna!


9.    Što ako dijete ima poseban plan prehrane, ima poteškoće na koje je potrebno obratiti pažnju i slično?


Sve su to stvari o kojima razgovarate s house parents koje sam već spomenula. Oni znaju sve potrebne informacije za svako dijete o kojemu se brinu. Moja kćer ima puno prijatelja/ica iz razreda s različitim potrebama, a škola je toliko fleksibilna da za sve nađe rješenje.


10.    Možete li podijeliti svoje i njezino realno stanje prilagodbe na odlazak u srednju školu u inozemstvu?


Nisam sigurna je li prilagodba teža za dijete ili roditelja. U životima i jednih i drugih dnevna rutina dosta se mijenja. Potrebno je nekoliko mjeseci da se naviknete na novi način života, ali kada počnete vidjeti rezultate, znate da vrijedi. Moja kćer vrlo je samostalna mlada osoba s ambicijama i snažnom voljom da ih ostvari. Mislim da je ovo važnije nego naša prirodna, ali i sebična potreba da oko sebe imamo svoju djecu koja o nama ovise.


11.    Što biste poručili neodlučnim roditeljima.


Ne mogu dovoljno naglasiti vrijednost ovoga iskustva; djeca se osamostaljuju, žive i razvijaju se u dobrom društvenom krugu, svakodnevno se družeći s prijateljima što je više nego važno u ovim pandemijskim vremenima. Ukratko, imaju normalan život u sigurnom i kontroliranom okruženju. Nema računalnih igrica, jer za to nema vremena, ali zato ima puno sporta koji je također dio obaveznog programa. Životni su uvjeti prekrasni, učitelji kvalitetni, a međunarodno okruženje djeci koja se obrazuju u srednjim školama u inozemstvu otvara um za internacionalno okruženje koje ih čeka nakon završene škole.

Anna, majka Antonije, IB učenice u britanskoj školi Bromsgrove School

 

Svojim smo klijentima uvijek na raspolaganju te se trudimo njegovati te odnose čak i kada više nisu studenti. Neki od naših prvih klijenata sada su roditelji koji nam nastavljaju pružati povjerenje upisom svoje djece u jezične kampove te to smatramo najvećom potvrdom našega rada. 


Stojimo na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice vezane za proces upisa srednjih škola u inozemstvu te smo tu kao sustav podrške na svakom koraku – od želje i ideje, preko usmjeravanja i pomoći pri odabiru odgovarajuće škole do vođenja prijave te osiguravanja svih potrebnih kriterija za upis. Javite nam se i dopustite da budemo dio obrazovnog puta Vašega djeteta.

Povezane vijesti

Škola Taunton nudi deset stipendija talentiranim m...

Razlog je obilježavanje 25 godina postojanja škole, a uspješni kandidati dobit će stipendiju u iznosu od 25% popusta na cijenu školarine. Tko se može prijaviti za stipendiju Pro...
19.05.2021 Vidi više

King's College Online nudi povoljne cijene školari...

Njezina je posebnost u tome što je sav sadržaj vezan za nastavu dostupan 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu – tako da učenici mogu samostalno učiti u vrijeme i tempom koji im odgovara. ...
02.04.2021 Vidi više

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka