5 razloga zašto upisati studij inženjerstva u inozemstvu

27.05.2022

Vrhunski programi na modernim i opremljenim sveučilištima te visoke plaće pri prvom zapošljavanju samo su neki od razloga!


Inženjerstvo je poznato još iz rimskog doba. Rimski inženjeri gradili su akvadukte, dizajnirali grijane podove te izgradili značajne strukture poput astečke i egipatske piramide, Kineskog zida i Visećih vrtova Babilona. Važnost ove profesije zadržala se do danas, kada su inženjeri odgovorni i zaslužni za stvaranje pozitivnih promjena u svijetu kroz stalne inovacije, predlaganje boljih rješenja i održavanje postojeće uspješne infrastrukture. 

Više o studiju inženjerstva saznajte u četvrtak, 9. lipnja od 14 do 17 sati, na događaju posvećenom profesijama budućnosti: Study STEM, Computer Science and Game Design. Pročitajte više.

Donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o studiju inženjerstva!

1. Inženjerstvo je jedno od najbolje plaćenih zanimanja

Početne plaće inženjera među najvišima su za bilo koju sveučilišnu diplomu. Tipična početna plaća za kemijskog inženjera prvostupnika, odnosno onoga koji je završio preddiplomski studij, je 57 tisuća dolara godišnje, prenio je Forbes 2015 godine, a cifra se od tada zasigurno nije smanjila. Inženjeri mogu udvostručiti plaću iskustvom i dodatnim usavršavanjem, a zarađuju u prosjeku 65% više od znanstvenika.

2. Inženjeri se lako zapošljavaju

Inženjeri su vrlo traženi u svim zemljama svijeta te imaju jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u bilo kojoj profesiji. To znači da oni koji se odluče za obrazovanje u ovome smjeru imaju izvrsne šanse da se odmah nakon studija i zaposle u inženjerstvu. Uz to, istraživanja pokazuju kako su inženjeri u visokom postotku zadovoljni poslom koji rade, a tome vjerojatno doprinose i brojni faktori kao što su fleksibilni raspored, visoke plaće, dobri radni uvjeti, rad u timu.

3. Inženjerstvo je odskočna daska prema profesionalnom napretku i direktorskim pozicijama

Inženjerstvo je najčešća prvostupnička diploma na popisu najutjecajnijih američkih izvršnih direktora Fortune 500 CEOs s čak 20% onih koji tvrde da imaju inženjersku diplomu. Druga najčešća diploma je iz područja poslovne administracije (15%), a treća ekonomije (11%). Mnoge vještine koje inženjeri usavršavaju i koriste omogućuju prilike za napredak. Inženjeri uče kako analizirati i rješavati probleme, raditi u timu, komunicirati s drugima, poštivati rokove i upravljati resursima. Također, inženjeri se stalno obrazuju, često u području ekonomije i poduzetništva pa su idealan odabir za preuzimanje i vođenje postojeće ili osnivanje nove tvrtke.

4. Odličan je odabir ako niste sigurni što biste htjeli studirati

Ako ste dobri u znanosti i matematici, ali niste sigurni u kojem biste smjeru krenuli, inženjerstvo je sigurna opcija. Jednostavnije je prebaciti se sa zahtjevnijeg na lakši studij, a mnogi predmeti koje je potrebno savladati na inženjerskim studijima povezani su s drugim disciplinama. Inženjeri ne proučavaju samo znanost i matematiku, uče o ekonomiji, poslovanju, menadžmentu, etici i komunikaciji. Mnoge vještine koje inženjeri svladaju prirodno ih pripremaju za druge vrste poslova.

5. Inženjeri čine razliku

Inženjeri se bave stvarnim problemima modernog društva. Popravljaju stvari koje su pokvarene, poboljšavaju one koje rade te stvaraju nove. Pomažu u kretanju svijeta u pozitivnom smjeru rješavanjem problema s onečišćenjem, pronalaženjem načina za iskorištavanje novih izvora energije, proizvodnjom novih lijekova, izgradnjom novih struktura i stalnim inovacijama.

Ovo su samo neki od studija inženjerstva koje možeš upisati u inozemstvu:
•    Industrial Engineering and Management
•    Automotive Engineering
•    Electrical and Electronic Engineering
•    Embedded Systems Engineering
•    Mechanical Engineering
•    Electrical and Electronic Engineering - Sensory Technology
•    Industrial Design Engineering
•    Logistics Engineering
•    Mathematical Engineering

Kako biste saznali više informacija o studiju inženjerstva prijavite se na naš virtualni događaj Study STEM, Computer Science and Game Design na kojemu će biti predstavljeni brojni studijski programi na najboljim obrazovnim institucijama u Europi. Za dodatna pitanja o studijima u inozemstvu kontaktirajte nas i dopustite nam da vam pomognemo u procesu odluke i prijave!

Ključne riječi:
studij u inozemstvu

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka