HRV_BNN(motivation-letter-site-header)_9

Motivacijsko pismo jedno je od težih dijelova prijave na sveučilišta u inozemstvu. Ne zbog njegovog obujma, već sadržaja koji je sveučilištima iznimno važan. Prilikom procesa obrade prijave kandidata, 70% ovisi o motivacijskom pismu, dok je ostalih 30% podijeljeno između rezultata jezičnih ispita, mature, diplome i iskustva.

Glavni je cilj naših radionica da uz našu pomoć što bolje napišete svoje motivacijsko pismo. Uz savjete obrazovnih savjetnika i vašu kreativnost sigurni smo da će vam se otvoriti vrata svih velikih sveučilišta.

Informacije o radionici

Dob: 3. i 4. razred srednje škole te studenti

Trajanje: 2-3 sata + samostalni rad

Grupe: min. 3 do 8 osoba

Termini : 

četvrtak, 24. lipnja u 14 sati

utorak, 29. lipnja u 10 sati

utorak, 13. srpnja u 14 sati

srijeda, 21. srpnja u 10 sati

Cijena: 700  kn*

*Radionica je besplatna za trećaše.

Ova jedinstvena prilika vrijedi isključivo za učenike trećih razreda koji se odluče na suradnju s nama prije početka jedne od radionica. Ova ponuda vrijedi do 31.7.

U cijenu radionice uključeni su:

  • Upoznavanje s pravilima pisanja motivacijskog pisma

  • Grupne rasprave o radnoj verziji pisma

  • Individualne konzultacije

  • Završavanje pisma uz savjete obrazovnog savjetnika

Plan radionice:

Prvi dio vodit će obrazovni savjetnici koji će uputiti kandidate kako i na koji način pravilno napisati motivacijsko pismo. 
Integralovi savjetnici će na temelju svog iskustva kandidate upozoriti na posebna pravila i zahtjeve prilikom pisanja motivacijskog pisma za svaku pojedinu državu, sveučilište i studij.


U nastavnim materijalima kandidati osim smjernica dobiju na uvid i pozitivne i negativne primjere motivacijskog pisma kako bi mogli iz prve ruke prepoznati greške i izbjegavati ih prilikom pisanja svojeg pisma.
Međutim ovo su samo ogledni primjerci koji služe kao putokazi prilikom pisanja. Oni se NE SMIJU kopirati jer svako motivacijsko pismo prolazi kroz provjeru za otkrivanje plagijata. U slučaju da se otkrije plagijarizam, prijava se automatski odbija i poništava.

U drugom dijelu kandidati pripremaju plan pisanja te predstavljaju svoju radnu verziju pisma.

U pojedinačnom razgovoru sa svakim kandidatom obrazovni savjetnik pomaže studentima odlučiti:

  • Što ukloniti i što uključiti u pismo?

  • Kako formulirati sadržaj i svoje argumente?

  • Kako stilski dotjerati pismo i ukloniti gramatičke pogreške?

Pojedinačno savjetovanje s obrazovnim savjetnikom

Pismo napravljeno u suradnji s obrazovnim savjetnikom je spremno za završno uređivanje. Ono podrazumijeva prilagodbu svakom studiju i sveučilištu na koje se kandidat odlučio prijaviti.

Uloga obrazovnog savjetnika u završnim pripremama je velika jer različita sveučilišta imaju različite zahtjeve i mogućnosti, a i samo pismo potrebno je prilagoditi engleskom jeziku što ponekad može biti velik izazov.