Živi kao američki tinejdžer

Program učeničke razmjene u SAD-u namijenjen je svim učenicima koji žele proširiti svoje horizonte i provesti od jednog polugodišta do dvije godine u američkoj srednjoj školi. Živi kao američki tinejdžer s američkom obitelji ili na kampusu srednje škole i potpuno uroni u američku kulturu!

U suradnji s našom partnerskom američkom agencijom CIEE odaberi nudimo program učeničke razmjene u SAD-u, a koji su uvjeti pročitaj u nastavku.

Za koga je?

Za učenike srednjih škola koji u trenutku početka programa imaju 15,5 godina, a u trenutku završetka programa imaju manje od 18,5 godina. Idealni kandidati bi bili učenici 2. i 3. razreda srednje škole u Hrvatskoj.

Koji su uvjeti?

Moraš imati odličan engleski i ocjene, biti otvoren za sve prilike i htjeti iskusiti život u tradicionalnoj američkoj obitelji.

 

U koju školu ću ići?

Škola u koju ćeš ići ovisit će o mjestima koja su, godine kada ideš, dodijeljena hrvatskim učenicima. Izbor neće biti velik, a na kraju ćeš morati dobro razmisliti i odlučiti se za jednu školu, jer smiješ poslati samo jednu prijavu. Možeš odabrati opcije poput Regional Request ili State Request što znači da odabireš samo jednu regiju ili jednu saveznu državu unutar ponuđenih, međutim te se opcije dodatno naplaćuju. U ovom programu sudjeluju savezne države na američkom Jugu (Alabama, Arkansas, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, Missouri, North Carolina, Oklhoma, South Carolina, Tennessee, Texas, Virginia, West Virgina) i Srednjem Zapadu (Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Nebraska, North Dakota, Ohio, South Dakota i Wisconsin), međutim ne moraju se sve savezne države pojaviti svake godne.

Gdje ću živjeti?

Svi učenici u ovom programu žive kod američkih obitelji. Obitelj se ne može birati već ju programski koordinatori izaberu po mjestu stanovanja i profilu učenika i samih obitelji, te se pazi na to da obitelj također ima djecu koja je iste ili slične dobi kao učenik na razmjeni. Vrlo često djeca iz obitelji idu u istu školu kao i učenik iz Hrvatske. Sve obitelji koje sudjeluju u ovom programu su volonteri te prolaze rigorozne sigurnosne provjere. Prije odlaska u SAD obitelj se upoznaje s učenikom kojeg će primiti, uglavnom putem Skypa. 

Što još trebam znati?

Exchange program ti daje mogućnost jednog ulaska u SAD, tako da nećeš moći ići kući za praznike već ćeš ih provesti sa svojom američkom obitelji. Minimalno trajanje programa je 5 mjeseci tj. jedno polugodište, a maksimalno 10 mjeseci tj. jednu školsku godinu. Sudionici ovog programa ne mogu dobiti američku srednjoškolsku svjedodžbu, već se moraju vratiti u Hrvatsku polagati (državnu) maturu.

Također, obavezan si doći u New York na orijentaciju koju prolaze svi sudionici programa. Orijentacija se uglavnom održava nekoliko dana prije početka školske godine, a informacije o tom okupljanju svih učenika se dobija tijekom godine. Participacija za ovaj događaj može iznositi do 250 $.

Kad se moram prijaviti?

Barem 6 mjeseci prije nego što želiš početi svoje obrazovanje u SAD-u, a najkasnije do 1. travnja školske godine prije nego što želiš ići. Idealno bi bilo da se prijaviš do siječnja te godine kada bi htio ići. 

Koliko to sve plaćam?

Cijena programa je 8000 dolara za cijelu školsku godinu tj. 10 mjeseci ili 7500 dolara za jedno polugodište tj. 5 mjeseci. Cijena koju plaćaš uključuje zdravstveno osiguranje, školarinu koju plaćaju i ostali učenici u toj školi, smještaj s tri obroka dnevno u tvojoj američkoj obitelji te 24/7 potpuru CIEE-a koji će ti dodijeliti osobu koja će biti zadužena za tebe i moći ćeš ju uvijek nazvati ako bude bilo kakvih problema s obitelji ili sa školom. Imaj na umu da će ti još trebati džeparac od 150 do 250 dolara mjesečno.

Uz to plaća se i SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) fee tj. naknada za upisivanje u bazu podataka i web sustav za održavanje informacija o internacionalnim studentima koji posjećuju SAD u sklopu kulturnih i obrazovnih programa. Naknada u ovome trenutku iznosi 220 $ te ju određuje US State Department. Također, ne zaboravi da hrvatski državljani za ulazak u SAD trebaju dobiti vizu koja dođe još 160 $ te se to u kunama direktno plaća Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu prilikom prijave za vizu.

Želiš saznati više? Možeš provjeriti stranicu naše partnerske agencije CIEE: https://www.ciee.org/in-the-usa/academics/high-school-usa

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.