Kako je različit?

Srednjoškolsko obrazovanje u Francuskoj traje 7 godina i podijeljeno je u dva ciklusa.

Prvi je tzv. College i obuhvaća djecu između 11 i 15 godina i završava primitkom državne diplome – Breveta.

Nakon toga učenici mogu odabrati nastavak školovanja na jednom od tri vrste koledža: generalni, tehnički ili profesionalni.

Drugi ciklus traje dvije godine, a učenici mogu odabrati između književnosti (Bac L), znanosti (Bac S), te ekonomije i sociologije (Bac ES). Svi ovi programi orijentirani su na stručno usavršavanje učenika u svakome od odabranih polja.

Školska godina podijeljena je u 3 vremenska razdoblja.

 

Što podučavaju?

Kurikulum u francuskim školama je napravljen na način da učenici moraju učiti francuski, povijest, geografiju, 2 strana jezika, filozofiju, matematiku i biologiju, tjelesnu kulturu te još jedan ili dva izborna predmeta. Nadalje, svaki stručni program se fokusira na grupu predmeta koji se detaljnije proučavaju što kasnije daje bolje rezultate na finalnim ispitima.

 

Ispiti i ocjenjivanje

Studenti polažu 2 ili 3 ispita zrelosti na kraju prve godine – obično je to francuski jezik, povijest i geografija, te matematika i biologija. Ostatak mature održava se krajem druge godine. Svaki semestar ima 6 – 7 obaveznih predmeta ovisno o struci, te 2-3 izborna predmeta.

Baccalauréat diploma temelji se na ukupnom uspjehu postignutom na finalnim ispitima iz svih relevantnih predmeta. Minimalan uspjeh za prolaz je 10/20, dok se odličnom ocjenom smatra sve od 16/20 pa naviše. Učenici koji su postigli rezultat 9/20 ili niže, imaju pravo sudjelovati usmenom ispitu  za poboljšanje uspjeha u roku od 1 tjedna nakon objave rezultata.

Rezultati Baccalauréata koriste se za upis na sveučilišta i nastavak obrazovanja.