Kako funkcioniraju srednje škole u Engleskoj? 

Obrazovanje je obavezno od 5 do 16 godina. Do 14. godine učenici prolaze kroz općeniti program i za to vrijeme nema ispita.

Dvije najvažnije faze obrazovanja u srednjim školama u Engleskoj su tzv. V i VI forma. U periodu između 11 i 14 godina učenici pohađaju između 10 i 15 različitih predmeta, kako se u programu ne predviđa polaganje službenih ispita. 

 

V forma - GCSE (General Certificate of Secondary Education) - 14-16 godina

Radi se o prve dvije godine srednjoškolskog obrazovanja. Već u prethodnoj godini (8. razred) od učenika se očekuje da odaberu predmete koje će učiti u njihovom kurikulumu za GCSE (njih između 5 i 10).

Na kraju druge godine srednje škole u Engleskoj, pišu državnu maturu i primaju srednjoškolsku diplomu GCSE. U ovoj fazi mogu završiti školovanje ili ga nastaviti.

 

 

Strani studenti koji se upisuju u srednju školu u Engleskoj kada imaju 15. godina ili imaju potrebu za dodatnom obukom na engleskom jeziku mogu upisati jednogodišnji program International GCSE. Taj program sastoji se od samo 5 predmeta i po završetku ovog programa mogu nastaviti sa svojim vršnjacima u VI. formi.

 

VI forma - AS i A- razina - 16-18 godina

Posljednje dvije godine učenici koji pohađaju srednje škole u Engleskoj rade po specijaliziranim programima kao što su A i AS -razina. Njihova glavna prednost je da oni pružaju mogućnost upisa na sveučilišta u Velikoj Britaniji i širom svijeta na temelju rezultata završnih ispita.

Tijekom dvije godine studenti biraju i slušaju 4-5 predmeta ovisno o interesima i području u kojem žele nastaviti svoje školovanje.

 

Ispiti i ocjenjivanje

U rujnu 2015. godine promijenjen je način i raspored testiranja učenika koji polažu A-razinu.

Najveća promjena jest to da ispiti za A-razinu više nisu modularni, te da su ispiti se održavaju na kraju druge godine. Rezultati ovih ispita označavaju konačan uspjeh učenika u njegovom srednjoškolskom obrazovanju. Nakon prve godine učenici odlučuju koja tri predmeta će slušati na idućoj godini i za njih se ne održavaju ispiti. 

 

Kada je pravo vrijeme za odlazak?

U internate se prihvaća djecu stariju od 11 godina, te ih se upisuje u britanski sedmi razred. Najprikladnije je da dijete započne školovanje u srednjoj školi u Engleskoj s 14 godina kada kreće program GCSE ili sa 16 kada se slušaju predmeti i pripreme za državnu maturu. Međutim priprema za početak školovanja u Britaniji treba započeti barem jednu godinu ranije. Neke škole fleksibilne su i otvorene prema strancima pa nude i prijelazne programe kako bi se olakšao prijelaz na britanski sustav obrazovanja, te kako bi se uravnotežila akademska i jezična razina.

 

Koji su uvjeti za upis?

Da bi bili prihvaćeni u elitne srednje škole u Velikoj Britaniji, učenici moraju zadovoljavati sljedeće uvjete:

  • znanje engleskog jezika na određenoj razini

  • dobar prosjek ocjena

  • učenik mora proći prijemne ispite u školama (npr. iz matematike, engleskog jezika, test IQ)
     

 Priprema

Preporučljivo je početi se pripremati ​​jednu ili dvije godine unaprijed, jer su u nekim školama u Engleskoj mjesta veoma brzo popunjena, a u drugima postoji čak i lista čekanja. Većina škola zahtijeva registraciju.

Naknada se naplaćuje za pokrivanje administrativnih troškova. Nakon registracije je na redu ispit, test znanja engleskog jezika ili razgovor s predstavnicima škole. Formalno ponuda mjesta dolazi nakon završetka postupka odabira.